Florida City syd for Miami i Florida er udgangspunktet for en af USAs mest spektakulære landeveje, Overseas Highway. Der er 126 miles/ 202 kilometer fra Florida City i nord på fastlandet til Key West i syd, og turen byder på ikke færre end 42 broer undervejs. Den længste er hele 7 miles/ 11 kilometer lang. Sammenlagt tilbringer du 15 procent af køretiden over vand. Tag med til Florida Keys og Key West i Florida.

Hoteller og overnatning i Key West
Hoteller i Miami Beach: Tips til overnatning i Miami
Hoteller og overnatning i Key Largo
Få min e-guide til Florida Keys inklusiv Key West

Smuk og farlig – hold øje med trafikken på U.S. 1
De små grønne milemarker-skilte i vejkanten spiller en central rolle på Florida Keys og Overseas Highway. Der tælles nemlig ned fra milemarker 126 syd for Florida City til milemarker nul i Key West. Desuden bruges milemarker-skiltene som adresser langs vejen. Fx ligger John Pennekamp Coral Reef State Park ved milemarker 102 ud til Atlanterhavet. Der skelnes mellem adresser på Atlanterhavs-siden (Oceanside) og adresser ud til Den Mexicanske Golf (Bayside).

Overseas Highway er imidlertid lige så farlig, som den er smuk. Hvert år bliver adskillige bilister dræbt eller kvæstet i trafikulykker langs hovedvejen, og små mindesmærker mindes de dræbte langs hovedvejen. Hold derfor øjnene på vejbanen, og vent med at nyde udsigten, til du holder stille. Fredage og søndag eftermiddage er de mest trafikerede tidspunkter.

Der er kun den samme vej til og fra Key West. Kun på den inderste del af Overseas Highway er det muligt at variere turen. Her kan du alternativt tage rute 905 fra Key Largo til Homestead, der godt nok er en betalingsvej, men prisen er kun en flad dollar pr. personbil, og rute 905 over Barnes Sound betragtes af kendere som et kønnere alternativ end den nordligste del af U.S. 1.

Historien bag Overseas Highway på Florida Keys
Det var drømmen om at bygge en jernbane ned langs Floridas østkyst, som lagde grundstenen til Overseas Highway. Byggeriet af sidste etape af Florida East Coast Railway startede i 1904 i Miami, og i 1912 åbnede banen til Key West. Anlægget af banen til Key West blev af mange betragtet som det glade vanvid, men oliemillionæren Henry Flagler, der finansierede jernbaneeventyret i Florida, var stædig, og fik sin jernbane, som efter åbningen blev et stort tilløbsstykke.

En meget voldsom orkan på Labour Day den 2. september 1935 ødelagde imidlertid store dele af jernbanen. I stedet for at genopbygge banen, valgte man at etablere Overseas Highway på toppen af de gamle jernbanebroer, der overlevede orkanen. I 1938 kunne Overseas Highway indvies til glæde for USAs mange nye bilister.

I dag er de tidligere jernbanebroer erstattet af nyere og bredere vejbroer, men de gamle solide jernbanebroer står stadig tilbage til minde om dengang, man kunne tage Key West-ekspressen hele vejen fra Central Station i New York til Key West på spidsen af det sydligste Florida.

Oplevelser og seværdigheder på Florida Keys:
John Pennecamp Coral Reef
Long Key State Park
Marathon på Key Vaca
Pigeon Key
Bahia Honda Key
Big Pine Key
Sugarloaf Key
Key West

Hoteller og overnatning i Key West: Læs min nye artikel
Hoteller i Miami Beach: Få tips til overnatning i Miami
Hoteller og overnatning i Key Largo
Få min e-guide til Florida Keys inklusiv Key West

Af Henrik Lange, Highways-USA.com