Orlando i det centrale Florida er en besynderlig størrelse. Indtil midten af 1960’erne var byen en lille provinsflække, hvor indbyggerne hovedsageligt levede af at plukke appelsiner og citrusfrugter i de nærliggende frugtplantager.

I dag er Orlando verdens største turistdestination målt på overnattende gæster, takket være Walt Disney og hans valg af Orlando i 1964 som hjemby for hans ambitioner om at skabe en ny ideal- og fremtidsby på den amerikanske østkyst – der endte med at udvikle sig til det nuværende Walt Disney World Resort.

Siden fulgte Universal Studios, SeaWorld og mange andre efter, og i dag er Orlando et gigantisk turistmekka med verdens største forlystelsesparker, utallige hoteller, adskillige vandlande, massevis af golfbaner, o.s.v. Velkommen til et brag af en feriedestination.

Få rabat på 28 attraktioner i Orlando – Go Orlando Card

Hoteller i Orlando og det centrale Florida
Hoteller ved Walt Disney World, Orlando
Hoteller ved Universal Orlando Resort
Hoteller langs International Drive, Orlando

Orlando – en by uden centrum
Orlando’s geografi afslører en totalt flad by uden et rigtigt centrum. Til gengæld breder Orlando sig over et enormt areal, og set fra oven ligner byen mest af alt en række uendelige forstæder bundet sammen af et fintmasket net af motorveje. Rundt omkring i bylandskabet ligger der en række fikspunkter, du som turist kan sigte efter.

De fleste fikspunkter udgøres naturligvis af byens mange temaparker, koncentreret om Walt Disney World’s fire forlystelsesparker et stykke syd for Orlando, Universal Studio’s to forlystelsesparker noget nordligere og SeaWorld placeret omtrent i midten. Fælles for alle tre forlystelsesområder er, at de er placeret langs Interstate 4 korridoren, som er den vigtigste livsnerve i Orlando.

Hertil kommer forlystelsesgaden International Drive, som går nogenlunde parallelt med Insterstate 4, og som groft sagt forbinder Universal Studios i nord med Walt Disney World i syd. Langs International Drive ligger der endnu flere forlystelser, foruden utallige restauranter, hoteller, moteller, vandlande, m.v.

Konstant nye projekter på vej
Orlando er i disse år inde i en rivende udvikling, hvor der hvert år investeres enorme beløb i at udvikle byens underholdningsindustri – men også i byens infrastruktur.

ZC-2-83

Disney er i gang med en opgradering af deres shopping- og forlystelsesområde Downtown Disney, og er samtidig i gang med at udbygge et helt nyt område i Animal Kingdom, der forventes at åbne i 2017.

Universal udvidede i 2014 deres populære Harry Potter univers med den nye Harry Potter ”jernbane” mellem Universal Studios og naboparken Islands of Adventure – foruden åbningen af det nye ”midprice” hotel Cabana Bay Beach Resort. Og i SeaWorld åbnede man for et par år side den store nye investering Antartica, et stort nyt pingvin univers med naturlige og kolde omgivelser for pingvinerne.

På International Drive er den store nyhed i 2015 det 122 meter høje pariserhjul I-Drive 360, som åbnede i maj 2015 – sammen med Madame Tussaud’s nye voksmuseum og akvariet SeaLife – et ”tre i et” forlystelsescenter midt på International Drive.

Kigger man ud over bygrænsen, står tingene heller ikke stille: Kennedy Space Center slog i 2012 dørene op for deres nye besøgspavillon med rumfærgen Atlantis, der giver besøget på Kennedy Space Center helt nye højder. Og syd for Orlando i byen Winter Haven slog Legoland Florida dørene op i 2013 til et helt nyt Legoland med tilhørende vandland – indrettet i den tidligere botaniske have Cypress Garden.

Ny jernbane mellem Orlando og Miami
Normalt forbinder man ikke USA med jernbaner, men ikke desto mindre er man i gang med byggeriet af en helt ny jernbane mellem Miami og Orlando – delvist finansieret af private investorer. Banen udgår fra selve Miami og vil gå via Fort Lauderdale og West Palm Beach for at få endestation ved Orlando Internationale Lufthavn. Projektet går under navnet All Aboard Florida, og banen mellem Miami, Fort Lauderdale og West Palm Beach ventes i drift i 2017 – mens den videre forbindelse til Orlando ventes klar i starten af 2018.

