Kæmpe træer, der er op til 11 meter i diameter og godt 30 meter i omkreds – og cirka 2.200 år gamle. De enorme sequoia træer er hovedattraktionen i Sequoia National Park lige syd for Kings Canyon og øst for byen Fresno i det centrale Californien – tre timers kørsel fra Yosemite.

Overnatning på Wuksachi Lodge midt i Sequioa National Park
Montecito Sequoia Lodge inde i Sequoia National Park
Overnatning i Three Rivers, Californien lige syd for Sequoia
Sequoia National Park indgår i min 21 dages guide til Californien, Arizona og Utah i motorhome

Fakta om Sequoia National Park:
Åbningstider: Hele året døgnet rundt
Entré (gælder en uge i både Sequoia og Kings Canyon) 35 dollars pr. bil (2019)
National Park Pass (gælder et år) 80 dollars pr. bil (2019)
Parkens areal: 1.629 kvadratkilometer
Højeste punkt: 4.418 meter (Mount Whitney)
Asfalterede veje: Generels Highway gennem parken: 56 miles/ 90 kilometer
Geologisk og kulturelt særpræg: kæmpetræer, skov, bjerge, ødemark
Geografisk placering: Det centrale/ østlige Californien/ High Sierra
Kort over Sequoia National Park på Google Maps

IMG_0376

Gigantiske træer langs Generalernes landevej
Sequoia National Park er arealmæssigt lidt større end Lolland og er en slags storebror til Kings Canyon nord for Sequoia, selvom Kings Canyon arealmæssigt er større end Sequoia National Park. Generalernes landevej – Generels Highway – er livsnerven gennem Seqouia, der giver bilister, motorcyklister og folk i motorhomes adgang til parkens herligheder.

IMG_0567

Det er de enorme kæmpetræer, sequoia’er, der er parkens store attraktion. Sequoia træerne er kendetegnet ved, at de får ekstremt tykke stammer, da stammerne bliver ved at udvide sig, så længe træet trives. Til gengæld bliver de ikke nær så høje som deres beslægtede artsfæller, redwoodtræerne i det nordlige Californien. De højeste sequoia træer i Sequoia National Park er godt 80 meter høje, mens visse redwoodtræer i det nordlige Californien er over 100 meter høje.

IMG_0348

General Sherman – verdens største træ
Den mest velkendte lokalitet i Sequoia er kæmpetræet General Sherman, en gigantisk sequoia, der i massefylde er verdens største levende organisme. Gereral Sherman består anslået af cirka 1.500 kubikmeter træ og vejer over 1.200 tons, og er dermed verdens største træ.

General Sherman har en livvidde 31 meter ved roden, og stammen har en diameter på cirka 11 meter – eller hvad der svarer til bredden af tresporet motorvej. Og så rager Sherman cirka 84 meter i vejret – men bliver i øvrigt ikke højere, men kun tykkere med alderen. Den største gren i trækronen har en diameter på godt to meter! General Sherman er dermed hverken det højeste eller det ældste træ i verden – men det største!

IMG_0575

General Sherman er Sequoia National Parks helt store turistattraktion, og det vrimler med turister omkring kæmpen, der lige skal have taget deres foto ved foden af generalen.

Oplevelser i Giant Forest
Sequoia National Park er dog meget andet end General Sherman og hans slægtninge. I Giant Forest midt i parken kan du i sommerhalvåret tage en afstikker fra Generals Highway og køre en tur ind til en række forskellige naturseværdigheder. Det gælder fx klippen Moro Rock, som du kan gå helt op på toppen af, hvorfra der er en forrygende udsigt ud over store dele af Sequoia og High Sierra.

IMG_0528

Trappen op på toppen af Moro Rock er dog ret stejl og stiger 300 feet/ 90 meter fra parkeringspladsen. Så folk med knapt så gode ben, bør måske lige tænke sig om to gange, inden de begiver sig op mod toppen. Det er i øvrigt livsfarligt at opholde sig på Moro Rock i tordenvejr p.g.a. risikoen for lynnedslag.

