Mickey Mouse og hans venner fylder godt op i landskabet syd for Orlando. Walt Disney World Resort består af hele fire forlystelsesparker, der samlet dækker et areal på størrelse med Samsø.
De fire parker udgør verdens største turistdestination med over 52 millioner gæster årligt, hvoraf Magic Kingdom – den oprindelige Disney park i Florida – alene tegner sig for 19 millioner gæster (2014). Ud over parkerne inkluderer Walt Disney World cirka 35 hoteller, adskillige golfbaner, to vandlande, forlystelses komplekset Downtown Disney og en stribe andre tilbud til turisterne.
World Disney World er med andre ord en destination i sig selv, men de fleste danskere i Orlando vælger at kombinere en af Disney’s forlystelsesparker med nogle af de mange andre tilbud i Orlando og det centrale Florida. Her er en introduktion til Disney’s fire store forlystelsesparker i Orlando – plus det løse.
Få rabat på 28 attraktioner i Orlando – Go Orlando Card
Hoteller ved Walt Disney World, Orlando
Hoteller i Orlando og det centrale Florida
Hoteller langs International Drive, Orlando
Magic Kingdom – Disney Classic
Magic Kingdom er Disney’s flagskib i Orlando og var den første Disney park i Florida, åbnet i 1971. Magic Kingdom er den store klassiske familiepark, som byder på underholdning for børn og barnlige sjæle i alle aldre – og ikke kun de mindre børn.
Parken er inddelt i temaområder som fx Frontierland med cowboys, Adventureland med sørøvere, Fantasyland for de mindre børn og Tomorrowland med fremtids versioner og en af parkens vildeste forlystelser, rutsjebanen Space Mountain.
Lidt i samme vilde afdeling er Big Thunder Mountain Railroad i Frontierland, og så er den nye forlystelse fra 2014, de syv små dværges Mine Train i Fantasyland en herlig ny tilføjelse til parken, der også kilder i maven, men som også er super godt tematiseret omkring de små dværge. Ud over de førnævnte “lande”, må vi ikke glemme parkens hovedgade, Main Street U.S.A., som man oplever som det første, når man kommer ind i parken. Oppe for enden ligger naturligvis selve Disney slottet i Magic Kingdom.
Magic Kingdom er især målrettet familiesegmentet, hvis man skulle være i tvivl, og forlystelserne bliver aldrig ekstremt vilde i parken. Men Magic Kingdom leverede en rigtig fin og adrenalin krævende oplevelse, da jeg senest besøgte parken syd for Orlando en aften i maj 2015 til et specialarrangement. Og selvom man eventuelt har besøgt Disneyland i Paris, er det trods alt noget andet at besøge flagskibet i Orlando.
Læs mere om Magic Kingdom
Epcot – verden rundt med Disney
Epcot er en forkortelse for Experimental Prototype Community of Tomorrow, og oprindeligt var det Walt Disney’s ide, at Epcot skulle være et ideal- og fremtidssamfund, han drømte om at etablere i Orlando. Men da Walt Disney døde i december 1966, mens hans nye projekt i Florida endnu kun var planer på et skrivebord, valgte hans bror Roy O. Disney og hans øvrige ledende medarbejdere at droppe projektet, når Walt Disney ikke selv kunne være med til at føre projektet ud i livet.
Visionerne bag Epcot blev dog ikke helt opgivet, og i 1982 åbnede EPCOT Center (i dag bare kaldet Epcot) med afsæt i nogle af Walt Disney’s oprindelige tanker – men dog i form af en forlystelsespark og søsterpark til Magic Kingdom. Faktisk er Epcot den næst mest besøgte af de fire Disney parker i Orlando med 11 millioner årlige gæster (2014).
Epcot byder på to meget forskellige oplevelser. I Future World (det første område, man møder) kan du se ind i fremtiden og få nogle bud på morgendagens teknologier. Future World består af en række pavilloner, hvor forskellige opfindelser, teknologier og videnskaber præsenteres for de besøgende. Det er også her, du finder Ecpot’s vartegn, den store globe kaldet Spaceship Earth, som udgør en af pavillonerne i Future World.
Den anden del af Epcot er World Showcase, anlagt omkring parkens store sø. Her kan man gå på opdagelse i 11 forskellige lande verden over, som har hver deres udstillingspavillon. De deltagende lande i Epcot er Canada, England, Frankrig, Italien, Japan, Kina, Marokko, Mexico, Norge, Tyskland og USA. Her præsenterer hvert land sin kultur, hvilket bl.a. sker i form af spisesteder med mad og drikke fra hvert land – foruden kulturformidling i form af forlystelser, film, teater, musik eller lignende.
