Den er 469 miles lang – 755 kilometer – og strækker sig gennem to stater og har sin helt egen infrastruktur i forhold til de øvrige veje, den krydser. Og så er den et konstant bombardement af fantastiske udsigter oppe fra bjergene ud over de enorme skovområder – når den ikke passerer gennem det lidt lavere landbrugsland med grønne marker, græssende køer, hyggelige farme og skæve træhegn. Turen tværs gennem Blue Ridge Mountains ad Blue Ridge Parkway er en perle af en køretur for naturelskere.

469 miles lang nationalpark
Blue Ridge Parkway er ikke specielt kendt af danske turister, men for amerikanerne er den en af de mest klassiske ruter, man kan cruise ud på som bilturist eller biker i USA. Eller på cykel for den sags skyld, selvom de utallige stigninger for alvor kræver gode ben.

Blue Ridge Parkway administreres af National Park Services og er derfor en nationalpark på lige fod med Grand Canyon og Yellowstone. Men der kræves ikke entre for at køre på Blue Ridge Parkway, selvom parken har nøjagtigt de samme faciliteter som en almindelig nationalpark med besøgscentre med udstillinger, park rangers, informationsstandere ved hvert udsigtspunkt, o.s.v.

Den 469 miles lange vej starter der, hvor Skyline Drive gennem Shenandoah National Park slutter ved byen Waynesboro i Virginia. Herfra snor Blue Ridge Parkway sig ned gennem Virginia og den vestlige del af North Carolina til Tennessee. Blue Rigde Parkway slutter lige der, hvor Great Smoky Mountains National Park begynder. Dermed forbinder Blue Ridge Parkway altså to af de helt store nationalparker på den amerikanske østkyst, Shenandoah og Great Smoky Mountians.

Milemarkers langs hele ruten
For at holde styr på afstandene og lokaliteterne langs Blue Ridge Parkway, har man opsat milemarkers, der markerer afstanden fra Blue Ridge Parkways nordlige udgangspunkt ved Waynesboro i Virginia. Milemarkerne er trekantede betonpæle, der står i den højre side af vejen (fra nord mod syd) langs hele Blue Ridge Parkway.

Blue Ridge Parkway kan i princippet køres hele året, men om vinteren vil dele af parkway’en være lukket p.g.a. af sne og is. Højsæson er sommer og efterår, og især i oktober er Blue Ridge Parkway populær, da man her får masser af efterårsfarver på træerne med i købet – hvilket jeg kan bekræfte.

Det var netop midt i oktober, jeg afprøvede de smukke 469 miles gennem Virginia og North Carolina.

Afsæt mindst fire dage til turen – det vil sige mindst tre overnatninger undervejs. Tempoet på Blue Ridge Parkway er særdeles moderat, og der skal også være tid til at nyde landskabet og de forskellige seværdigheder undervejs. Hastighedsgrænsen på Blue Ridge Pakway er 45 miles – 70 km/t – og tilsæt dertil masser af skarpe sving og stigninger samt 26 tunneler. Med andre ord: Hav god tid!

Start din tur på Blue Ridge Parkway i:
Shenandoah National Park
Blue Ridge Parkway i Virginia
Blue Ridge Parkway i North Carolina
Great Smoky Mountains

Af Henrik Lange, Highways-USA.com