Blue Ridge Parkway: Bjergveje i det østlige USA

Den er 469 miles lang – 755 kilometer – og strækker sig gennem to stater og har sin helt egen infrastruktur i forhold til de øvrige veje, den krydser. Og så er den et konstant bombardement af fantastiske udsigter oppe fra bjergene ud over de enorme skovområder – når den ikke passerer gennem det lidt lavere landbrugsland med grønne marker, græssende køer, hyggelige farme og skæve træhegn. Turen tværs gennem Blue Ridge Mountains ad Blue Ridge Parkway er en perle af en køretur for naturelskere.

469 miles lang nationalpark
Blue Ridge Parkway er ikke specielt kendt af danske turister, men for amerikanerne er den en af de mest klassiske ruter, man kan cruise ud på som bilturist eller biker i USA. Eller på cykel for den sags skyld, selvom de utallige stigninger for alvor kræver gode ben.

Blue Ridge Parkway administreres af National Park Services og er derfor en nationalpark på lige fod med Grand Canyon og Yellowstone. Men der kræves ikke entre for at køre på Blue Ridge Parkway, selvom parken har nøjagtigt de samme faciliteter som en almindelig nationalpark med besøgscentre med udstillinger, park rangers, informationsstandere ved hvert udsigtspunkt, o.s.v.

Den 469 miles lange vej starter der, hvor Skyline Drive gennem Shenandoah National Park slutter ved byen Waynesboro i Virginia. Herfra snor Blue Ridge Parkway sig ned gennem Virginia og den vestlige del af North Carolina til Tennessee. Blue Rigde Parkway slutter lige der, hvor Great Smoky Mountains National Park begynder. Dermed forbinder Blue Ridge Parkway altså to af de helt store nationalparker på den amerikanske østkyst, Shenandoah og Great Smoky Mountians.

Milemarkers langs hele ruten
For at holde styr på afstandene og lokaliteterne langs Blue Ridge Parkway, har man opsat milemarkers, der markerer afstanden fra Blue Ridge Parkways nordlige udgangspunkt ved Waynesboro i Virginia. Milemarkerne er trekantede betonpæle, der står i den højre side af vejen (fra nord mod syd) langs hele Blue Ridge Parkway.

Blue Ridge Parkway kan i princippet køres hele året, men om vinteren vil dele af parkway’en være lukket p.g.a. af sne og is. Højsæson er sommer og efterår, og især i oktober er Blue Ridge Parkway populær, da man her får masser af efterårsfarver på træerne med i købet – hvilket jeg kan bekræfte.

Det var netop midt i oktober, jeg afprøvede de smukke 469 miles gennem Virginia og North Carolina.

Afsæt mindst fire dage til turen – det vil sige mindst tre overnatninger undervejs. Tempoet på Blue Ridge Parkway er særdeles moderat, og der skal også være tid til at nyde landskabet og de forskellige seværdigheder undervejs. Hastighedsgrænsen på Blue Ridge Pakway er 45 miles – 70 km/t – og tilsæt dertil masser af skarpe sving og stigninger samt 26 tunneler. Med andre ord: Hav god tid!

Start din tur på Blue Ridge Parkway i:
Shenandoah National Park
Blue Ridge Parkway i Virginia
Blue Ridge Parkway i North Carolina
Great Smoky Mountains

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

Henrik Lange fra Highways-USA.com

er en af Danmarks mest erfarne rejsejournalister, der har en unik ekspertviden om USA og Canada. Henrik har kørt USA tynd i udlejningsbiler og rejst rundt i motorhome i USA og Canada flere gange, og blev i 2012 kåret til Årets Rejsejournalist i Danmark. Han deltager hvert år på den store amerikanske rejsemesse, International Pow Wow (IPW) og er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

19 svar til “Blue Ridge Parkway: Bjergveje i det østlige USA”