World Showcase kaldes af samme grund for en “permanent verdensudstilling”. Der har flere gange været rygter om, at nye lande skulle rykke ind i Epcot, men indtil videre er det kun Norge og Marokko, som er kommet til siden åbningen af Epcot i 1982.
Bliver man i Ecpot frem til lukketid, kan man opleve afslutningsshowet Reflections of Earth ude over søen midt i World Showcase. Det inkluderer bl.a. fyrværkeri, lasershow, ild og vand samt en stor globe, som viser fotos fra forskellige dele af verden – deraf navnet på showet, Reflections of Earth.
Læs mere om Disney’s Epcot
Animal Kingdom – zoo, safari og forlystelser
Dyr har altid haft en helt central placering i Walt Disney’s univers, og derfor var det meget logisk, at Disney koncernen i 1998 åbnede Animal Kingdom, den nyeste temapark i Walt Disney World i Orlando. Animal Kingdom findes kun i Orlando – ligesom Epcot.
Animal Kingdom – der i øvrigt er langt den største Disney park i Orlando målt i areal – er delt op i fem forskellige temaområder med Discover Island som parkens centrum. Her står parkens vartegn, det imponerende menneskeskabte træ af arten baobab, som normalt vokser i det tropiske Afrika.
Fra Discover Island kan man bevæge sig ud i de andre områder i parken, hvor Afrika er det største. Her kan du i åbne safaribiler opleve en tro kopi af Afrikas savanne med elefanter, giraffer, løver og næsehorn. Asien området er koncentreret omkring det store bjerg Everest, hvor du finder rutsjebanen Expedition Everest, der tager dig med op på verdens tag i Himalayas bjerge. Her huserer Den Afskyelige Snemand. Han har desværre ødelagt rutsjebanens skinner, så noget af turen kører du baglæns. Så er du advaret.
Er du til dinoer, kan Animal Kingdom tilbyde dig en tur til DinoLand U.S.A. med en stribe forlystelser tematiseret omkring dinosaurusser målrettet de større børn, mens området Rafiki’s Planet Watch er til familier med mindre børn, hvor man bl.a. kan tage et tog rundt, Wildlife Express Train.
Animal Kingdom har endnu et temaområde under udvikling, hvilket især vil interessere fans af Avatar filmene. Disney har nemlig indgået et samarbejde med instruktøren bag Avatar universet, James Cameron. I 2014 gik man i gang med at etablere det nye område, der har arbejdstitlen Pandorra: The Land of Avatar. Ud over, at det nye område bl.a. vil omfatte en forlystelse med en bådtur med mulige fald undervejs, har Disney endnu ikke løftet flere detaljer om Avatar Land, der forventes at åbne i starten af 2017.
Animal Kingdom byder naturligvis også på masser af dyr over hele parken, og parken er i øvrigt anerkendt af organisationen World Association of Zoos and Aquariums for parkens dyrevelfærd, forskning, undervisning og formidling.
Læs mere om Animal Kingdom
Disney’s Hollywood Studios – Mickey på film
Det giver næsten sig selv at Disney naturligvis også måtte have en tematiseret filmpark i Orlando – ikke mindst med konkurrenten Universal Studios i nabolaget. Disney-MGM Studios åbnede i 1989, og tog siden navneforandring til Disney’s Hollywood Studios.
Disney’s Hollywwod Studios er parken for filmfans, som i bedste Disney-stil tager dig ved hånden og fører dig ind i filmens magiske verden med en blanding af både lærdom og underholdning. Disney’s kendte figurer er selvfølgelig på plads, og det samme er filmstudiet Pixar’s figurer, der bl.a. omfatter nogle af figurerne fra Toy Story m.fl.
Det er naturligvis Hollywood, der er afsættet for filmparken, som derfor også inkluderer “bydele” fra Los Angeles som fx Hollywood Boulevard og Sunset Boulevard. Hertil kommer filmkulisser fra New York og San Francisco i afdelingen Streets of America. Disney’s Hollywood Studios var i starten af 90’erne faktisk også et rigtigt filmstudie, hvor der både blev lavet tegnefilm, tv-serier, film og radio, men produktionen er nu stort set flyttet tilbage til det rigtige Hollywood på vestkysten.
