Rejseplanlægning og rejsetips til Highway 1

Highway 1 langs Californiens Stillehavskyst er en fantastisk smuk køretur, men det kræver lidt planlægning at få det bedste ud af ruten. I denne artikel får I en række grundlæggende rejsetips til Highway 1 i Californien, så I får bedste ud af jeres tur – og undgår nogle af de fejl, mange andre turister før jer har begået.

Hoteller og overnatning i San Francisco
Hoteller og overnatning i Monterey i Californien
Hoteller og overnatning i Big Sur på Highway 1
Hoteller i Pismo Beach på Highway 1
Hoteller og tips til overnatning i Solvang

Highway 1 er nu blevet genåbnet i sin fulde længde pr. 18. juli 2018 efter at vejen har været spærret i 18 måneder mellem Big Sur og Hearst Castle p.g.a. et jordskred.

Hvor lang tid skal vi bruge på at køre Highway 1?
Når folk taler om Highway 1 i Californien, tænker de fleste på ruten fra San Francisco til Los Angeles. Men Highway 1 findes også nord for San Francisco. Men holder vi os til Highway 1 fra San Francisco til Los Angeles, kan turen i princippet godt køres igennem på en dag, men det vil være en gigantisk fejltagelse. Afsæt i stedet tre dage til at køre turen – og snup to overnatninger undervejs.

Strækningen fra San Francisco til Santa Monica via California Highway 1 er cirka 450 miles/ 725 kilometer lang. Den er en af de smukkeste køreture i verden med utallige fotostop undervejs. Desuden er der en stribe seværdigheder undervejs, I ikke har lyst til at gå glip af. Derfor skal I afsætte mindst tre dage til turen. Hertil kommer den tid, I vil bruge i henholdsvis San Francisco og Los Angeles.

Vælger I den hurtigste rute, Interstate 5, kan I komme fra San Francisco til Los Angeles på lidt under 6 timer (afhængig af tidspunktet på dagen) – en distance på 380 miles/ 612 km. Vælger I i stedet U.S. 101, der også er motorvej det meste af vejen, er distancen 420 miles/ 676 km.

Fra nord til syd eller modsat?
Jeg anbefaler, at man kører Highway 1 fra nord mod syd – altså fra San Francisco til Los Angeles. Det er der flere grunde til: Dels er oplevelsen af Highway 1 størst, når man kører tættest på kanten af Stillehavet. Dels har I det bedste udsyn over den helt fantastiske klippekyst, og I undgår at have modkørende trafik i synsfeltet. Og vil man lige tage et hurtigt fotostop, kan I nemt køre ind til siden på en af de mange vigepladser, der ligger langs Highway 1.

Desuden øger det også den indbyggede dramatik ved at køre Highway 1, når man flere steder kan se næsten direkte ned i Stillehavet fra toppen af de næsten lodrette klippesider. Hvis man har nerver til det! Det skal dog med det samme understreges, at det på ingen måde er farligt at køre Highway 1, blot man bruger sin sunde fornuft og overholder fartgrænserne. Man kan i øvrigt sagtens vælge at køre Highway 1 fra syd mod nord og få en næsten lige så stor oplevelse ud af turen.

Forår, sommer eller efterår?
Highway 1 er ubetinget mest oplagt at køre i sommerhalvåret – fra maj til oktober. Jo tættere man kommer på vinter-sæsonen, desto større risiko er der for dårligt vejr med fx dis eller tæt tåge eller måske endda nedbør. San Francisco er som bekendt berømt for sin tåge, og det gælder naturligvis også store dele af Stillehavskysten. Men jo længere sydpå i Californien, I kommer, desto mindre risiko er der også for dårligt vejr. Typisk plejer vejret at klare op, når I kommer ned til Santa Barbara, der markerer starten på det sydlige Californien.

På grund af de meget stejle skrænter omkring Big Sur, er Highway 1 ofte plaget af jordskred om vinteren. Nogle år falder der så meget nedbør, der gør jorden så mættet af vand, at jordskred i værste fald river hele landevejen med sig ned på stranden – eller underminerer selve vejen, at man bliver nødt til helt at lukke Highway 1 omkring Big Sur.

