Hovedparten af USA’s nationalparker lukker fra søndag 1. oktober 2023 for turister, hvis ikke det lykkes politikerne i Washington at blive enige om et nyt budget inden 30. september 2023, der er deadline for forhandlingerne. Som det ser ud lige nu, så forbereder hovedparten af nationalparkerne sig på, at de lukker ned fra 1. oktober 2023.

Opdatering:
Nedlukningen af bl.a. nationalparker i USA og statslige museer i USA blev afværget i sidste øjeblik, da politikerne i Kongressen og Senatet den 30. september 2023 landede et midlertidig budgetforlig. Alle nationalparker og museer er derfor åbne som normalt!


Lukkede nationalparker i USA fra søndag 1. oktober 2023

Det trækker langsomt men sikkert op til en såkaldt “shutdown” i USA fra søndag 1. oktober 2023, hvilket vil være ensbetydende med, at nationalparker over hele USA lukker for turister fra på søndag. Med mindre at Kongressen i USA bliver enige om et nyt budget, så en føderal nedlukning kan undgås. Men det er der desværre ikke meget, som tyder på, på nuværende tidspunkt.

Hvis den såkaldte shutdown bliver en realitet, så vil nationalparker og museer over hele USA være lukkede for turister fra søndag 1. oktober 2023. Det er dog noget, man har prøvet før. For tilbage i december 2018 til januar 2019 var USA også ramt af en såkaldt shutdown, der holdt nationalparker og statslige museer i USA lukket i 35 dage, indtil politikerne fandt en løsning på budgetstriden.

I 2013 var den også gal, og her var nationalparkerne også lukket over en periode på 16 dage. Hvor lang tid den såkaldte shutdown vil vare denne gang, er der ingen, som kan svare på.


Grand Canyon, Arches, Bryce Canyon og Zion holder stadig åbnet

Der er dog ikke alle nationalparker, som lukker ned. I Arizona og i Utah er lokaliteter som Grand Canyon National Park, Zion National Park, Bryce Canyon, Arches og Canyonlands nemlig også åbne fra søndag 1. oktober 2023 og i dagene og ugerne derefter.

Belært af tidligere erfaringerne fra tidligere nedlukninger, betyder de store nationalparkerne så meget for turistøkonomien i byerne tæt ved parkerne, at det ganske enkelt er “bad business”, hvis man lukker nationalparker ned. Få så bliver turisterne væk.

Derfor har både Arizona og Utah fundet penge på budgettet til at holderne parkerne åbne. Delstaterne betaler ganske enkelt de ansattes løn, så parkerne kan holde åbent som normalt – dog med visse reducerede faciliteter.


Yosemite National Park i Californien lukker for turister

I Californien har man til gengæld ikke umiddelbart planer om at holde Yosemite National Park åben, så her kører turister forgæves fra søndag 1. oktober 2023. Det samme gælder parker som Joshua Tree National Park og Sequoia National Park, m.fl.

I nogle af de andre stater i det vestlige USA overvejer man, om man skal holde fx Yellowstone og Glacier National Park åben – med penge fra delstaternes budgetter. I South Dakota vil Mount Rushmore således være åben for turister – på trods af den føderale shutdown.

Til gengæld vil hovedparten af de store museer langs The Mall i Washington D.C. være lukket fra søndag 1. oktober 2023, hvis det ikke lykkes at lande en politisk aftale inden da. Hvor længe nedlukningen vil vare denne gang, vides ikke.


Læs mere i denne nyhedsartikel:

Nationalparker i USA undgår lukning i oktober


Af Henrik Lange
Journalistrejserådgiver og USA ekspert
Highways-USA.com + Highways-Academy.com

Denne artikel er senest opdateret den 29. september 2023