Forlystelserne i parken omfatter både børnevenlige udgaver og mere vilde rides. Min personlige favorit er Rock’n’Roller Coaster, en indendørs rutsjebane, der på 2,8 sekunder skyder dig afsted med 100 kilometer i timen, mens rockgruppen Aroesmith drøner ud af de indbyggede højtalere i vognene.
3D forlystelsen Star Tours — The Adventures Continue er en opgraderet udgave af den oprindelige Star Tours forlystelse, der heller ikke var helt ringe. Også Twilight Zone Tower of Terror er kun for folk med stærke nerver. Her bliver man placeret i en hotelelevator, der så går amok – i mørke – og sender sine passagerer i frit fald ned i den dybe og mørke elevatorskakt ind til flere gange. Det er bogstaveligt talt hårrejsende underholdning. Men der er naturligvis også mange forlystelser til mindre børn.
Ud over forlystelserne er showet Lights, Motors, Action! Extreme Stunt Show med bilstunts klart værd at se. Showet er i øvrigt oprindeligt fra Disney’s filmpark uden for Paris. Og Apropos Paris: Har I allerede besøgt Walt Disney Studios ved Paris, så kan I overveje i stedet at besøge Universal Studios, da der er en del ligheder mellem filmparkerne i Orlando og Paris.
Læs mere om Disney’s Hollywood Studios
Downtown Disney og andre Disney fristelser
Disney har også sit eget forlystelses- og shopping kompleks, Downtown Disney, som omfatter flere forskellige restauranter, barer, natklubber og naturligvis utallige muligheder for shopping af Disney merchandise.
Ud over restaurantkæder som Planet Hollywood og Rainforest Cafe har spillestedet Hose of Blues også en afdeling i Downtown Disney og hertil kommer et stort biograf kompleks med 24 sale samt et Lego Imagination Center.
Endelig huser Downtown Disney også et teater bygget specielt til teatertruppen Cirque de Soleil og deres forestilling La Nouba, som spiller fast på teatret i Downtown Disney med cirka 70 medvirkende artister – og har gjort det siden 1998.
Downtown Disney undergår i disse år en større opgradering, som ventes at står færdig i starten af 2016. Ved samme lejlighed vil Downtown Disney ændre navn til Disney Springs. Det er gratis at besøge Downtown Disney og der er gratis parkering ved centret.
Billetter til Disney parkerne
Der findes et hav af forskellige billetkombinationer til Disney’s fire forlystelsesparker, så det er umuligt at opgive en konkret billetpris. Men sikkert er det, at det ikke er nogen billig fornøjelse at besøge Mickey Mouse i Orlando, og der er heller ikke de store rabatmuligheder. Man kan dog spare nogle få dollars ved at købe billetter på online på nettet, men der er ikke tale om den store rabat i forhold normalprisen ved billetlugen.
Disney parkerne indgår ikke i nogen af de rabatpakker, som findes til andre forlystelser i Orlando og det centrale Florida. Det korte budskab er: Vil man hilsen på Mickey Mouse og vennerne i Orlando, må man betale, hvad det koster.
Hoteller ved Walt Disney World, Orlando
Hoteller i Orlando og det centrale Florida
Hoteller langs International Drive, Orlando
Få rabat på 28 attraktioner i Orlando – Go Orlando Card
Af Henrik Lange, Highways-USA.com
Kommer med dugfriske erfaringer fra sommer 2019. Here goes.
Praktiske tips til et godt besøg i Disney World for nybegyndere, der overvejer at besøge Disney World, men som ikke har været der før, eller har meget begrænsede erfaringer med ”parken”.
Som så meget andet, når man skal på en rejse længere væk, er det en god ide at vide hvad man går ind til og planlægge inden. Specielt de danske anmeldelser af Walt Diseny World på Tripadvisor – og specielt Magic Kingdom – vidner om eksempler på folks uheldige oplevelser og frustrationer over lange køer til både forlystelser og restauranter. Dårlig mad eller for få forlystelser til mindre børn eller større børn eller noget helt tredje. Men de fleste af disse ”udfordringer” kan man adressere hjemmefra eller som minimum forberede sig på dem.
