Den ligger så langt væk fra alting, at man for alvor skal insistere på at ville besøge parken, hvis man vil forbi Natural Bridges National Monument. Men som alle andre af de amerikanske nationalparker, så byder også Natural Bridges på sin egen unikke skønhed med en tre smukke naturbuer, der er skabt vandstrømninger – og ikke erosion som buerne i Arches National Park. Så den geologiske baggrund er altså forskellig. Og så er National Bridges National Monument faktisk den ældste nationalpark i Utah – etableret i 1908.

Hoteller i Blanding, Utah øst for Natural Bridges
Hoteller i Moab, Utah nord for Natural Bridges

Fakta om National Bridges National Monument:
Åbningstider: Hele året døgnet rundt
Besøgscentret: 8.00 til 16.30 (dog 8.00 til 18.00 fra maj til september)
Entré (gælder en uge) 20 dollars pr. bil (2019)
National Park Pass (gælder et år) 80 dollars pr. bil (2019)
Parkens areal: 31 kvadratkilometer
Største klippebue: 80 meter (Sipapu Bridge)
Bridge View Scenic Drive: 9 miles/ 14 kilometer
Geologiske særpræg: Naturskabte klippebuer
Geografisk placering: Det sydlige Utah
Kort over Natural Bridges på Google Maps

Tre smukke naturbuer
Natural Bridges byder på tre smukke naturbuer, hvor den mindste, Owachomo med en åbning på 55 meter faktisk også er den smukkeste og mest karakteristiske, da den også er den tyndeste af de tre buer. ”Overliggeren” er således eroderet væk til kun at bestå af en 2,75 meter tynd klippe, og hvor længe den holder endnu, er der ingen, som ved. Desuden er Owachomo også den lettest tilgængelige af de tre buer, hvor man ikke skal hike langt ned i kløften, for at få det smukkeste vue af buen.

De andre to buer i Natural Bridges, Sipapu som er den største med et spæn på 82 meter og Kachina med et spæn på 62 meter, kræver lidt mere energi at opleve dem fra deres bedste vinkel. Fx skal man ned ad to stejle trapper og en stige (!), for at komme helt ned Sipapu Bridge. Men de mere magelige kan nøjes med at nyde både Sipapu Bridge og Kachina Brigde på afstand fra view points tæt ved vejen gennem parken.

Ensrettet Scenic Drive på 14 kilometer
Ud over besøgscentret, så ligger der også en campingplads i parken – men naturligvis uden vand, strøm ellers indkøbsmuligheder. Alligevel er der er ofte optaget, så reserver plads på forhånd. Har du mad med, så ligger der også et fint picnic area langs Scenic Drive i parken med overdækkede borde, så du ikke bliver solskoldet, mens du spiser.

Når man kører gennem Natural Bridges, foregår det på en 9 miles/ 14 kilometer lang ensrettet vej gennem parken. Og det er faktisk ret snedigt, for så slipper du for at holde øje med modgående trafik. Husk vand fra besøgscentret, når du kører ud i parken, for du er midt i ørkenen, og der er ingen vand ude i parken. Faktisk ligger parken så langt væk fra al civilisation, at parkens besøgscenter får al sin energi fra et solvarme anlæg, som producerer strøm til besøgscentret.

Natural Bridges byder også på lidt kulturhistorie, for langs Scenic Drive finder du også en indianer ruin, Horse Collar Ruin, som beviser, at der har boet mennesker i området for flere hundrede år siden. Horse Collar Ruin menes at stamme fra omkring 1200-1300 tallet, og er fra samme periode, som de berømte indianer ruiner ved Mesa Verde i Colorado. En sti på cirka 500 meter fører ned til Horse Collar Ruin.

Kombiner med Monument Valley eller Capitol Reef
Selvom Natural Bridges ligger langt væk fra alting, kan du sagtens kombinere Natural Brigdes med fx Momument Valley eller Capitol Reef National Park. Belønningen for at tage en afstikker til Natural Bridges – ud over parken i sig selv – er også en fantastisk køretur på Utah’s Route 95, der er en ægte panorama rute gennem det sydlige Utah med det ene fantastiske sceneri efter det andet.

Hoteller i Blanding, Utah øst for Natural Bridges
Hoteller i Moab, Utah nord for Natural Bridges

www.nps.gov/nabr – National Park Service officielle guide til Natural Bridges National Monument

Af Henrik Lange, Highways-USA.com