Highway 1 i Californien vil allerede fra slutningen af april kunne lægge asfalt til turister, der gerne vil cruise ned langs kysten fra Monterey til Hearst Castle – noget som ikke er muligt i øjeblikket p.g.a. det jordskred, som i januar rev cirka 100 meter af Highway 1 med sig ned i Stillehavet.

Inspiration til Highway 1 i Californien:
E-guide om Highway 1 i Californien
Rejsetips til Highway 1

Overnatning på Highway 1

Forventet genåbning 23. april 2021
Californiens svar på Vejdirektoratet – Caltrans – har nu meldt ud, at de forventer, at Highway 1 bliver genåbnet den 23. april 2021, da forårsvejret har artet sig bedre end forventet. Det er en uge tidligere end forventet, og to måneder tidligere end oprindelig planlagt, da arbejdet med at genetablere vejen blev sat i gang i starten af februar.

Bliv medlem af fordelsklubben Highways Academy: Få 12 måneder for kun 798,- kr.

Highway 1 har været spærret siden slutningen af januar, efter at et stort jordskred rev et cirka 100 meter langt stykke af vejen med sig i forbindelse med et mudderskred under en vinterstorm.

Naturbrand startede en lavine af hændelser
Mudderskreddet var i øvrigt en udløber af en naturbrand sidste sensommer, hvor vegetationen oppe på selve skrænten var blevet ødelagt af flammerne, hvilket efterfølgende havde gjort underlaget på skrænten mere porøs. I sidste ende var det med til at skabe mudderskreddet – udløst af voldsom nedbør i forbindelse med en vinterstorm i slutningen af januar, som endte med at rive Highway 1 med sig i havet.

For at undgå lignende hændelser fremover, består en del af re-etableringen af Highway 1 i, at man placerer nogle endnu større afløbsrør under vejbanen, som kan lede nedbør og andet materiale under vejen ved kommende storme, uden at rive hele vejbanen med sig i processen.

Jordskreddet i januar 2021 på Highway 1 er sket ved lokaliteten med det charmerende navn Rat Creek på strækningen mellem Julia Pfeiffer State Park og Hearst Castle, og derfor er det p.t. (medio april 2021) ikke muligt at køre hele vejen ned langs Stillehavet på Highway 1 mellem Monterey og Hearst Castle. Men vejen forventes altså genåbnet den 23. april 2021.

Highway 1 også udfordret nord for San Francisco
Det er i øvrigt ikke kun mellem San Francisco og Los Angeles, at Highway 1 er udfordret. Nord for San Francisco ved lokaliteten Gleason Beach, som ligger nord for byen Bodega Bay, er selve kystlinjen under pres p.g.a. erosion og stigende vandstand.

Flere sommerhuse er således forvundet i havet de senere år, og den stigende vandstand vil de kommende år også udfordre Highway 1 på stedet, som i dag mere eller mindre løber ganske tæt på vandkanten – og som er blevet repareret adskillige gange i forsøget på at holde kysten på afstand af den vigtige vej. Alligevel har naturkræfterne igen og igen udfordret Highway 1 på stedet.

Derfor har man besluttet at flytte Highway 1 længere ind i landet over en strækning på cirka en kilometer og anlægge en helt nye bro, der skal føre Highway 1 hen over vandløbet Scotty Creek, som løber ud i Stillehavet på stedet.

Anlæggelsen og flytningen af Highway 1 ved Gleason Beach nord for Bodega Bay forventes at gå i gang her i 2021. Projektet ventes færdiggjort i slutningen 2023. Det har fået sit eget website, hvor I kan læse mere om projektet.

Læs også denne artikel:
Highway 1 i Californien spærret af stort jordskred

Mere inspiration til Highway 1 i Californien:
E-guide om Highway 1 i Californien
Rejsetips til Highway 1
Overnatning på Highway 1

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

Denne artikel er senest opdateret den 21. april 2021 med oplysninger om ny forventet genåbningsdato.