Kystvejen langs Californiens stillehavskyst hører uden overdrivelse til en af de smukkeste køreture i verden. Highway 1 starter ved byen Leggett tæt ved grænsen til Oregon, og følger kysten ned forbi bl.a. San Francisco og Los Angeles, inden den ender ved Dana Point et stykke syd for Los Angeles. Highway 1 er i alt 644 miles lang – 1.036 kilometer – og stod færdig i 1937 efter 18 års hårdt ingeniørarbejde.

Hoteller og overnatning i San Francisco
Hoteller og overnatning i Monterey i Californien
Hoteller og overnatning i Big Sur på Highway 1
Hoteller og tips til overnatning i Solvang
Hoteller og overnatning i Santa Barbara

Mærk elementernes rasen langs Highway 1
Det er solen, blæsten, havets brusen, klipperne, dyrelivet og den fantastiske udsigt over Stillehavet, der er i centrum på turen ned langs Highway 1. Oveni får du en lang række seværdigheder, hvoraf flere af dem hører til blandt Californiens mest populære oplevelser.

Det gælder bl.a. Hearst Castle, som aviskongen William Randolph Hearst byggede i begyndelsen af 1900-tallet, for op gennem 1920’erne at invitere mange af datidens store Hollywood-stjerner, politikere samt en række andre indflydelsesrige personer fra USAs kulturelle og politiske elite på weekendophold på hans enorme slot i San Simeon.

Men også Monterey Bay Aquarium står højt på listen over seværdigheder, man gerne vil opleve på vejen ned langs Highway 1. Som dansker er det også fristende at tage en afstikker væk fra kysten ind til Solvang, som blev grundlagt af danske udvandrere tilbage i 1911.

Big Sur kysten er en kult-lokalitet
Big Sur er en anden lokalitet, som hænger uløseligt sammen med Californiens Highway 1. Big Sur er mere en tilstand end en by, for selve Big Sur rummer kun nogle få huse, en tankstation og en enkelt butik samt et par campingpladser. Men den helt fantastiske natur langs kysten fik i 1960’erne mange hippier og intellektuelle fra San Francisco til at slå sig ned i Big Sur, der fik karakter af boheme-enklave, hvor man kunne finde stilheden og sig selv.

Allerede i 1944 opdagede forfatteren Henry Miller charmen ved Big Sur, og han boede i byen frem til 1962. For at ære det berømte bysbarn, kan man i dag besøge Henry Miller Memorial Library

Kør turen fra nord mod syd
San Francisco er naturligvis et obligatorisk stop, og turen over Golden Gate Bridge er et af de store højdepunkter. Men ellers er det især naturen, udsigten og mange små hyggelige kystbyer langs ruten, der er charmen ved California Highway 1.

Highway 1 opleves bedst ved at køre turen fra nord mod syd. På den måde har I hele tiden den fantastiske udsigt over Stillehavet for “jer selv”, uden at have modkørende biler eller motorhomes i synsfeltet hele tiden. Det hører med til historien at Highway 1 er en utrolig populær rute, som specielt i juli og august måned kan være fyldt godt op med trafik – det gælder biler, autocampere og motorcykler.

Undgå store motorhomes på Highway 1
Highway 1 er en klassisk tosporet landevej på det meste af ruten, og den byder adskillige serpentinersving. Derfor bør I afsætte mindst to-tre dage til turen fra fx San Francisco til Los Angeles. Highway 1 er ikke specielt velegnet til lange motorhomes på grund af de mange sving og den smalle vejbane. Jeg anbefaler, at man ikke kører Highway 1 i motorhomes, der er større end 25 fod/ 7,6 meter lange. Desuden koster de mange stigninger på vejen ekstra brændstof.

Bemærk i øvrigt, at færdselsloven i Californien kræver, at langsomme køretøjer – fx motorhomes – skal trække ud og give bagvedkørende biler, der ikke umiddelbart kan overhale, mulighed for at overhale, ved at trække ud, når muligheden er der – fx ved de såkaldte pullouts/ vigepladser.

Rejseplanlægning og inspiration til Highway 1
Vil du køre ned langs Highway 1 fra San Francisco mod Los Angeles, så start din tur i Half Moon Bay syd for San Francisco. Vil du køre sydpå ad Highway 1 i det nordlige Californien fra Oregon, så start i Klamath lige syd for grænsen til Oregon. Har du brug for rejsetips eller inspiration til Highway 1, så læs min artikel med rejsetips og rejseplanlægning til Highway 1 i Californien.

OBS: Highway 1 kan være spærret eller delvist lukket i vinterhalvåret p.g.a. jordskred eller større vejarbejder. Det sker desværre jævnligt, at jordskred om vinteren eller foråret får dele af vejen til at styrte i havet. Tjek den aktuelle status her: https://www.dot.ca.gov/hq/roadinfo/Hourly

Oplevelser på Highway 1 fra San Francisco til Los Angeles:
Half Moon Bay
Santa Cruz
Monterey
17 Mile Drive
Bixby Creek Bridge
Big Sur
Henry Miller Memorial Library
Julia Pfeiffer Burns State Park
Hearst Castle
Cambria
Morro Rock
Madonna Inn, San Luis Obispo
Pismo Beach
Solvang
Santa Barbara

Oplevelser på Highway 1/ U.S. 101 fra Oregon til San Francisco:
Klamath, Trees of Mystery
Ferndale
Avenue of the Giants
Leggett
Fort Bragg
Point Arena, Gualala og Sea Ranch
Point Reyes Station og Olema
Muir Beach og Muir Woods

Af Henrik Lange, Highways-USA.com