IMG_0517

Sequoia træer i Kings Canyon
Vejen gennem Giant Forest byder også på et andet oplagt fotostop,”Tunnel Log”: Et kæmpe sequoia træ, der for år tilbage lagde sig ned over asfaltvejen. Men i stedet for at save træet helt over, valgte man at udhule stammen der, hvor der manglede frihøjde, og vupti, så havde man et “tunnel træ”. Her skal du naturligvis have taget et foto af udlejningsbilen.

IMG_0539

Det kan godt betale sig at kigge efter bjørme, da der er masser af bjørne i Sequoia. Jeg så således en bjørnemor med to bjørneunger, der uforstyrret gik rundt i en lysning og ledte efter føde, da jeg besøgte Giant Forest. Også ved den åbne lysning Cresent Meadow, hvor du kan følge en lille natursti rundt i området, er der gode chancer for at se bjørne.

IMG_0509

Den sydlige del Sequoia National Park
Mens den nordlige vej ind i Sequoia ikke snor sig voldsomt meget, er den sydlige vej ud/ ind i parken en del mere snoet med adskillige hårnålesving – men også med en fantastisk udsigt over dalen nedenfor. På grund af de mange sving og stigninger, anbefales vejen ikke for køretøjer med en længde på over 22 feet/ 6,7 meter – typisk store motorhomes.

IMG_0416

I den sydlige del af Sequoia kan du tage en afstikker til Cystal Cave, en hule med marmor drypsten. Bemærk: Billetter til Cystal Cave skal købes på et af de to besøgscentre i Sequoia, men kan ikke købes ved indgangen til Crystal Cave.

IMG_0430

Der findes to besøgscentre i Sequoia: Dels Foothils Visitor Center ved den sydlige indgang og det store besøgscenter Lodgepol Visitor Center oppe i selve parken, hvor der både er udstilling, biograf, butik samt rangers til at besvare spørgsmål. Desuden kan du besøge Giant Forest Museum, et gratis museum med en udstilling om giganterne. Museet ligger der, hvor vejen til Moro Rock og Tunnel Log drejer fra hovedvejen gennem parken.

IMG_0444

Sequoia om vinteren
Sequoia National Park ligger så højt oppe bjergene, at vejen gennem parken ofte er lukket om vinteren – eller alternativt åben, men kun for køretøjer med snekæder. Da det ikke er standardudstyr for udlejningsbiler til turister, anbefales det at besøge Sequoia National Park i sommerhalvåret – typisk fra slutningen af april og frem til slutningen af oktober – afhængig af vejrforholdene.

IMG_0552

Der findes dog også et skisportsområde i Sequoia, Wolverton, og har du vinterudstyret på bilen i orden, kan du som udgangspunkt køre op i Sequoia hele året rundt – forudsat at Generels Highway ikke er helt lukket af sne.

Overnatning i Sequoia National Park
Da afstandene er forholdsvis store og køretiderne ret lange i Sequoia, kan det godt betale sig at overveje en overnatning inde i parken, hvis du vil slippe for at skulle køre frem og tilbage. Det findes flere lodges/ hoteller i parken, bl.a. Wuksaki Lodge midt i parken (åbent hele året), Montecito Sequoia Lodge (åbent hele året) og Stony Creek Lodge (kun åben maj-oktober). Montecito og Stony Creek Lodge ligger i det nordlige Sequoia. Der findes også flere campingpladser i Sequoia.

IMG_0557

Lige syd for Sequoia National Park ligger den lille by Three Rivers med en stribe hoteller. Ellers er nærmeste større by Visalia cirka 30 miles/ 48 kilometer fra indgangen til Sequoia. Du kan finde info om overnatning i Kings Canyon i min guide til Kings Canyon National Park

Overnatning på Wuksachi Lodge midt i Sequioa National Park
Montecito Sequoia Lodge inde i Sequoia National Park
Overnatning i Three Rivers, Californien lige syd for Sequoia
Sequoia National Park indgår i min 21 dages guide til Californien, Arizona og Utah i motorhome

www.nps.gov/seki – National Park Service officielle guide til Sequoia National Park og Kings Canyon
Læs også min guide til naboparken Kings Canyon National Park

Af Henrik Lange, Highways-USA.com