Der er lys for enden af tunnelen, når det gælder den aktuelle spærring af Highway 1 i Californien mellem Big Sur og Hearst Castle. Caltrans, Californiens svar på Vejdirektoratet, har meldt ud, at den legendariske vej langs Californiens Stillehavskyst genåbner onsdag den 18. juli 2018. Så alle jer, som holder sommerferie i Californien i juli, kan altså glæde jer til onsdag den 18. juli 2018.

Inspiration til Highway 1 i Californien:
Highway 1 introduktion
Rejsetips til Highway 1
E-bog om Highway 1 i Californien

Overnatning på Highway 1

Highway 1 spærret siden foråret 2017
Highway 1 har været spærret mellem Big Sur og Hearst Castle siden det tidlige forår 2017. Først blev en vejbro i selve Big Sur totalskadet af et jordskred i marts 2017, og i maj begravede et gigantisk jordskred cirka 500 meter af Highway 1 ved lokaliteten Mud Creek. Det er dette jordskred, som det har taget over et år at udbedre skaderne efter, da man dels skulle sikre sig mod nye jordskred på strækningen, foretage kystsikring og desuden flytte selve vejen, så Highway 1 får et lidt andet forløb på den stejle kyst end vejen hidtil har haft.

I oktober 2017 stod den nye vejbro i Big Sur færdig, hvilket har givet mulighed for at køre yderligere cirka 30 miles syd for Big Sur ned langs Stillehavskysten. Men man skal fortsat samme vej tilbage igen – op forbi Big Sur og helt op til Monterey – og så ind omkring hovedvejen U.S. 101, for at komme sydpå ned mod bl.a. Pismo Beach, Solvang og Santa Barbara i den sydlige del af Californien, for at komme uden om spærringen af Highway 1.

Den eksotiske bivej op over bjergene
Der findes godt nok en enkelt meget snoet bivej, som forbinder Highway 1 med U.S. 101 inde i landet. Men denne bivej er dels meget smal og snoet og slet ikke beregnet som aflastning for Highway 1. Desuden går noget af denne vej gennem et militært område inde i landet, og vejen kan derfor været spærret ved militære øvelser. Desuden tager det cirka to timer, fra man forlader Highway 1, til man rammer U.S. 101 inde i landet.

Dette eksotiske alternativ er med andre ord kun for de mest eventyrlystne turister. Vejen har ikke noget nummer, men den har dog både asfalt og et navn: Nacimiento-Fergusson Road er for dem, som har lyst til at prøve kræfter med en af Californiens meget snoede og stejle biveje op over Santa Lucia Range, bjergkæden ned langs Stillehavskysten i det centrale Californien. P.S.: Glem det, hvis I kører motorhome/ autocamper!

Langt mellem turisterne i Big Sur
Jordskreddet ved Mud Creek syd for Big Sur har betydet, at mange af de turister, som normalt kører ned langs kysten, har valgt andre ruter, hvilket i den grad har kunnet mærkes på hotellerne, moteller og restauranterne langs Big Sur kysten. Således valgte ejeren af det eksklusive resort Post Ranch Inn ved Big Sur simpelthen at flyve sine gæster ind med helikopter i sommeren 2017, da Highway 1 var spærret flere steder.

Men nu er noget af sommersæsonen her i 2018 altså reddet for de lokale erhvervsdrivende på Big Sur kysten, efter at Caltrans har fremrykket åbningsdatoen af Highway 1 fra september 2018 til onsdag den 18. juli 2018.

Informationerne på denne side er senest opdateret den 18. juli 2018.

Læs mere om Highway 1 i Californien:
Highway 1 introduktion
Rejsetips til Highway 1
E-bog om Highway 1 i Californien

Overnatning på Highway 1

Af Henrik Lange, Highways-USA.com