 1. Hej Henrik. Er lige faldet over din hjemmeside, som ser ud til at være god og relevant, når man skal planlægge sin egen tur til USA. Vi overvejer at bo cirka fire dage gerne i Shenandoah National Park for at kunne vandre. Har du nogle tips til, hvor og hvad der vil være et godt udgangspunkt? Venlig hilsen Stine

  • Tak for jeres ros af Highways-USA.com 🙂 Jeg har dog ikke den store erfaring med lige præcis vandring i Shenandoah, men har kørt gennem parken på Skyline Drive flere gange. Der findes flere vandrestier i Shenandoah, hvoraf Appalachian Trail jo går gennem parken, som I kan overveje at følge gennem dele af parken. Og ellers er anbefalingen at få et kort over parkens vandrestier i et af de besøgscentre, som ligger langs Skyline Drive gennem parken. Jeg kan også anbefale jer at læse den dokumentariske bog En tur i skoven af Bill Bryson, som handler om hans oplevelser på Appalachian Trail over flere omgange – bl.a. gennem Shenandoan. Men det er ikke en decideret guidebog. God tur til Shenandoah National Park!

 2. Hej Henrik, vi planlægger en tur til Atlanta, hvor vi vil leje en Harley. Vi regner med at køre en rundtur til Nashville, Great Smoky Mountains, Blue Ridge Parkway og tilbage til Atlanta. Har du en ide om, hvor lang tid vi skal bruge, og er der en rute du kan anbefale?

  • Det er lidt svært at svare på, for Blue Ridge Parkway starter jo helt oppe sydvest for Washington D.C., men umiddelbart lyder det til, at I ikke har tænkt jer at køre hele Blue Ridge Parkway, men kun noget strækningen gennem North Carolina. Hvis I springer Atlanta helt over og kun bruger byen som gateway, så vil jeg umiddelbart sige, at 12-14 dage bør kunne række. Nashville alene bør I afsætte to hele dage til, Great Smoky Mountains tager ihvertfald en dag, Blue Ridge Parkway i North Carolina cirka to-tre dag, og dertil kommer så dagene mellem disse destinationer. Jeg vil naturligvis anbefale jer, at I anskaffer jer min nye e-bog om Blue Ridge Parkway og så kan I også overveje min e-bog The Deep South, som jo bl.a. dækker Nashville og området sydvest for Nashville ned ad Natchez Trace Parkway, som også en fantastisk motorcykelrute. Fortsat god planlægning 🙂

 3. Hej Henrik. Tak for en super god og informativ side! Min kæreste og jeg skal på vores første road trip to-tre uger i USA til oktober næste år. Vi har kun være i USA to gange, og det var begge gange en uge i New York. Så nu vil vi opleve noget natur. Vi har besluttet os for at flyve til Atlanta, køre til Great Smoky Mountains og bruge et par dage der, og så køre videre ad Blue Ridge Parkway. Ved du hvor Blue Bidge starter ved Great Smoky Mountains? Du skriver, at man skal tage sig god tid og overnatte undervejs på Blue Ridge Parkway. Har du nogle forslag til nogle OK overnatningssteder? Gerne i en lille hyggelig by eller lignende. Vi vil gerne undgå alt for mange turister 🙂
  Har du forslag til en rute mellem Atlanta og Boston, hvor vi skal flyve hjem fra? Vi er ved at lave en masse research, og det kunne være fedt med lidt inspiration. Det ser ikke ud til, du har en rutebeskrivelse øst på, som du har til mange steder vest på 🙂