Også i selv Orlando kører tingene på skinner: I maj 2014 åbnede en ny 50 km lang nord-syd gående regional jernbane, som forbinder selve Orlando by med nogle forstæder syd for byen. Projektet går under navnet SunRail, og banen udvides i 2016 yderligere nogle kilometer ned mod Kissimmee.

Klassiske oplevelser i Orlando
Der er som sagt tre store aktører på forlystelsesscenen i Orlando: Disney, Universal og Sea World. De tre koncerner har tilsammen syv gigantiske forlystelsesparker, som du nemt kan bruge en hel dag på hver. Men de fleste turister har hverken tid eller råd til at besøge alle parkerne. Så her får du et hurtigt overblik over parkerne, som du kan læse meget mere om i mine detaljerede guider og portrætter af de enkelte parker.

Walt Disney World – Mickey Mouse i Florida
Mickey Mouse og hans venner er svære at komme udenom, når turen går til Orlando. Disney har hele fire forlystelsesparker med Magic Kingdom som den klassiske Disney park – og i øvrigt også den første i Orlando, åbnet i 1971. Det er Mickey Mouse classic.

Animal Kingdom er Disney’s udgave af en kombineret zoologiske have, safaripark og forlystelsespark, mens Disney Hollywood Studios er Disney’s filmpark med masser af reference til Hollywood og Californien – og Hollywwods storhedstis i 30’erne og 40’erne.

Endelig er der Epcot parken, der er en slags verdensudstilling med en hyldest til verdens kulturer og mangfoldighed. Her er 11 lande repræsenteret med hver deres besøgspavillon. Epcot er faktisk ret interessant – og ligger i direkte forlængelse af Walt Disney’s oprindelige planer og projekt i Florida i 1960’erne.

Læs mere i min store guide til Walt Disney World

Universal Studio og Island of Adventure
Universal Studios gjorde deres indtog I Orlando i 1990, og i dag betragter mange ikke et besøg i Orlando som fuldendt, med mindre man har været et smut i enten Universal Studios eller naboparken Islands of Adventure.

Selve Universal Studios er den klassiske filmpark med et kig ind bag kulisserne i Hollywood med afsæt i Universal’s mange film og tv-produktioner. Parken minder en del om Universal Studios i Hollywood, hvis man har været der.

Naboparken Islands of Adventure er den lidt mere ”vilde” udgave af Universal, og de senere år er parken især blevet kendt for sit nye og meget populære Harry Potter univers. I 2014 åbnede man ”jernbanen” Hogwart’s Express mellem de to parken, en Harry Potter tematiseret forlystelse, som alle med en Park-to-Park Ticket (som gælder til begge parker) kan benytte.

Mere i min guide til Universal Studios og Islands of Adventure

SeaWorld Orlando
De vilde løjer og støjende forlystelser er nedtonetlidt i SeaWorld, der er en familiepark med noget for alle alderstrin. Omdrejningspunktet er havets dyr i alle størrelser og former, og SeaWorld’s imponerende shows med delfiner og hvaler er helt unikke.

I 2013 åbnede pingvin universet Antartica, der er en af de største (og koldeste) investeringer i Sea Worlds historie. Oveni kommer en række forlystelser, hvoraf et par stykker ikke står tilbage for konkurrenterne hos Disney og Universal. Rutsjebanen Kraken er en rigtig knogleryster med syv loops undervejs, en højde på 40 meter og en længde på 2½ minut på hver tur.

Selvfølgelig har SeaWorld også et par vandrutsjebaner: Manta er fra 2011, og her ligger du ned og drøner/ flyver afsted i vandret position over nogle bassiner, som du kommer i nærkontakt med undervejs. Journey to Atlantis tager dig med på en tur til det sunkne rige, og udsætter dig bl.a. for et (vand)fald på 20 meter. Husk regntøj.

