Route 66 fra Chicago til Los Angeles er uden overdrivelse USA’s mest klassiske landevej. Det var vejen, som var med til at skabe den amerikanske kør-selv kultur med moteller, milkshakes, dinere og drive-in biografer, og som af amerikanerne derfor blev døbt The Mother Road. En tur ud på Route 66 er dels en tur gennem det “rigtige” USA, men i lige så høj grad en tur gennem amerikansk selvforståelse.
E-bog på dansk til Route 66 – 4.000 kilometer – 8 stater – 3 tidszoner. KLIK HER!
Hoteller og overnatning i Chicago
Hoteller ved Chicago O’Hare International Airport
Hoteller i St. Louis på Route 66
Hoteller og overnatning i Oklahoma City på Route 66
Hoteller og overnatning i Amarillo, Texas på Route 66
Hoteller i Albuquerque på Route 66, New Mexico
Hoteller på Route 66 i Flagstaff, Arizona
Hoteller og overnatning i Williams, Arizona
Moteller og overnatning i Kingman, Arizona
Hoteller og overnatning i Los Angeles
Hoteller ved Los Angeles International Airport
Hør Harvey Russell fra Erick Oklahoma give sin egen udgave af Get Your Kicks on Route 66
Route 66 er en central del af USA nyere historie
Route 66 fik sit nummer i 1926 og var gennem 1930’erne hovedfærdselsåren mellem de gamle stater i øst og drømmenes by Los Angeles i vest – især for de millioner, der under depressionen i 30’erne forlod støvskyerne i det flade Midtvesten for at prøve lykken som fx frugtplukkere i Californien – som beskrevet i John Steinbeck’s roman Vredens Druer.
Da USA i 1941 blev involveret i 2. verdenskrig efter Japans angreb på Pearl Harbor, var Route 66 den naturlige vej at bruge for at få grej og tropper fra øst ud til Stillehavsflåden på vestkysten. Da krigen var slut, og de fleste amerikanske familier fik råd til at købe bil, var Route 66 vejen, alle brugte, når turen gik fra øst til vest eller omvendt.
Storhed og fald for Route 66
1950’erne var Route 66’s storhedstid, og en tur vestpå fra Chicago var ikke bare en rejse mellem punkt A og B – det var en oplevelse og destination i sig selv. Langs ruten lå utallige seværdigheder. Enkelte var naturlige, men de fleste lokaliteter skød op til ære for turisterne. Og selvom Route 66 flere steder gik gennem bl.a. ørken og prærie, var der aldrig langt til den nærmeste vejbod, hvor man kunne købe friske forsyninger.
Route 66’s popularitet blev dog også begyndelsen til enden. Den to-sporede landevej fik sværere og sværere ved at klare trafikpresset, og op igennem 1960’erne og 1970’erne blev den gamle landevej gradvist afløst af nye motorveje, der førte trafikken uden om de mange byer langs ruten. Disse byer mistede fra den ene dag til den anden pludselig deres indtægtsgrundlag, når folk ikke længere kørte ned gennem hovedgaden – som det så enkelt blev beskrevet i Disney’s Biler-film med Lynet McQueen og kranbilen Bumle fra 2006. I 1985 blev Route 66 officielt nedlagt og de sidste 66-skilte blev taget ned, efter at det sidste stykke motorvej i Arizona året inden havde afløste den gamle landevej.
Route 66’s genopstandelse i 1990’erne
Men Route 66 nægtede at dø. Op gennem 90’erne blev historiebevidste amerikanere klar over, hvilken central rolle Route 66 havde haft for udviklingen af det moderne USA. De første turister begyndte igen at søge ud på landevejen frem for motorvejen for at genopleve noget af nostalgien fra dengang, en rejse ikke blot var en tur fra punkt A til punkt B. Route 66 var genfødt og Route 66-skiltene kom op igen – denne gang med tilføjelsen “Historic”. Samtidig blev mange af de små byer på ruten atter vækket til live.