  • Tak for jeres ros af Highways-USA.com. Og spændende tur I er ved at planlægge. Jeg har desværre ikke mulighed for at lave en hel rejseplan til jer fra Atlanta til Boston her, det bliver lidt for omfattende. Men I kan overveje at købe min særlige VIP ekspert rådgivning, der netop er målrettet folk som jer selv, der har brug noget ekstra inspiration til planlægningen af en længere tur gennem USA. Rådgivningen inkluderer bl.a. en rådgivnings samtale på 30-40 minutter, hvor vi over telefonen snakker om, hvordan I kunne skrue jeres tur sammen. I kan læse mere om VIP ekstra rådgivningen her. Jeg har på nuværende tidspunkt ikke nogen dag-for-dag rejseplan til østkysten, men det er faktisk noget, jeg planlægger at lave i løbet af de kommende måneder. Og da I først skal afsted til oktober næste år (2017), sådan som jeg læser det, vil dag-for-dag rejseplanen til østkysten ligge klar til den tid. Ikke til hele ruten op til Boston, men til noget af den. Blue Ridge Parkway starter (eller slutter) lige øst for Great Smoky Mountains National Park i North Carolina ud til hovedvejen U.S. 441. Så Blue Ridge Parkway stopper altså nærmest ved indgangen til Great Smoky Mountains National Park. Angående turister, så var det min erfaring, at der var rigtig god plads på Blue Ridge Parkway, da jeg kørte den i oktober 2010, så I behøver ikke være nervøse for at “stå i kø”. Endelig er der det med byerne undervejs: Der ligger en stribe hyggelige byer langs Blue Ridge Parkway (ikke på selve vejen, men lige i nabolaget), og her findes der moteller og overnatningsmuligheder. I kan læse mere om nogle af de byer og lokaliteter, jeg anbefaler i mine detaljerede guider til Blue Ridge Parkway i Virginia og North Carolina. Fortsat god planlægning.

  • Fra Atlanta til Boston: Asheville, Charlottesville (Monticello er et must), kør via Shenandoah, stop evt. i Luray og oplev Luray Caverns. Herefter kan I køre til D.C. eller fortsætte nordpå: I kan evt. undersøge, om der er hestevæddeløb i Charles Town. Harpers Ferry er interessant, hvis I går op i historie. Derefter kan I køre til Gettysburg og gå på museum. Er I MEGET til historie, kan I tage til York, men så skal I også være vilde med det. Tag derefter til amish marked i Lancaster og se Railroad Museum of Pennsylvania. Derefter kører I mod kysten og stopper i King og Prussia Mall, inden I tager til Philadelphia. Tager I derimod fra Shenandoah til D.C., kan I gøre følgende: National Museum of the Marine Corps, Alexandria og George Washington’s Mount Vernon kan være en omvej værd. Ellers tag til D.C. -> Annapolis -> Baltimore -> Philadelphia

 4. Hej Henrik. Godt nytår til dig og tak for en super side, som jeg har gjort brug af mange gange. Vi (mine tre børn, min mand og jeg) har booket en tur til maj. Vi skal flyve til Washington D.C., hvor vi skal have tre overnatninger. Her efter er det planen, at vi skal bruge 2-3 dage på at køre til Orlando. Vi drømmer om, at køre Blue Rigde Parkway, men er dog klar over, at vi ikke kan nå at køre det hele. Er der en del af den du vil fremhæve? Og tror du, at det er realistisk? Stine

  • Med kun to-tre dage til turen ned langs østkysten fra Washington D.C. til Orlando, er det begrænset, hvor meget tid I får til at nyde turen. Og da Blue Ridge Parkway er en rute, der netop kræver god tid, tror jeg at I helt skal droppe Blue Ridge Parkway, og gemme den tur til en anden gang – og i stedet vælge en mere direkte rute ned mod Orlando. Blue Ridge Parkway er en fantastisk dejlig og naturskøn tidsrøver. Fx kan man uden problemer nemt bruge det meste af en dag på bare at nyde Shenandoah National Park med Skyline Drive gennem parken. Og så er I stadig ikke kommet ret meget tættere på Orlando. Så når udgangspunktet er to-tre dage og tre børn på bagsædet, som drømmer om Mickey Mouse og Universal Studios, så ville jeg droppe Blue Ridge Parkway, som jeg vil betragte som en fantastisk tur for især voksne, som har god tid. I jeres tilfælde ville jeg i stedet vælge Interstate 95 direkte mod syd, og så snuppe en dag og en overnatning i Savannah, Georgia – og muligvis også Charleston, South Carolina, som begge er to fantastisk smukke sydstatsbyer. Så får ungerne også lidt kultur – men I vælger en langt mere direkte vej til Orlando end hvis I prøver kræfter med Blue Ridge Parkway. Rigtig god tur til Washington, sydstaterne og Orlando.