Man skal forstå nogle ting:
1. Der er ALTID mange mennesker i Disney World
2. Der er som regel ALTID varmt i Disney World (i hvert fald om sommeren)
3. Der er ALTID mange køer, man skal forholde sig til
4. P.g.a. Disneys popularitet er priserne høje – som i ALTID MEGET HØJE
5. Et besøg vil ALTID betyde mange timer på benene, og mange kilometer tilbagelagt
6. Disney timer er sjældent effektive, og man når sjældent alt det, man ønsker
7. Disney kan ikke sammenlignes med ”lokale” forlystelsesparker. Det er IKKE bygget til at blive oplevet på en dag. Det er KÆMPE stort og har mange ”tilbud” også udenfor parkerne
8. Parkerne er meget forskellige og har forskellige målgrupper
9. Disney er bare ikke for alle
Når så alt det negative er lagt på bordet – og jeg har måske endda glemt noget – så er der mange muligheder for at gøre noget ved nogle af tingene.
Det kan virke uoverskueligt at forholde sig til et besøg til Disney World allerede hjemmefra, men de fleste erfarne besøgende ved, at parkerne nærmest altid har rigtigt mange besøgende. Der er faktisk med mere end 164.000 DAGLIGE besøgende i gennemsnit. Og det betyder, at hvis man ikke vil have, at ens besøg er mere baseret på tilfældigheder og ekstremt lange køer, er viden og planlægning nødvendig.
Lad mig slå fast, at efter Fast Pass+ (forudbestilling af adgang til forlystelsernes ”hurtige” kø ) er introduceret, er Fast Pass nærmest blevet en forudsætning for et godt besøg specielt i ferie perioder. Fast Pass billetterne kan nemlig bestilles allerede 30 dage før besøget eller 60 dage før, hvis man bor på et af Disney hotellerne. Har man ikke booket Fast Pass inden besøget, skal man forvente LANGE køer ved stort set alle forlystelser det meste af dagen. 2 -3 timers ventetid ved de mest populære forlystelser er ikke unormalt.
Fast Pass + er gratis og giver kort ventetid (lad os sige max 30 min.) på tre forlystelser om dagen. D.v.s. brugt optimalt kan de tre biletter spare jer for mere end fire timers ventetid på forlystelser OM DAGEN. Og flere billetter kan bestilles, når de tre første Fast Pass tider er brugt. Så Fast Pass billetter er en rigtig god ide at have, og er ofte forskellen på den fede tur og frustrations ventetid. Timelange køer i 40 grader er opslidende, og et besøg med meget få forlystelser i løbet af en hel dag vil slukke selv de mest Disney glades entusiasme. Det er den gode nyhed.
Den dårlige nyhed er: Har man IKKE booket Fast Pass inden besøget, SKAL man komme så tidligt som muligt helst inden parken åbner.
I virkeligheden mener jeg, at man skal tænke sig godt om, inden man tager til Disney World uden et Fast Pass. Og overveje om man skal lade være eller vælge Universal Studios eller en helt tredje park i stedet. Der kan man i det mindste købe sig til kortere køer, selv om det er hunde dyrt. Et alternativ hvis man har mindre børn, kan være Legoland Florida. Det er meget billigere og er langt mindre besøgt.
Det kræver altså en del forberedelse hjemmefra at benytte Disney Fast Pass billetter. For at kunne booke Fast Pass, skal man have købt adgangsbilletter og selvfølgelig vide, hvilke af de fire Disney parker, man er i og hvornår (hvilke dage). Derudover skal man jo så forholde sig de enkelte forlystelser for at vurdere, hvilke man rigtigt gerne vil prøve og ønsker at bruge sine få dyrebare billetter på.
Jeg kan ikke understrege vigtigheden nok af ovenstående. Så jeg kan kun anbefale, at man bruger noget tid hjemmefra. Den tid er givet rigtig godt ud.
Specifikke Fast Pass + tips:
1. Book ikke Fast Pass biletter i parkens første åbningstimer, da køerne er kortere
2. Book billetterne efter kl. 12 og forsøg at få dem brugt inden kl. 15-16 hvis muligt
3. Resten af dagen kan ekstra billetter (en af gangen) bookes, når den sidste af de tre Fast Pass billetter er brugt
4. Ekstra billetter er smartest at booke i app’en My Disney Experience
5. Det ER muligt for nogle af Disney hotellernes gæster i de lidt dyrere værelser at tilkøbe pakker af 9 Fast Passes (3 stk. per dag) for 150$ per person
Disney restauranter:
Med gennemsnitlig 164.000 besøgende dagligt, er der behov for et stort og bredt udvalg af madtilbud. Og det må man sige, der er. Fra det mest kedelige fastfood til noget, der minder om ”Michelin mad” .