Når det sker, er vejen i princippet lukket fra Carmel i nord og ned Cambria i syd – en strækning på 103 miles/ 166 kilometer, der udgør langt den smukkeste del af Highway 1. Dog kan man normalt godt køre noget af strækningen. Men man skal altså retur til enten Carmel i nord eller Cambria i syd, hvis vejen er lukket, da der kun er en enkelt ret smal og snoet stikvej op over bjergene på Big Sur-kysten. Og den kræver lokalkendskab at benytte.

De tidlige forårs måneder er desuden typisk det tidspunkt på året, hvor der udføres større vejarbejder på Highway 1. Her kan vejen være helt lukket for trafik i aften og nattetimerne. Tjek den aktuelle status på Highway 1 ved at besøge Californiens Vejdirektoratet, California Department of Transportation

Ford Mustang, motorcykel, motorhome?
Highway 1 bør efter min mening klart køres i en udlejningsbil. Eller på en motorcykel. I får langt den største oplevelse ved fx at leje en åben bil, hvis I fx er to personer, og så eller bare nyde det fantastiske sceneri ned langs kysten. Når vejret tillader det, slår I taget ned og mærker vinden i håret. Husk solbriller og kasket, så I ikke bliver solskolede.

Hvis man har kørekort til motorcykel, er Highway 1 også en fantastisk oplevelse om sommeren. Ultimativ frihed til at nyde landskabet og indsnuse duften af havvand og mærke vinden i ansigtet. Det er ren nydelse og total frihed i pagt med naturen. Flere danske rejsebureauer har motorcykelrejser ud på Highway 1 på programmet.

Når det gælder motorhomes/ autocampere, er Highway 1 til gengæld ikke oplagt. I hvert fald ikke de største modeller på 7 meters længde/ 25 fod eller mere. Meget lange motorhomes på 12 meter/ 40 fod eller mere må slet ikke køre på Highway 1 p.g.a. de mange hårnålesving. Det samme gælder turistbusser på over 12 meter. Hertil kommer, at Highway 1 ikke nogen ubetinget nydelse – hverken for passagerer eller for chauffør – når man bliver kastet rundt i de mange hårnålesving i et stort motorhome. Vejen er dog bred nok til at køre den i mindre motorhome på trods af de mange sving.

Med mindre I lejer en lille udgave af et motorhome/ autocamper, ville jeg personligt ikke vælge at køre Highway 1 i et motorhome. Det skal dog retfærdigvis siges, at hvis I vælger et motorhome, findes der flere campingpladser langs Big Sur kysten, bl.a. ved Julia Pfeiffer Burns State Park. Husk i øvrigt reglen om, at hvis I fx kører motorhome på Highway 1 (eller andre steder i Californien), og I har fem eller flere biler bag jer – og ingen foran – skal I trække ind til siden og lade de bagved kørende biler passere, når I har mulighed for det.

Hvad med overnatning undervejs?
Highway 1 er ekstremt populær, og derfor er det en rigtig god ide at reservere overnatning på forhånd – dels for at undgå, at der er udsolgt, når I kommer frem. Men også for kende prisen på forhånd, så I ikke bliver overrasket af høje hotelpriser. Det er ikke specielt billigt at overnatte langs Highway 1, og især hotellerne på Big Sur kysten er kendt for deres skyhøje priser – men også en helt fantastisk standard med tilhørende spektakulær udsigt over Stillehavet.

Foretrækker I at holde jer til byer med et lidt mere rimeligt prisniveau og en vis konkurrence, er byer som Monterey og især Santa Cruz ikke noget dårligt valg, når det gælder overnatning. Herfra skal vi helt ned til fx San Luis Obispo, kystbyen Pismo Beach eller Santa Maria lidt inde i landet, for at finde rimelige priser på overnatning. Solvang lidt længere mod syd byder også på mange hoteller til rimelige priser.

Også Lompoc, der har Vandenberg Air Force Base som nærmeste nabo, har flere moteller. Skal det være lidt ud over det sædvanlige, kan jeg anbefale Madonna Inn i San Luis Obispo, et af de mest berømte moteller i Californien, hvor hvert værelse har sit eget tema. Læs mit portræt af Madonna Inn.

Hvilke seværdigheder skal vi opleve?
Ud over Highway 1’s fantastiske natur, der er en stor seværdighed i sig selv, er der flere oplagte seværdigheder, I ikke må gå glip af, når I kører ned ad Highway 1. I Monterey må I ikke snyde jer selv for byens akvarium, Monterey Bay Aquarium, som er alle pengene værd. Afsæt mindst to timer til et besøg.