  • Hej Stine, vi har lige været ovre at køre fra New York til Key West på 28 dage, hvor vi kørte Blue Ridge Parkway, så her et par råd: Vi kørte fra Washington D.C. og ind ved milepost nul, hvor den går over i Skyline Drive. Derefter kørte vi den første dag ned til Peaks Otter Lodge og sov (ikke prangende hotel, men beliggenheden fåes bare ikke bedre). Næste dag kørte vi videre på Blue Ridge Parkway med masser af stop undervejs. I må fx IKKE misse Mabry Mill, SÅ HYGGELIGT. Derefter kørte vi til Meadowbrook Inn & Suites og sov i Blowing Rock. Næste dag kørte vi videre og forlod Blue Ridge Parkway ved Asheville for at se Biltmore Estate, og dernæst videre mod Charleston: Af højdepunkter kan nævnes Mabry Mill, Linville Falls, Mount Michell og Grandfather Mountain. Meeen der er så meget at se, så jeg vil foreslå dig at hente den app, der gennemgå Blue Ridge Parkway mile for mile. Den er super, at have ved hånden, virkelig detaljeret og godt opbygget. GOD TUR!

 5. Jeg kørte noget af Blue Ridge Parkway i sommers. Overnattede i Gatlingsburg, hvor der er masser af moteller. Ved et tilfælde havde jeg også en overnatning ved Lake Junaluska, et rekreationsområde med dejlig fred og ro – http://www.lakejunaluska.com/

 6. Vi skal to voksne og to knægte på 12 og 14 år køre fra New York til Key West i maj. Vi har ialt 27 nætter… Vi skal til Shenandoah og så køre derfra til Asheville, men synes det er lidt svært at vurdere antal nætter til denne strækning. Hvad vil dit bud være? Vi er heeelt vilde med dyr og natur. Hvor vil det være bedst at overnatte, hvis man også vil have én på opleveren? Håber det kan klares på 4 nætter, hvoraf én i Shenandoah og én i Asheville… Mvh Mai-Britt

  • Fire nætter til Blue Ridge Parkway fra Shenandoah til Asheville synes jeg lyder rigtig fint. Jeg var selv lidt i bekneb for tid, da jeg kørte turen i 2010, men der havde jeg også kun afsat tre overnatninger til denne strækning, og det var for lidt. Husk at der er noget, der ligner endnu en dagstur fra Asheville og ned til Great Smoky Mountains, som I også skal bruge ihvertfald en hel dag på. Så der skal altså lægges yderligere en eller to overnatninger ind til det. Og hvis I vil besøge Dolly Parton i Dollywood ved Pigeon Forge, kræver det også en dag. Husk på, at Blue Ridge Parkway er en tosporet landevej hele vejen med masser af udsigtspunkter og muligheder for stops undervejs. Og vejen er altså 469 miles i alt fra I kører ud af Shenandoah National Park, og indtil I kører ind i Great Smoky Mountains. Så man tilbagelægger typisk ikke meget mere end 100 – 150 miles om dagen, hvis der også skal være tid til lidt oplevelser undervejs – hvilket inkluderer nogle af de byer, som ligger langs med Blue Ridge Parkway. Og pas så i øvrigt på hjortene undervejs – den er der mange af i skovene. I forhold til overnatning har jeg skrevet lidt om hotellerne i Shenandoah i min artikel om Shenandoah National Park. Og ellers må I prøve jer frem i nogle af de små byer langs med Blue Ridge Parkway. Jeg regner med, at I har læst mine artikler om Blue Ridge Parkway i Virginia og North Carolina. Rigtig god tur!