Disney tilbyder også restauranter både i og uden for parkerne, hvor maden er krydret med en Disney oplevelse. Derfor er der mange amerikanere, som betragter disse som en slags forlystelser. Dette betyder, at de steder der er værd at besøge, bliver booket hurtigt. Da Disney derudover giver mulighed for at reservere plads op mod seks måneder før, bliver besøget endnu sværere, hvis man ikke er forberedt.
My Disney Experience APP:
APP’en er et konkret værktøj, der kan gøre en reel forskel på, hvor god en dag man får, da den kan minimere spildtid. APP’en kan linkes til både indgangs billetterne og et eventuelt “magic band”. Det giver nogle fine fordele. Med den kan man bl.a. få disse fordele:
– Få gratis WIFI i parkerne.
– Se åbningstider i de forskellige parker (det er relevant i forhold til planlægning af besøg)
– Reservere restauranter, også hjemmefra
– Købe/ Bestille mad ved madboderne og derved spare tid i de ofte lange køer
– Se køtider ved forlystelserne (allerede hjemmefra og forstå, hvilke der er de mest populære)
– Booke Fast Pass tider. Man har overblik over alle tilgængelige Fast Pass og kan booke
– Se/ Købe egne Disney’s billeder taget af de professionelle fotografer, der er i parkerne.
Helt generelle tips:
Ankom altid tidligt til parkerne. Helst 30 minutter INDEN de åbner. De åbner altid før de officielle tider (tjek altid parkens åbningstider inden I ankommer). Det er ofte LANGE dage i høje temperaturer og mange kilometer i benene. Overvej minimum en længere planlagt pause i løbet af dagen. De tidlige og de seneste timer er guld værd i forhold til at få prøvet noget. Men de allermest populære forlystelser har som regel en ventetid på over en time.
Undgå om muligt de parker på de dage, hvor de tilbyder ekstra åbningstid ”Extra Magic Hours”. De er nemlig de mest fyldte parker de dage. Har man begrænset tid og masser af penge, kan man overveje ”Disney After Hours” billetter. Det er et nyere tiltag. Der er tale om en ”lukket event” med et begrænset antal besøgende, hvor der er meget begrænsede køer. Men ikke alle forlystelser er åbne. De vigtigste er dog som regel åbne. Det er ikke hver dag, dette er muligt.
Er der små børn med, så tag en klapvogn med eller lej en klapvogn i Disney. Selv om børnene ikke bruger klapvogn normalt. Man kan let komme op at gå 10-12 km eller mere på en hel dag. Tag praktisk tøj og fornuftigt fodtøj på.
Vil i spise på en af de populære ”signatur restauranter” som fx Be Our Guest, Cindarellas Royal Table, Chef Mickey med flere, skal de reserveres hjemmefra. Ellers er de simpelthen udsolgt.
Står I i kø, når parken lukker, får du lov til at prøve forlystelsen. Parkerne skruer op for ventetiderne ved lukketid, for at undgå at folk stiller sig i kø. Men gør det alligevel. I nogle tilfælde kan I prøve meget populære forlystelser med meget korte køer.
Parkerne HELT kort:
Magic Kingdom er den traditionelle Disney park. Den er stor og har mange forlystelser. Men er mest rettet mod mindre børn. To dage er nødvendige for at nå det meste. Der er dog nogle forlystelser, som kun er for større børn/ voksne. Magic Kingdom er også KLART den mest besøgte og til tider den mest frustrerende park.
Hollywood Studios: Som navnet antyder temaet er filmens verden. Toy Story Land er åbnet for nylig, og den 29. august 2019 åbner Star Wars i Florida. Efter den dato vil besøgstallet til netop denne park sandsynligvis stige ganske voldsomt. Så med mindre, man er glødende Star Wars fan fyldt med masser af tålmodighed, skal denne park nok undgås indtil videre.
Animal Kingdom: Som navnet antyder fokus på dyr. Parken har både rigtige forlystelser og en zoo. Husk Kilimanjaro Safari. En ”rigtig” safari dog Disneys version. Animal Kingdom indeholder også Pandora temaområdet, som er et must i aften timerne.
EPCOT: Denne park er mere orienteret mod større børn og voksne.
Færre forlystelser, men har et flot show over søen om aftenen og masser af hygge i ”World Showcase”.