SeaWorld har også Orlando’s mest populære vandpark, Aquatica, hvor der er masser vandrutsjebaner og andre løjer for vandhunde. Parkens signatur forlystelse er vandrutsjebanen Dolphin Plunge, hvor man glider gennem et gennemsigtigt akrylrør, hvor der er direkte udsigt til nogle af parkens delfiner.

Discovery Cove er den tredje SeaWorld park i Orlando, og den står især højt på ønskelisten hos teenagepiger, der her kan blive delfintrænere for en dag og bl.a. få en 30 minutters svømmesession sammen med en delfin – under kyndig vejledning af parkens dyrepassere. Desuden har Discovery Cove en stor fuglevoliere med masser af tropiske fugle. Discovery Cove er dog et stadig et vandland, men med langt større interaktion med dyrene end i Aquatica.

Læs mere om SeaWorld, Aquatica og Discovery Cove

Flere oplevelser i Orlando og det centrale Florida

International Drive i Orlando
Som om det ikke var nok med tilbuddene fra Disney, Universal og SeaWorld, så ligger der en hel stribe af andre forlystelser langs International Drive, forlystelsesgaden i Orlando, der også er flankeret af utallige hoteller, restauranter, barer, m.v. International Drive har dermed visse ligheder med The Strip i Las Vegas.

Det nye ikon på International Drive er pariserhjulet I-Drive 360, et nyt forlystelseskompleks, der også indeholder Orlando’s nye voksmuseum, Madame Tussaud og akvariet SeaLife. Hertil kommer forlystelser som Wonderworks, et naturvidenskabeligt oplevelseshus, en udstilling om Titanic, Ripleys Believe It or Not med bizarre historier fra hele verden plus to regulære forlystelsesparker, Magical Midway Thrill Park og Fun Spot America samt vandlandet Wet’n’Wild.

Få et overblik over International Drive i Orlando

Kennedy Space Center
Da rumfærgen Atlantis den 21. juli 2011 satte landingshjulene ned i Kennedy Space Center i Florida, markerede det afslutningen på det amerikanske rumfærgeprogram. I 2012 åbnede den helt nye udstillingspavillon på Kennedy Space Center med netop Atlantis som hovedattraktion.

Kennedy Space Center er en af de bedste “forlystelser” omkring Orlando – blot med det fortegn, at her er der tale om den ægte vare. Kennedy Space Center er en enestående mulighed for at komme ”tæt” på det ydre rum og rumfart i ægte omgivelser – fx på en guidet tur rundt på centret, der bl.a. bringer dig ud til nogle af de affyringsramper, hvorfra rumfærgerne tidligere steg til vejs – og forskellige raketter stadig gør det med jævne mellemrum.

Men også turen ind forbi de kontrolrum, som blev brugt under Apollo-missionerne, er meget fascinerende. Man har bl.a. lavet en simulation af, hvordan selve affyringen af Apollo 11-raketten til månen fandt sted, inklusiv kommunikationen under opsendelsen. Og så er den nye udstilling og præsentation af rumfærgen Atlantis helt i særklasse.

Læs mere i min nye guide til Kennedy Space Center

Legoland Florida
I 2011 fik Florida sit eget Legoland med tilhørende vandland, og parken er blevet udvidet med flere attraktioner og områder siden åbningen – senest med åbningen af et nyt hotel i maj 2015 lige uden for parken og med den nye afdeling Heartland City målrettet pigerne. Heartland City åbnede i juni 2015.

Legoland Florida ligger i byen Winter Haven cirka 45 minutters kørsel syd for Orlando og er indrettet i en tidligere botanisk have, Cypress Garden. Derfor byder det nye Legoland i Florida også på en park med store gamle træer – og en mulighed for at søge lidt væk fra de mere larmende dele af parken.

En andet af parkens unikke signatur oplevelser er et show med Lego pirater, der står på vandski, takket være parkens placering ned til en sø. Og så byder parkens miniland på masser af Lego huse fra forskellige amerikanske byer, bl.a. New York, Las Vegas og San Francisco – samt naturligvis Florida.

Legoland Florida er målrettet de mindre børn mellem 3 til 12 år i modsætning til parkerne inde i selve Orlando. Så Legoland Florida er en interessant mulighed for især børnefamilier med mindre børn.