I dag er Route 66 en af USA’s største seværdigheder blandt internationale turister, der vil opleve ægte americana fra en svunden tid. Adskillige byer langs ruten har ligefrem bygget deres egne Route 66-museer, og motorcyklister fra hele verden har våde drømme om at køre Route 66 i fuld længde fra Chicago til Los Angeles på en Harley Davidson. Route 66 er genopstået og venter kun på at blive udforsket.
Og bare rolig – der er nok til alle: Ruten fra Chicago til Los Angeles strækker sig over 2.448 miles – eller 3.939 kilometer, og går gennem otte delstater.
Læs mine artikler om Route 66 i:
Nordlige Illinois
Sydlige Illinois
Missouri
Kansas
Østlige Oklahoma
Vestlige Oklahoma
Texas
Østlige New Mexico
Vestlige New Mexico
Østlige Arizona
Centrale Arizona
Vestlige Arizona
Østlige Californien
Vestlige Californien
Af Henrik Lange, Highways-USA.com
Tak for en fantastisk inspirerende hjemmeside! Vi er en familie på fem, to voksne og tre store børn, der skal afsted til sommer, og vi glæder os helt enormt. Det er første gang, vi skal på roadtrip og har stort set planlagt vores rute, der har start og slut i Los Angeles. Vi gør bl.a. stop i Palm Springs og Las Vegas. Netop denne strækning er vi meget i tvivl om. Vi vil gerne have masser af oplevelser på vejen, d.v.s. ikke nødvendigvis den korteste vej, og vi vil meget gerne ramme Route 66. Vi er i tvivl om, hvilken vej vi skal køre. Skal vi køre op gennem Joshua Tree National Park og gå efter at ramme Amboy, eller er der et bedre alternativ?
Tak for jeres ros af Highways-USA. Jeg er glad for, at I kan bruge min inspiration 🙂 Angående jeres ønske om inspiration til en rute fra Palm Springs og Joshua Tree National Park, har jeg i sidste uge udgivet en helt ny 22 dages dag-for-dag rejseplan med start og slut i Los Angeles. Her beskriver jeg bl.a., hvilken rute jeg anbefaler fra Joshua Tree National Park op mod Kingman på Route 66 og videre mod Grand Canyon ad Route 66. De store Route 66 oplevelser ligger i princippet vest for Kingman i retning mod Grand Canyon – hvilket jeg har beskrevet i e-bogen og rejseplanen. Jeg er lidt i tvivl om, hvorvidt I kører “direkte” fra Palm Springs til Las Vegas – eller om I kører via Grand Canyon. Uanset hvad I vælger, er der en del inspiration i rejseplanen. Jeg har dog ikke beskrevet ruten op via Amboy fra Joshua Tree National Park i rejseplanen, men det kunne også være en mulighed. Hvis I vælger den løsning, kan I overveje at køre via den gamle mineby Oatman på den helt gamle Route 66 i det vestligste Arizona: Vælg første afkørsel på Interstate 40 (Exit 1) i Arizona, lige efter I er kørt over Colorado floden og ind i Arizona fra Californien på Interstate 40. Denne afstikker er også ganske flot og bjergrig, og den vil også tage jer frem til Kingman (hvis I følger den gamle Route 66). Denne rute er beskrevet i min nye e-bog til Route 66, som godt nok kun dækker en lille stump af jeres rute – men naturligvis den del af ruten, som foregår på Route 66. Jeg håber, at ovenstående hjælper jer videre.