Mange tak for super relevant feedback på dine seneste oplevelser i Walt Disney World i Florida. Ikke mindst på dine detaljerede tips til brug af Disney’s Fast Pass, men også din opsummering og anbefalinger til Disney parkerne generelt. Det er super relevant, mange tak 😉
Tak for nogle rigtige gode info mails og webinar om USA. Vi skal til USA med børn og børnebørn i september, og har lovet dem en tur i Disneyworld. Mit spørgsmål: Er der nogen fordel ved at købe billetter hjemmefra, eller skal vi vente til vi kommer derover? Venlig hilsen Lisbeth Højen
Som udgangspunkt, så plejer billetpriserne at være lidt lavere, hvis I køber billetterne på forhånd – holdt op mod, at I køber dem ved indgangen på selve dagen. Som jeg lige husker det, så bliver man “belønnet” for at købe billetter på forhånd. Det er dog ikke den store besparelse, der er tale om, men højst 5-10 dollars, hvis jeg ikke husker forkert. Nu er det efterhånden et par år siden sidst, at jeg selv var gæst hos Disney, så jeg er ikke helt opdateret på deres prispolitik og praksis. Men tjek eventuelt indlægget/ kommentaren længere nede her i kommentarfeltet fra Bozidar Dedic – han har rigtigt mange gode pointer i forhold til at opleve Disney parkerne optimalt. Jeg håber, I kan bruge mit svar og vil ønske jer en rigtig god tur til Florida og Walt Disney World.
Hej Lisbeth: Min anbefaling er, at I køber hjemmefra. Læs mit nedenstående skriv om hvorfor. Du får også andre fif. Billetter til Disney kan fås med lidt rabat på http://www.undercovertourist.com
Hej Henrik, jeg er ved at planlægge et besøg til Disney i juli, men det er nærmest som om billetterne bliver dyrere for hver gang jeg kigger på det. Vi hælder mest til Magic Kingdom og Animal Kingdom, så det er 2-dags billetter, jeg kigger efter. Er det direkte på Disneys hjemmeside eller kan det købes andre steder? 2 voksne, 3 børn, 11, 9 og 4 år.
Jeg er i USA i øjeblikket på reportagerejse, så jeg har ikke mulighed for at give et detaljeret svar. Det korte svar er nok, bare at købe direkte hos Disney. Jeg kan ikke forklare, hvorfor billetterne i givet fald skulle stige i pris over tid.
Prøv at kigge på http://www.undercovertourist.com Der plejer at være en lille smule at spare. Vær opmærksom på at priserne på siden er inkl. moms osv. Det er de normalt ikke på disneys egne priser. Børn over 10 år skal have voksenbillet.
Har lige en nogle ustrukturerede og tilfældige kommentar til Disney World i Orlando. Man skal forstå, at Disney World er et “resort” dvs “forlystelses komplex”. Et ufatteligt stort et. Bestående af de omtalte fire parker plus to store vandlande som “kernen” i komplekset. Men der er bare SÅ mere, end det vi betragter som en “normal” forlystelsespark i Danmark. Det seneste tal jeg har set er, at Walt Disney World har cirka 72.000 medarbejdere. Disney har fornylig annonceret en kæmpe investeringsplan for milliarder af dollars til opgradering af komplekset, som er ud over de moderniseringer, der allerede er i gang i fx Disney Springs, som er det nye navn til Downtown Disney.
At give et grundigt indblik i World Disney World for nybegyndere er derfor en voldsom opgave. For mange af de besøgende er Walt Disney World en oplevelse, der strækker sig over adskillige dage, sågar måske op til to uger. Så et en dags besøg kan kun betragtes som en lynhurtig smagsprøve. Parkerne kræver minimum en fuld dag hver alle sammen – også vandparkerne. Har I begrænset tid, skal I vurdere, om det er det værd at kaste sig ud i dette projekt. Som i Universal er en dags billetter de dyreste i forhold til, hvad man får. Prisen falder per dag for hver dag. Hvis I planlægger mere end 3-4 dage, bør I lede efter andre billettyper som 14 dages billetter eller lignende. Det meget høje antal af besøgende betyder, at amerikanerne ofte planlægger deres besøg i detaljer og lang tid i forvejen. Faktisk så meget, at mange er begyndt at vurdere alternative muligheder som fx Universal Studios, da Universal ikke kræves massiv planlægning i samme grad.
Alt dette leder mig til 1. forslag: At planlægge sit besøg er ikke bare en god ide, men ofte en forudsætning for et godt besøg. Worst case kan man måske have prøvet maks 5-6 forlystelse før børnene giver op, da ventetiderne i højsæsonen kan snige sig op på 90-120 min. Det eneste positive i dette er, at i mange tilfælde er køen en del af forlystelsen, og I også bliver underholdt i køen. Alene det faktum, at der er fire (seks) meget forskellige parker betyder, at I er nød til at vurdere, hvilke af parkerne, der er mest interessante.