Mellem Monterey og Carmel kan I vælge at køre ad den private kystvej 17 Mile Drive, der følger kysten helt tæt og passerer forbi nogle af USA’s mest eksklusive golfbaner og millionvillaer. Det koster cirka 10 dollar (2014) at få lov til at køre en tur på 17 Mile Drive.

Big Sur kysten er selve Highway 1’s hjerte med sin dramatiske klippekyst og store broer, bl.a. Bixby Bridge fra 1932. I selve Big Sur kan I overveje et stop ved Henry Miller Memorial Library, som hylder den amerikanske forfatter, der boede en årrække i netop Big Sur – dog ikke i den bygning, Henry Miller Memorial Library holder til i.

Hearst Castle i San Simeon nord for Cambria er også et must, hvis I ikke tidligere har besøgt stedet. Hearst Castle er rigmanden William Randolph Hearsts realisering af et drømmehus, bygget op fra bunden fra 1919 og udbygget til en mondæn residens i Middelhavstil gennem flere årtier. Afsæt mindst tre timer til et besøg, som inkluderer transport i bus op til slottet, en guidet rundtur i selve slottet og en 30 minutters film om Hearsts liv, der vises i besøgscentret ved parkeringspladsen.

Danskerbyen Solvang nord for Santa Barbara, der blev grundlagt af danske immigranter i 1911, ligger ikke på selve Highway 1. De fleste vælger alligevel at tage en afstikker til Solvang fra Highway 1, for ved selvsyn at opleve dette lille stykke Danmarkshistorie.

Skal vi følge Highway 1 hele vejen?
Det er naturligvis et spørgsmål om temperament, i hvor høj grad I vil følge Highway 1 hele vejen eller “kun” tage de mest berømte strækninger af ruten. Personligt vil jeg til enhver tid vælge at følge Highway 1 stort set hele vejen.

Skal I vælge noget fra, kan I vælge at droppe Highway 1 mellem Santa Maria og Santa Barbara og i stedet køre ind i landet forbi danskerbyer Solvang, hvilket giver meget god mening, hvis I aldrig har været i Solvang. Men har I besøgt Solvang tidligere, så følg i stedet Highway 1 via Lompoc og kør gennem nogle af de mest frodige frugtmarker i Californien. Her er I midt i Californiens spisekammer.

I nærheden af Los Angeles i forstaden Oxnard deler U.S. 101 og Highway 1 sig. Her vil jeg klart anbefale at følge Highway 1 langs kysten ind til Santa Monica i stedet for at fortsætte af motorvejen og U.S. 101 ind mod det nordlige Los Angeles, der i øvrigt kan være et helvede i myldretiden. Når I vælger Highway 1, får I også mulighed for at nyde de mange millionvillaer langs kystvejen gennem Malibu, inden I rammer Santa Monica.

Andre dele af Highway 1 i Californien
Highway 1 findes også nord for San Francisco og syd for Los Angeles. Highway 1 nord for San Francisco er ret overset af internationale turister, der typisk ”kun” fokuserer på turen fra San Francisco til Los Angeles. Fem miles nord for Golden Gate Bridge forsætter Highway 1 op langs den nordlige del af Californiens Stillehavskyst, og denne tur er næsten lige så smuk og langt mindre trafikeret end strækningen mellem San Francisco og Los Angeles.

Den nordlige del af Highway 1 byder også på helt unikke kyststrækninger med masser af vild natur, og flere natur-områder, bl.a. naturparken Point Reyes National Seashore, et meget stort fuglereservat administreret af National Park Services. Længere nordpå ligger der flere state parks, og hertil kommer hyggelige kystbyer som Bodega Bay, Point Arena, Gualala og Sea Ranch og den lidt større tømmerby og fiskeriby Fort Bragg.

Highway 1 findes også syd for Los Angeles, men denne del af California Highway 1 har mere karakter af strandvej gennem de mondæne dele af Los Angeles’ sydlige forstæder, og er ikke nær så interessant som strækningerne nord for Los Angeles og San Francisco.