Hej Henrik, tak for fine tips. Vi er ved at planlægge en tur de tre første uger af juli (det er hvad det kan passe med i forhold til ferie). Og da vi gerne vil på Highway 1 også, ville det være oplagt at starte fra Los Angeles, køre østpå ad Route 66, op til Las Vegas, gennem Death Valley og Yosemite videre til Sacramento (eller andet sted lidt nord for San Francisco; har du idéer?), ned til San Francisco og så tilbage til Los Angeles sydpå ad Highway 1. Men jeg synes, jeg har læst et sted, at det er bedre at tage Route 66 fra øst mod vest – er det rigtigt? Jeg har tidligere taget Highway 1 fra syd mod nord, og det var jeg meget begejstret for, selvom folk ofte anbefaler den omvendt. Og da det skal hænge sammen med Route 66 denne gang, afhænger ruten af, hvordan dén tur bedst gribes an: Fra øst mod nord eller nord mod øst. Hvad tænker du om det? Har du i øvrigt et par gode tips til 4th of July i Santa Monica eller området omkring? Nu vi skal være der i juli, ville det være festligt at starte med et par dage i Los Angeles til lige at få det værste jetlag væk og samtidig opleve noget fyrværkeri og amerikanerfest. Tak for hjælpen 🙂
Anbefalingen om at tage Route 66 fra øst mod vest gælder, hvis man vil køre hele strækningen fra Chicago til Los Angeles. Men I skal jo kun køre en ganske lille del af ruten. Her er det underordnet, i hvilken retning, I kører turen. Så den rute, I har planlagt – det jeg ville kalde “mod uret” – er helt perfekt. Jeg har ikke nogen erfaringer med 4th of July i Santa Monica, så her må I lige selv researche på, hvad der er af 4. juli markeringer i området. Men der er garanteret et eller andet.
Hvor er det perfekt, Henrik. Tusinde tak for svaret – og for de meget fine og udførlige guides du har lavet. Tak!
Hej Henrik, mange spændende beskrivelser om en tur tværs over USA. Vi planlægger en tur med start fra Chicago i midten af marts 2016 med destination Los Angeles. Vi har tre uger til at se og opleve en masse, og vi vil helt sikkert leje en minivan, men hvordan ser det ud med hensyn til at skulle bestille hoteller/ moteller hjemmefra, når vi er to voksne og tre børn? Jeg er med på, at vi skal bestille hjemmefra, hvis vi vil bo på et bestemt hotel/ motel, men der vil være flere dage, hvor vi ikke ved, om vi kører til højre eller venstre, eller bliver i en lille flække i et par dage. Er det dumt bare at tage chancen og køre ud i det blå og booke overnatning, der hvor vi ender hver dag?
Ved at vælge at rejse i marts måned, har I allerede gjort tingene meget nemmere for jer selv. I kan nemlig på det tidspunkt af året tillade jer at lade være med at booke en hel masse overnatninger hjemmefra, og i stedet tage tingene som de kommer. Der er nemlig masser af ledig kapacitet på hotellerne/ motellerne på Route 66 korridoren (fra Chicago til Los Angeles) i marts måned. Derfor er det korte svar til jer, at I netop i marts måned sagtens kan tage chancen og køre ud i det blå. Det har også den fordel, at I så kan prøve at overnatte på nogle af de klassiske Route 66 moteller undervejs, som slet ikke kan bookes på forhånd. Ihvertfald ikke online (men dog pr. telefon). Det er jo en vigtig del af hele oplevelsen. Jeg vil dog også tilføje, at I også skal være klar til acceptere nogle moteller, der måske ikke er fire eller fem stjernede hoteller, men god solid overnatning uden den store luksus. Men så er prisen jo også til at betale. Så hvis bare I har afstemt forventningerne til overnatning hjemmefra, og ikke forventer luksus, spabad og pool i baghaven, så vil I få en fantastisk tur. Jeg vil omkring nytår udgive en ny e-bog til Route 66, og den vil bl.a. indeholde tips til nogle af de klassiske Route 66 moteller, jeg selv boede på her i september og oktober 2015. I skal i øvrigt være klar over, at I nok skal bruge to værelser pr. overnatning, når I er to voksne og tre (større) børn. Store værelser med plads til seks personer er undtagelsen på de fleste mellemklasse moteller.