Forlystelserne: Disney har også et system til at bypasse de enormt lange køer til forlystelserne. Dette er fornyligt blevet opdateret og hedder nu Fast Pass +. Hver person får gratis tre fast pass “billetter” per dag, hvor de kan bruges til at reservere tid til forlystelserne. Dette kan man gøre allerede 30 dage før besøget som normal besøgende, og 60 dage før hvis I bor på Disney hotellerne. Allerede dette faktum betyder, at hvis I ikke kommer forberedt, kommer I til at stå i de lange køer meget af dagen, da man på dagen sandsynligvis primært har frie Fast Pass + tider senere på dagen. I kan ikke købe jer til ekstra billetter. Men i nogle tilfælde kan I trække ekstra billetter i de sene timer, hvis der er “tomme pladser”.
Mad: Man kommer garanteret ikke sulten fra Disney, men som beskrevet ovenover er der mange, der planlægger og reserverer også restaurant besøgene op til 6 måneder før deres besøg for at sikre, at de får plads på de rigtige restauranter. Får I ikke sat jer ind i, hvor der er godt og booket, må I sandsynligvis acceptere tilfældig fastfood mad af værste skuffe. Det er dog tilladt at tage noget “simpel” mad og snacks med ind i parkerne som fx sandwich o.s.v. for at holde budgettet lidt nede. Glasemballage er vist ikke tilladt.
Andre oplevelser: For danskere er de kørende forlystelser ofte attraktionerne, man kommer for. Men i Disney er der udover de traditionelle forlystelser et hav af andre muligheder. Jeg kan ikke nævne dem alle. Så her er at par eksempler: Disney’s parader er efterhånden nok en alment kendt “oplevelse”, men der er også en masse såkaldte “Character Experiences”, som er lette at overse, men rimeligt attraktive for børn. Vores 3-årige datter gik i hvert fald fuldstændig i ekstase, da hun havde et møde med Mickey Mouse.
Man kan dele disse oplevelser i tre forskellige punkter:
1. Forskellige steder i parken kommer der forskellige Disney figurer, som I kan få et “10 sekunders” møde med og et foto. Disse kan dog være svære at opleve, da det kræver, at man har styr på hvor, hvornår og hvilke figurer der kommer. Derudover er figurerne kun fremme i 10-15 minutter af gangen p.g.a. varmen. Først til mølle kø princippet gælder her.
2. Der er også mulighed for den udvidede version, hvor mødet er lidt længere, fx 1-3 minutter og igen med fotomuligheder. Disse er ofte under tag og kører det meste dagen. Men der er ofte kø. Fast Pass + kan også bruges til disse møder i nogle tilfælde.
3. Character Dining, hvor man spiser og Disney figurerne går rundt og interagerer med folk og tilbyder fotomuligheder. Her er møderne igen lidt længere eller som minimum med lidt flere figurer. Denne mulighed koster penge, da mad er en del af oplevelsen. Den fulde liste kan ses her En anden oplevelse er nok mest for de små piger. Det er muligheden for at blive klædt ud om prinsesse inklusiv kjole, sko, make up, hår o.s.v. Meget amerikansk, men vores 6 årige datter synes, at det var et stort hit. Dette er dog på ingen måde gratis (relativt dyrt, men der er forskellig pakker), og kræver ofte reservation måneder i forvejen. Dette tager 30-60 minutter. Læs mere her Denne oplevelse findes også i en drenge version med pirat tema. En liste over oplevelser, der findes ved siden af de traditionelle forlystelser, kan ses her De fleste kan man også finde YouTube videoer på og få en fornemmelse af, hvad de går ud på.
Star Wars: Da disney nu er ejer af dette brand, kommer der flere og flere aktiviteter i dette tema. Også her er der Character Meets med Kylo Ren, Chewbacca o.s.v. I 2019 åbner der et helt nyt Star Wars Land. Jeg kunne bliver ved længe, der er MASSIVT mange muligheder for at skræddersy sine oplevelser. For at nævne en helt anden ting, kan man fx også bestille sin egen personlige guide, der leder jer gennem parken og uden om alle de lange kører. Dette er 100% skræddersyet til den enkelte kunde/ familie, men koster også kassen. Omkring 400 dollars i timen ud over indgangsbilletterne for grupper op til 9-10 personer. Eller det årlige maratonløb, som Disney arrangerer.