OBS: Highway 1 kan være spærret eller delvist lukket i vinterhalvåret p.g.a. jordskred eller større vejarbejder. Det sker desværre jævnligt, at jordskred om vinteren eller foråret får dele af vejen til at styrte i havet. Tjek den aktuelle status her: http://www.dot.ca.gov/hq/roadinfo/Hourly

Oplevelser på Highway 1/ U.S. 101 fra Oregon til San Francisco:
Klamath, Trees of Mystery
Ferndale
Avenue of the Giants
Leggett
Fort Bragg
Point Arena, Gualala og Sea Ranch
Point Reyes Station og Olema
Muir Beach og Muir Woods

Oplevelser på Highway 1 fra San Francisco til Los Angeles:
Half Moon Bay
Santa Cruz
Monterey
17 Mile Drive
Bixby Creek Bridge
Big Sur
Henry Miller Memorial Library
Julia Pfeiffer Burns State Park
Hearst Castle
Cambria
Morro Rock
Madonna Inn, San Luis Obispo
Pismo Beach
Solvang
Santa Barbara

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

Henrik Lange fra Highways-USA.com

er en af Danmarks mest erfarne rejsejournalister, der har en unik ekspertviden om USA og Canada. Henrik har kørt USA tynd i udlejningsbiler og rejst rundt i motorhome i USA og Canada flere gange, og blev i 2012 kåret til Årets Rejsejournalist i Danmark. Han deltager hvert år på den store amerikanske rejsemesse, International Pow Wow (IPW) og er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

38 svar til “Rejseplanlægning og rejsetips til Highway 1”

 1. Vi skal afsted næste uge til Los Angeles og Hawaii, og har også planlagt, at vi skal tage køreturen fra Los Angeles til San Francisco. Vi er dog nødt til at køre tilbage til L.A. igen fra San Francisco, da vi skal flyve til Danmark igen fra Los Angeles. For IKKE at køre samme rute tilbage på Highway 1, har du så eventuelt erfaringer med en anden rute, uden at det vil være den store omvej? Vi har 9 dage til turen i alt, Los Angeles – San Francisco tur/ retur. Vi hører også gerne om eventuelle ting, som er værd at se på en alternativ rute fra San Francisco.
  På forhånd tusind tak, og ikke mindst tusind tak for altid super god inspiration, som vi har brugt de gange, vi har været i USA. Dette er vores 8. gang, og vi glæder os lige meget hvergang ;-)))

  • Det lyder skønt med en kombination af Californien og Hawaii. Hawaii har jeg selv stadig til gode selv at besøge.
   Angående et alternativ til Highway 1, så er det mest oplagte alternativ hovedvejen U.S. 101 – så visse steder smelter sammen med Highway 1. U.S. 101 er ihvertfald mere interessant end Interstate 5 endnu længere inde i landet, som jeg ikke synes er specielt spændende. Hvis I er eventyrlystne og har tid til det, kan I overveje at følge Californiens Highway 25 et stykke på “indersiden” af U.S. 101 (tjek den præcise placering på et kort). Det er en almindelig, tosporet landevej, som vil tage jer ned forbi den “nye” Pinnacles National Park, der blev opgraderet til nationalpark for 3-4 år siden. Den rute har jeg selv tænkt mig at prøve kræfter med her til juni, hvis jeg kan få tid til det.
   Under alle omstændigheder ville jeg i jeres tilfælde bruge hovedparten af energien på at nyde Highway 1, og jeg går naturligvis ud fra, at I allerede har anskaffet jer min nye opdaterede 2019-guide til Highway 1. Ellers vil jeg naturligvis anbefale jer at gøre det 😉 Rigtig godt tur!

 2. Min kæreste og jeg planlægger en tur til USA til sommer. Vi har tænkt at skulle besøge San Fransisco, Los Angeles og Las Vegas – en tur som mange vælger at køre i bil. Vi tænker dog primært at benytte os af offentlig transport, fx Greyhound busser. Har du nogle erfaringer med dette? Eller gode råd til ruter/ strækninger som er gode/ mindre gode? Vi tænker at starte i San Fransisco og LA og slutte i Las Vegas. Jeg har prøvet at undersøge lidt om busser, men synes ikke at kunne finde ud af, om vi kan komme med bus via Highway 1? Grunden til at vi ikke tænker bil, er at min kæreste han ikke har kørekort, og jeg ved ikke om jeg personligt tør kaste mig ud i hele turen selv. På forhånd tak, hilsen fra Lars og Malene.