Har denne sommer kørt hele Route 66 fra Chicago til Santa Monica – og haft megen glæde af din hjemmeside. Men vi havde en fed oplevelse i Amarillo, du bør tilføje din beskrivelse af Amarillo og Big Texan Steak Ranch. Da vi ankom til vores motel og studerede diverse brochurer fremgik det, at såfremt man boede på et af byens moteller eller hoteller, så kunne man GRATIS blive afhentet og bragt tilbage til motellet/hotellet i limousine, hvis man ville ud at spise steak på “Big Texan”. Vi fik vores motel til at arrangere det – fed oplevelse at blive afhentet af cowboychauffør med et “howdy folks” og kørt i limo med kæmpe “longhorn” på køleren, men cowboychaufføren snakkede texansk undervejs – det er en oplevelse. Desuden fin og gennemført stemning på “Big Texan” med cowboys i det åbne køkken og med underholdning af lidt ældre musicerende cowboys – det skal man altså prøve på de kanter!!
Fantastisk oplevelse Bjarne, tak for at dele den med os andre. Det er nogle år siden, at jeg selv kørte den “midterste” strækning af Route 66, så den del af Route 66, der går fra det mellemste Missouri og så frem til grænsen til Arizona, den trænger jeg til snart at få genopfrisket. Og din historie bidrager til ønsket om, at jeg inden så længe må ud på den del af Route 66 igen. Men der er jo tale om 4.000 kilometer alt i alt, så det er jo noget af en strækning at holde styr på 🙂
Vi er en familie på fem voksne og et barn (12 år) og planlægger den fulde Route 66 i 2016. Vi tænker, at en del af ruten skal være i mobilhome og en anden del i stor bil og hotel overnatninger. Hvilken del af ruten, vil du anbefale i mobilhome? Vi ville jo foretrække skolernes sommerferie, men hvilket tidspunkt er egentlig bedst? Kan man godt skifte biler/ mobilhomes undervejs? Tusinde tak for gode råd og ekspertviden! Mange hilsner Louise
Svaret afhænger meget af, hvilken type Route 66 oplevelse, I gerne vil have. Normalt så fraråder jeg faktisk, at man kører Route 66 i motorhome – af flere grunde. For det første er nogle dele af Route 66 på den gamle landevej ikke specielt velegnet til store køretøjer. Så hvis man gerne vil køre store dele af den originale Route 66, er et motorhome ikke nogen smart løsning. For det andet, så handler oplevelsen på Route 66 om at komme ind at overnatte på nogle af de gamle moteller langs vejen, som vi kender fra utallige film. Men det kommer man i sagens natur ikke, hvis man er i motorhome, for så bor man på campingpladser. Og hvis man fx kunne tænke sig at køre en tur i en drive in biograf undervejs, kan man også godt skyde en hvid pind efter den plan i et motorhome. Derfor er Route 66 og motorhomes en dårlig løsning. MEN: Hvis planen er at køre fra Chicago til Los Angeles og få nogle oplevelser undervejs som fx Grand Canyon og Las Vegas – og suppleret med lidt Route 66 her og der, kan man godt gøre det i et motorhome. Men så bliver det en Route 66 “light” udgave – og Route 66 bliver IKKE hovedtemaet for ferien. For hvis Route 66 skal være hovedtemaet, skal I vælge en udlejningsbil. Så I skal gå i tænkeboks og mærke efter med jer selv, hvilken type ferie og oplevelser, I gerne vil have. Og hvor meget selve Route 66 oplevelsen skal fylde. Angående sæson, så ville jeg prøve at ramme slutningen af maj og starten af juni – eller vente til august/ september/ oktober. Og det gælder uanset om I vælger motorhome eller udlejningsbil. Her er trængslen mindre, og I vil kunne få en langt bedre pris på enten motorhome eller udlejningsbil. Og så vil jeg fraråde jer, at kombinere motorhome med udlejningsbil – men vælge samme transportmiddel på hele turen, og så planlægge jeres tur fra Chicago til Los Angeles ud fra det. Det vil også være den billigste løsning i forhold til gebyrer på envejsleje og lejeudgifter generelt. Jeg håber, I kan bruge mit svar. Fortsat god planlægning!
