Fanden selv er bogstavelig talt med på bagsædet i thrilleren og gyseren The Hitcher, der på dansk fik den ret rammende titel På stop med en dræber. En sjælden velkomponeret realistisk gyser med Rutger Hauer i hovedrollen som dæmonen John Ryder, der får et gigantisk kick ud af at udfordre en ung knægt, som i den grad har valgt at tage den forkerte blaffer med op at køre. En klassisk 80’er gyser i ægte roadmovie format.

Se den officielle trailer for The Hitcher:

Tag aldrig en blaffer op i regnvejr
En ung knægt ved navn Jim Halsey har fået til opgave at køre en såkaldt ”drive away” bil fra Chicago til San Diego, hvor ejeren af den firskårne 80’er Lincoln venter på bilen. Så langt når han dog aldrig, for et sted ude i det øde Texas står en blaffer i vejkanten med tomlen i vejret en regnvåd nat. Stik imod alle formaninger og advarsler, vælger den unge knægt at holde ind til siden og tage blafferen med.

Det skulle han selvsagt aldrig have gjort, for blafferen er i dette tilfælde den totalt uberegnelige John Ryder – spillet af en dæmonisk veloplagt Rutger Hauer – der nu begynder at udfordre knægten i disciplinen ”Stop mig inden jeg slår det næste offer ihjel”. Og det når at blive til en del ofre i løbet af filmen, i takt med Rutger Hauer trækker sit blodige spor gennem Texas, hvor handlingen giver sig ud for at skulle foregå, selvom The Hitcher i praksis er optaget i Californien.

Solide kræfter foran og bagved kameraet
The Hitcher er trods sin relativt simple historie en fantastisk velfungerende thriller og gyser. Rutger Hauer er som sagt fantastisk oplagt i rollen som den dæmoniske dræber: Han er ganske enkelt fanden selv, når han med vanvid i blikket ser på os som tilskuere, mens han planlægger og udfører sine ugerninger.

Men også hans modstander, den unge C. Thomas Howell er perfekt i rollen som den unge mand, der til at starte med fejlagtigt bliver mistænkt for de blodige begivenheder – og som modvilligt må tage kampen op i forsøget på at stoppe dæmonen. Endelig dukker en meget ung, men særdeles smuk og veloplagt Jennifer Jason Leigh op i handlingen, inden hun lider en særdeles krank skæbne hen i mod slutningen af filmen.

Det er dog ikke kun dem foran kameraet, som er værd at bemærke. Filmens meget smukke bredformat billeder kan vi takke fotografen John Seale for, som er en mester inden for faget. Og den ildevarslende musik er skrevet af Mark Isham, som rammer stemningen perfekt med sin nedtonede, men konstant spændingsfyldte instrumentalmusik.

Optaget på Route 66 i Mojave ørkenen
Som roadmovie leverer The Hitcher også fuld valuta for pengene med masser af øde landeveje, tankstationer i en lind strøm, dinere, moteller, o.s.v. Handlinger er officielt henlagt til Texas, men ægte Route 66 fans vil hurtigt genkende i hvert fald en af filmens locations.

Roy’s Cafe på Route 66 ude i Mojave ørkenen optræder i en scene, hvor de to modstandere mødes i cafeen. The Hitcher er optaget midt i 80’erne, inden Route 66 turismen for alvor greb om sig. Derfor var det dengang kun de færreste, som var klar over, at Roy’s Cafe naturligvis ligger i Californien – og ikke i Texas.

Resten af filmens locations er også optaget i og omkring Mojave ørkenen i Californien, bl.a. på Route 66 samt ude i Death Valley, selvom handlingen i filmen altså officielt skal foregår Texas.

På stop med en dræber holder stadig her 30 år efter premieren – takket være godt filmhåndværk og gode skuespillere. Og selvom man i sagens natur efterhånden kender historien, når man har set filmen en gang, kan man roligt ”støve” The Hitcher af en gang imellem og nyde de smukke billeder, musikken og den stadig elementære spændende historie, der leverer både gys, spænding og klassisk action i flot 80’er indpakning – og altså masser af roadmovie lækkerier.

Læs også min introduktion til artikelserien om roadmovies

Bemærk: Det er op til folk selv, at finde frem til de roadmovies, jeg anmelder i min søndagsserie. Nogle kan købes på dvd, nogle kan streames/ lejes online, og nogle kan sikkert lånes på biblioteket – eller ses på tv. Filmene er udvalgt personligt af undertegnede ud fra “roadmovie” kriterier, men altså ikke ud fra om de kommer i tv eller lignende.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com