Kort og kontant:
Sparetip: Vælg enten Disney eller Universal p.g.a. prisopbygningen. Det er bedst for pengepungen. Og der er masser at lave begge steder, selv om man har valgt at fyre flere dage af i parkerne. Lad være med at tage til Disney direkte efter ankomst til Florida. Jetlag og en lang rejse er ikke en god kombination med lange dage i forlystelsesparker. Specielt med børn.
Specielt Magic Kingdom er rettet mod de allermindste med fokus på de klassiske Disney figurer som Mickey og Minnie, Fedtmule, Anders And o.s.v. Men vær opmærksom på, at 1-2-3 årige godt kan blive bange for de store figurer. De andre parker er mere egnede til et bredere publikum aldersmæssigt. Og Epcot er nok den mest “voksne” park. Men der er ufatteligt mange muligheder: Selv en uge er IKKE nok til at se og opleve ALT. Jeg læste et sted, at hvis man spiser tre måltider hver dag tager det 2,5 måned at prøve alle Disneys spisesteder. Så husk forlystelserne er kun en del af totaloplevelsen. Kom altid tidligt, helst inden parken åbner. Det tager tid fra at I ankommer til Disney (parkeringsbetaling), til at I er inde i parken. 30-40 minutter er ikke unormalt. Disney parkerne ligger IKKE lige i hjertet af Orlando, så at bo på et hotel på fx International Drive i Orlando betyder en times transport fra hotel til park. Også selv om Google Maps siger 20 minutter. I skal indregne 30-40 minutter + eventuel ekstra tid til trafikforsinkelser, motorvejsbetaling o.s.v.
Park hopper billetter er efter min mening ikke attraktive. De koster ekstra, og det er ikke særligt sandsynligt at I skifter park midt på dagen. Parkerne ligger ikke lige op ad hinanden som i Universal Studios, og et skift koster let 30-60 minutter. Disney Springs er at anbefale: Hyggeligt område med butikker, restauranter, levende musik og andre optrædende. Adgangen er for en gangs skyld gratis.
Muligheden for at tage en badetur på hotellet midt på dagen er guld værd i varmen. Så har I tiden (og pengene), er det en god ide at bo på resortet. Opholdet kan også klares helt uden bil, da Disney har både busser, monorail tog og færger til at transportere gæsterne rundt i området. At bo der betyder også, at de små kan få en pause midt på dagen. Dermed kan de små være med til fyrværkeri og den hyggelige stemning om aftenen. Derudover er der også mulighed for “ekstra timer” i parkerne, som er kun for hotellernes gæster. Disney hoteller er ikke billige, men er inddelt i tre prisgrupper. Den billigste er ikke sindssyg dyr, da man betaler prisen for rummet uanset antal personer og ofte kan have to voksne og to børn i samme rum. Glem ikke at se resortet som en helhed. Der er masser af mulige aktiviteter uden for parkerne fx med mange gode restauranter på de mange hoteller. De også er værd at besøge, så den ikke skal stå på fast food tre gange dagligt. I nogle tilfælde er hotellernes pools lige prikken over i et på en varm sommerdag. Det var hvad jeg lige kunne komme i tanke om at gode ting at tænke over, hvis I overvejer et besøg i Disney World i Orlando.
Hvor mange dage tager det og se hele Disneyland uden stress + Universal Studios?
HELE Disney, der er 4 parker plus 2 badelande og så Universal, du skal bruge 10 dage, for jeg tror ikke på du gider den ene park efter den anden, man bliver bims i knolden. De par gange jeg har været der, har jeg haft en dag ind imellem hvor jeg lavede andet.
Det giver rigtig god mening 🙂 Tusind tak for svaret og det gode forslag.
Vi skal til Orlando i januar 2016, hvor vores datter bliver 9 år. Jeg har hørt, at man kan bestille frokost eller te med Disney figurer og/ eller prinsesser i Disney World. Er det korrekt, og hvordan kan jeg i så fald gøre det? Mvh. Julie
Det kan jeg ganske enkelt ikke svare jer på, for jeg kender ikke svaret. Men det lyder da umiddelbart meget sandsynligt, at man kan booke en frokost eller et andet slags “møde” med udvalgte Disney figurer. Men det er ikke noget, jeg har hørt om eller kender noget til. Jeg håber, at kan researche videre på egen hånd.