Trængsel? Nu kørte jeg lidt af Route 66 her i sommers – eller kunne se den fra motorvejen/ interstaten. Ja, den er smal mange steder og kan være dårlig, men trafik på den var der intet af – alle kørte på motorvejen.
Jeg har været så letsindig, at bestille en billig flybillet med KLM i februar til LAX. Nu er jeg så kommet i tvivl om, hvad jeg egentlig skal bruge den til. Skal jeg blive i Californien, skal jeg køre ud til nationalparkerne i Utah, Arizona osv? Eller skal jeg købe en enkeltbillet til Chicago og tage Route 66 til LA? Er nu nok mest til det sidste, vil bare lige høre om du har nogen erfaring med vejr og vind i februar på den strækning? Finn
Februar og Route 66 er ikke umiddelbart nogen super kombination. Det er ganske enkelt for koldt og vejret er for ustadigt i de fleste starter at køre Route 66 i februar måned. Så jeg ville holde fast i, at det er Californien og det sydvestlige USA, som er omdrejningspunktet for din tur til USA. Du kan også vælge at køre op langs kysten. Så længe du holder dig ude i nærheden af Stillehavskysten, er vejret rimelig mildt – men dog med risiko for tåge og dis og eventuelt blæst. Hvis du fokuserer på nationalparkerne, kan du udnytte, at du fra december til om med februar må køre i bil langs hele sydkanten af Grand Canyon – også den vestlige side, som ellers er lukket for private biler resten af året. Det samme gælder i Zion National Park, hvor du må køre helt ind i parken ad scenic drive. Det må du heller ikke resten af året. I Bryce Canyon skulle sneen give en flot kontrast til de røde klipper. Desuden er februar højsæson i Death Valley med bl.a. blomstrende ørkenplanter – siger rygtet. Så februar og nationalparker i det sydvestlige USA er altså ikke nødvendigvis helt tosset – hvis du holder dig fra regulære bjergparker som Sequoia og Yosemite, hvor føret på vejene og vejret kan være udfordrende i februar 🙂
Vi er ved at planlægge en tur på Route 66 (turen fra Chicago til Los Angeles). Vi er 2 voksne og 3 børn (5, 8, 10). Vi har 23 dage. Vi påtænker at rejse i april, vil det være tilrådeligt? Eller er det for tidligt? Vi er meget i tvivl om, om vi skal vælge motorhome eller “almindelig” bil? Er det nemt nok at booke motels/ hostels/ camping på turen, eller er det bedst at det er bestilt på forhånd inden rejsen? Håber du måske kan svare på nogle af spørgsmålene. MVH Line
April er en rigtig fin måned at køre Route 66. Godt nok kan det stadig være en smule vinteragtigt i Chicago, men hvis vi fx taler om slutningen af april, så kommer foråret stille og roligt snigende. Og så er der slet ingen tvivl om, at I skal vælge en udlejningsbil – og en stor en af slagsen. Jeg har ikke spor imod motorhomes, men lige præcis Route 66 handler om landevejskultur, moteller, drive ins, dinere og hvad man ellers kan forestille sig, og det skal altså opleves i en bil – og ikke et motorhome, hvis I spørger mig. Netop det med motellerne er vigtigt: Det ligger det ene skønne 50’er og 60 motel efter det andet langs Route 66, og der er naturligvis der, man overnatter, når man kører Route 66 – og ikke på campingpladser. Det vrimler med moteller i byerne langs Route 66, og da I rejser i april (uden for højsæsonen) er I endda så priviligerede, at I ikke behøver bestille samtlige moteller hjemmefra – men kan tage nogle chancer undervejs. Så I behøver altså ikke planlægge samtlige overnatninger hjemmefra. Det er