Route 66 fra Chicago til Los Angeles er uden overdrivelse USA’s mest klassiske landevej. Det var vejen, som var med til at skabe den amerikanske kør-selv kultur med moteller, milkshakes, dinere og drive-in biografer, og som af amerikanerne derfor blev døbt The Mother Road. En tur ud på Route 66 er dels en tur gennem det “rigtige” USA, men i lige så høj grad en tur gennem amerikansk selvforståelse.

E-bog på dansk til Route 66 – 4.000 kilometer – 8 stater – 3 tidszoner. KLIK HER!
Hoteller og overnatning i Chicago
Hoteller ved Chicago O’Hare International Airport
Hoteller i St. Louis på Route 66
Hoteller og overnatning i Oklahoma City på Route 66
Hoteller og overnatning i Amarillo, Texas på Route 66

Hoteller i Albuquerque på Route 66, New Mexico
Hoteller på Route 66 i Flagstaff, Arizona
Hoteller og overnatning i Williams, Arizona

Moteller og overnatning i Kingman, Arizona

Hoteller og overnatning i Los Angeles
Hoteller ved Los Angeles International Airport

Hør Harvey Russell fra Erick Oklahoma give sin egen udgave af Get Your Kicks on Route 66

Route 66 er en central del af USA nyere historie
Route 66 fik sit nummer i 1926 og var gennem 1930’erne hovedfærdselsåren mellem de gamle stater i øst og drømmenes by Los Angeles i vest – især for de millioner, der under depressionen i 30’erne forlod støvskyerne i det flade Midtvesten for at prøve lykken som fx frugtplukkere i Californien – som beskrevet i John Steinbeck’s roman Vredens Druer.

Da USA i 1941 blev involveret i 2. verdenskrig efter Japans angreb på Pearl Harbor, var Route 66 den naturlige vej at bruge for at få grej og tropper fra øst ud til Stillehavsflåden på vestkysten. Da krigen var slut, og de fleste amerikanske familier fik råd til at købe bil, var Route 66 vejen, alle brugte, når turen gik fra øst til vest eller omvendt.

Storhed og fald for Route 66
1950’erne var Route 66’s storhedstid, og en tur vestpå fra Chicago var ikke bare en rejse mellem punkt A og B – det var en oplevelse og destination i sig selv. Langs ruten lå utallige seværdigheder. Enkelte var naturlige, men de fleste lokaliteter skød op til ære for turisterne. Og selvom Route 66 flere steder gik gennem bl.a. ørken og prærie, var der aldrig langt til den nærmeste vejbod, hvor man kunne købe friske forsyninger.

Route 66’s popularitet blev dog også begyndelsen til enden. Den to-sporede landevej fik sværere og sværere ved at klare trafikpresset, og op igennem 1960’erne og 1970’erne blev den gamle landevej gradvist afløst af nye motorveje, der førte trafikken uden om de mange byer langs ruten. Disse byer mistede fra den ene dag til den anden pludselig deres indtægtsgrundlag, når folk ikke længere kørte ned gennem hovedgaden – som det så enkelt blev beskrevet i Disney’s Biler-film med Lynet McQueen og kranbilen Bumle fra 2006. I 1985 blev Route 66 officielt nedlagt og de sidste 66-skilte blev taget ned, efter at det sidste stykke motorvej i Arizona året inden havde afløste den gamle landevej.

Route 66’s genopstandelse i 1990’erne
Men Route 66 nægtede at dø. Op gennem 90’erne blev historiebevidste amerikanere klar over, hvilken central rolle Route 66 havde haft for udviklingen af det moderne USA. De første turister begyndte igen at søge ud på landevejen frem for motorvejen for at genopleve noget af nostalgien fra dengang, en rejse ikke blot var en tur fra punkt A til punkt B. Route 66 var genfødt og Route 66-skiltene kom op igen – denne gang med tilføjelsen “Historic”. Samtidig blev mange af de små byer på ruten atter vækket til live.

I dag er Route 66 en af USA’s største seværdigheder blandt internationale turister, der vil opleve ægte americana fra en svunden tid. Adskillige byer langs ruten har ligefrem bygget deres egne Route 66-museer, og motorcyklister fra hele verden har våde drømme om at køre Route 66 i fuld længde fra Chicago til Los Angeles på en Harley Davidson. Route 66 er genopstået og venter kun på at blive udforsket.

Og bare rolig – der er nok til alle: Ruten fra Chicago til Los Angeles strækker sig over 2.448 miles – eller 3.939 kilometer, og går gennem otte delstater.

Læs mine artikler om Route 66 i:
Nordlige Illinois
Sydlige Illinois
Missouri
Kansas
Østlige Oklahoma
Vestlige Oklahoma
Texas
Østlige New Mexico
Vestlige New Mexico
Østlige Arizona
Centrale Arizona
Vestlige Arizona
Østlige Californien
Vestlige Californien

Af Henrik Lange, Highways-USA.com