Læs mere i min nye portræt af Legoland Florida

Busch Gardens, Tampa
Er man til rutsjebaner i verdensklasse og kombinationen af en forlystelsespark og en zoologisk have, er svaret Busch Gardens i Tampa, en times kørsel vest for Orlando.

Busch Gardens har gennem årene oparbejdet en tradition for at have nogle af USA’s vildeste rutsjebaner, så der er i den grad dømt smæk for skillingen, når man besøger Busch Gardens. Det er dog langtfra kun rutsjebaner, det handler om i Busch Gardens. Parken er en vellykket kombination af en zoologisk have og en forlystelsespark – med mange oplevelser for både små og store gæster, og med god plads til dyrene i parken.

Faktisk var Busch Gardens en af de første zoologiske haver i USA, som lavede store sletter til parkens savannedyr. Busch Gardens har også et vandland i nabolaget, Adventure Island, som dog ligger uden for selve Busch Gardens.

Mere i mit nye portræt og guide til Busch Gardens i Tampa

Alligator safari i Everglades sumpene
Tidligere var store dele af det centrale Florida uspoleret natur med store sumpområder samt opdyrkede plantager med frugttræer. Men i takt med at forstæderne breder sig omkring Orlando, presses den vilde natur i defensiven.

Du kan dog stadig komme helt tæt på nogle af Florida’s oprindelige indbyggere – alligatorerne i sumpene syd for Orlando. Her tilbyder flere operatører alligatorture ud i sumpene på de såkaldte airboats, der er udstyret med gigantiske propeller, som driver bådene frem i de lavt vandede områder.

Airboats larmer ekstremt meget, så det er ikke kun for at øge spændingen, at du får udleveret høreværn. Af samme grund er de larmende airboats bandlyst i Everglades National Park i det sydligste Florida.

Firmaet Boggy Creek Airboats Rides arrangerer hver dag ture ud i sumpene lige syd for Orlando, og det er faktisk en ret fed oplevelse at tage på alligator safari i de hurtige både, der i nogle tilfælde drøner ind gennem sivene i lavt vandende områder.

Læs mere om Boggy Creek Airboat Rides

Billetudgifter og ferieplanlægning
Lad det være sagt med det samme: Orlando er ikke nogen billig by at opholde sig i – i hvert fald når det gælder udgifter til de mange forlystelsesparker og attraktioner.

Regel nr. et i forhold til at holde udgifterne til billetter i Orlando nede – så familiens kreditkort ikke bliver rødglødende – er at planlægge jeres aktiviteter på forhånd. Dermed kan I også booke billetter og eventuelle rabatpakker på forhånd.

Der findes et hav af forskellige billetkombinationer, og hver af de store aktører i Orlando – Disney, Universal og SeaWorld – har hver deres billetpakker, hvor man kan købe kombinationsbilletter til en eller flere dage – kombineret med flere forskellige parker inden for samme koncern. Jo flere dage og jo flere parker man inkluderer, desto større bliver besparelsen.

Men helt billigt bliver det aldrig: Som fingerregel skal man regne med, at prisen for en person i en park er cirka 100 dollars for en dag – børn under 12 år slipper en anelse billigere, men ikke meget. Derfor kan kombinationsbilletter til flere dage i flere parker være interessante.

Rabatpakker i Orlando
Har I planer om at opholde jer i en uge eller 14 dage i Orlando området, kan rabatpakker være en mulighed. Disse rabatpakker inkluderer dog ikke Walt Disney World, Universal Studios eller SeaWorld, men stort set alle andre attraktioner i Orlando – hvilket bl.a. vil sige Kennedy Space Center, Legoland Florida og hovedparten af attraktionerne langs International Drive.

Jeg vil anbefale jer at kigge nærmere på denne rabatpakke: Go Orlando All-Inclusive Card. Den giver jer adgang til 28 seværdigheder og forlystelser i hele Orlando og det sydlige Florida.

Få rabat på 28 attraktioner i Orlando – Go Orlando Card

Hoteller i Orlando og det centrale Florida
Hoteller ved Walt Disney World, Orlando
Hoteller ved Universal Orlando Resort
Hoteller langs International Drive, Orlando

Af Henrik Lange, Highways-USA.com