næsten altid et motelværelse at få langs Route 66. Det er dog vigtigt at tilføje, at standarden kan variere fra motel til motel, men I kan jo skifte lidt mellem nogle af de mere lokale moteller og så nogle af de store velkendte kæder som fx Motel 6, Super 8, Holiday Inn eller hvad I nu har lyst til. Men husk at vælge nogle af de sjove klassiske moteller undervejs. Ungerne har garanteret set Biler med Lynet McQueen, der jo er indbegrebet af Route 66. Så hvad er mere naturligt end fx at snuppe en overnatning på virkelighedens “kærlige kegle” motel: WigWag Motel i Holbrook i det østlige Arizona – med WigWag indianertelte som motelværelser. Det kan ungerne (og far og mor) garanteret se det sjove i. Mange af disse gamle og klassiske moteller skal i øvrigt reserveres direkte hos motellet. De findes ikke i de store reservations systemer. Her må I kontakte motellet direkte og booke et værelse. I kan også nærlæse mine Route 66 artikler og finde navnene på nogle af disse sjove moteller – eller bare køre ind på dem undervejs! Et andet motel i samme afdeling er Blue Swallow Motel i Tucumcari i New Mexico eller det genåbnede Frontier Motel i den lille flække Truxton i det vestlige Arizona. Men det er altså moteller, I ikke finder på hverken Hotels.com eller Booking.com. Så hvis I er på jagt efter en RIGTIG Route 66-oplevelse, er ovenstående måden at gøre det på. Rigtig god tur 😉
Vi kørte netop Route 66 i april 2013, og det var super fint. Vi havde en 10-12 grader i Chicago, og cirka 30 grader, da vi kom til Arizona. Allerede i Oklahoma kunne vi næsten skifte til shorts. For vores vedkommende var det ikke for varmt og ikke for koldt. Vi valgte dog at slutte i San Francisco istedet for Los Angeles, og havde også en afstikker til Las Vegas og Death Valley. Her var der henholdsvis 38 og 42 grader i april måned. Vi startede i en SUV (Hyundai Santa Fe) i Chicago, og skiftede den ud med en Mustang Convertible i Las Vegas til den sidste uge. Det var fedt! Vi havde købt en færdig pakke hos MyPlanet. For fly, hoteller og to biler gav vi 32.000 kr. for to voksne i 20 dage.
Jeg sidder og går igennem mit budget for et kommende roadtrip på godt 2 måneder. Jeg far læst mig til, at cirka 700 kr. om dagen på mad, benzin og motel godt kan gå an, er det rigtigt?
Umiddelbart synes jeg, det lyder rimeligt. Når jeg ganger 700 kr. med 60 dage, så får jeg et totalbeløb på 42.000 kr. Og hvis ikke flybilletter og billeje indgår i dette budget, synes jeg, det lyder meget rimeligt. Hvis du holder dig til motel standard – hvilket jeg går ud fra er en selvfølge på et roadtrip – skal du regne med mellem 250 kr. og 400 kr. pr. nat på moteller. Overnatning kan sagtens være dyrere og de 250 kr. vil nok være undtagelsen. Selv har jeg gode erfaringer med at supplere med hostels i USA, og så kan du få overnatningsprisen endnu længere ned. Desuden får du foræret lidt mere socialt liv på hostels end på moteller/ hoteller. Benzinforbruget afhænger naturligvis noget af, hvilken bil du vælger at leje, og hvor meget du kører totalt på din tur, men du skal nok forvente at bruge ihvertfald 5.000 kr. på brændstof. Og så må du jo selv skrue på udgifterne, når du er afsted. Du skal huske også at indregne penge til diverse entreer i nationalparker, museer, forlystelser og den slags steder. Men umiddelbart lyder budgettet rimeligt, når der er tale om “budget ferie”. Rigtig god tur!