   • 1.000 tak for god information 😉 Er der planer om at holde foredrag om rejser i det østlige USA i nærmeste fremtid?

    • Nej, det har jeg ikke umiddelbart planer om. Jeg skal lære østkysten lidt bedre at kende, inden jeg vil kaste mig ud i foredrag om det, så det venter jeg lige med 😉

 7. Wooow som altid…super info. Ang overnatninger, er der moteller man bare kan checke ind på direkte fra “on the road” eller er man afhængig af bestillinger lang tid i forvejen? Er det muligt bare at tage turen “fra hoften”. KH. Tina

  • Jeg har aldrig fået svaret på dette spørgsmål før nu, men bedre sent end aldrig. Svaret omkring overnatning langs Blue Ridge Parkway er et både og… Når det gælder overnatning inde i fx Shenandoah National Park, vil jeg klart anbefale, at man booker på forhånd. På selve Blue Ridge Parkway kan man godt tage nogle chancer, men man skal dog være klar over, at mange af de byer, som ligger langs med ruten, er ret små og derfor kun har et begrænset antal overnatningssteder. Vest for Great Smoky Mountains National Park i den sydlige ende af Blue Ridge Parkway, ligger de to byer Gatlinburg og Pigeon Forge, hvor der er ret mange hoteller og moteller, så her kan man bedre tillade sig at tage en chance – og slippe “godt” fra det.

 8. Vi har planlagt en tur rundt i USA i et lejet mobilhome – lejet gennem Roadbear, fabriksnyt. I den forbindelse vil vi gerne køre igennem Blue Ridge Parkway. Vi planlægger dette i perioden 20 – 23 marts. Men er det en dårlig ide på dette tidspunkt, hvis man tænker på is, sne og manglende blade på træerne???? Vh. John

  • Der er to ting, I skal være opmærksomme på i forbindelse med jeres planer om køre Blue Ridge Parkway: Dels tidspunktet på året: Marts måned er ret tidligt på året og dele af Blue Ridge Parkway vil sandsynligvis være lukket. Status her i midten af januar er, at stort set hele Blue Ridge Parkway i North Carolina er lukket for vinteren – det er trods alt en bjergvej, vi taler om, og jeg tvivler på, at den når at åbne til marts. I Virginia ser det lidt bedre ud, men også her er der strækninger af vejen, som er lukket – bl.a. p.g.a. et jordskred, som i praksis har lukket vejen helt indtil videre. Via dette link kan I tjekke den aktuelle vejsituation på Blue Ridge Parkway og se hvilket dele af vejen, som en er åben – og lukket – http://www.nps.gov/blri/planyourvisit/roadclosures.htm En helt anden ting, I skal være opmærksom på, er de 26 tunneller på Blue Ridge Parkway. 25 af disse ligger i North Carolina, så hvis I holder jer til Virginia, så er dette ikke de store problem. Men da jeg ved at motorhomes fra Roadbear typisk hører til i den lækre (og store) afdelingen, kan I meget vel få problemer med frihøjden på nogle af tunnelerne. I skal ihvertfald være ekstra opmærksomme, og køre ned gennem midten af tunnelerne, hvor frihøjden er størst. Tunnelerne er ikke bygget til kørsel med nutidens motorhomes, så pas på. Og den advarsel gælder alle – og hele året rundt. En liste over alle tunneller og deres frihøjde findes her – http://www.nps.gov/blri/planyourvisit/tunnel-heights.htm. Årtidsmæssigt er I lidt tidligt ude, men jeg vil sige visse dele af Blue Ridge Parkway i Virginia godt kan køres i marts. Men jeg vil nok på forhånd opgive at gøre forsøget i North Carolina – marts er simpelthen for tidligt på året, og mit bedste bud er, at hovedparten af vejen stadig er vinterlukket i midten af marts. Jeg håber, I kan bruge min tips. God tur 😉