  • Jeg har ikke nogen erfaringer med Greyhound busser i det vestlige USA – eller med offentlig transport generelt i det vestlige USA, som jo også kunne omfatte Amtrak strækninger. Jeg ved dog så meget, at Highway 1 ihvertfald ikke indgår i de strækninger, som fx Greyhound langdistance busserne tager ned langs kysten. Så hvis I vælger bussen, kommer I ikke ned langs kysten mellem San Francisco og Los Angeles. Amtrak’s passagertog mellem San Francisco og Los Angeles følger vistnok kysten på lidt af strækningen, men kun en lille del. Med andre ord er der ingen vej uden om at leje en bil, hvis I vil ud at se noget af den natur, som ligger uden for storbyerne. Så jeg ville nok tage mod til mig, og så leje en bil og lade dig være chauffør. Det er ret nemt at køre bil i USA – amerikanerne er meget hensynsfulde bilister – og hvis du fx er vant til at køre bil i Danmark, så er det altså ikke ret meget anderledes at køre bil i fx Californien, bare I supplerer med en GPS. Jeg vil hellere være bilist i fx USA end jeg vil være bilturist i fx Frankrig, Spanien eller Italien. Jeg håber, I kan bruge mit svar. I kan læse meget mere om det at være kør-selv turist i USA i denne artikel om at være bilist i USA

 3. Min kæreste og jeg skal til USA i fem uger fra midten af maj og til midt/slut juni. Vi vil bruge tre uger på at køre rundt i Californien, dernæst en uge på Hawaii og til sidst slutte af i New York. Vi kører fra Los Angeles ad Highway 1 til San Fransisco. Fra San Francisco har vi seks dage uden bestilte overnatninger, inden vi skal være i Las Vegas. Vi vil meget gerne opleve Yosemite med dens storslåede natur og eventuelt Death Valley. Vi er dog i tvivl om, hvordan vi skal ligge ruten fra San Francisco og frem til Las Vegas? Det er vores første tur til USA, og vi glæder os!

  • Det lyder som en skøn tur, I har planlagt der. Ruten fra San Francisco til Las Vegas har jeg beskrevet i min 30 dages dag-for-dag guide til Californien, Arizona, Utah og Nevada, og min rejseplan følger ret præcist jeres planlagte rute. Også selvom I “kun” har tre uger, og ikke 30 dage. Så den vil jeg naturligvis anbefale jer at anskaffe. I kan så pille de elementer/ dage ud af rejseplanen, I ikke har brug for/ tid til. Både Yosemite, Sequoia og Death Valley er inkluderet i min anbefalede rute fra San Francisco til Las Vegas – på netop seks dages. Da I skal forvente, at Tioga Road gennem Yosemite er lukket i starten af juni, giver ruten til Las Vegas mere eller mindre sig selv – som beskrevet i rejseplanen. Bemærk også, at Highway 1 er spærret ved Big Sur resten af 2017 p.g.a. et jordskred. Derfor skal I ind i landet og følge hovedvejen U.S. 101 på nogen af strækningen mellem Los Angeles og San Francisco. Denne “omkørsel” er også beskrevet i min 30 dages rejseplan, der er opdateret her i marts 2017. Rigtig god tur.

 4. Hej Henrik: Er det nødvendigt at booke hotel, hvis man kører ruten over to dage i juli 2017? Vi vil jo gerne være lidt frie, men er selvfølgelig heller ikke interesserede i at rende ind i udsolgte hoteller. Mvh. Lene

  • Ja og nej, for det kommer dælme an på, hvor I skal bo. Skal I bo de turistede steder, f.eks. Morro Bay og kommer en weekend, kan jeg skrive under på, at I skal booke. Men man kan jo altid finde noget, men det kan være, I skal køre lidt være fra Highway 1… Altså køre lidt rundt for at finde noget overnatning. Alternativt kan I om morgenen – hvis I ved, hvor I cirka vil havne – booke et hotel/motel til om aftenen. I vil nok stadig rende ind i udsolgte hoteller, men så ved I da, hvor I ikke skal køre hen og finde dem.

  • Jeg vil sige det på den måde, at juli 2017 jo er højsæson med stort H. Men da I under alle omstændigheder skal ind i landet p.g.a. den ødelagte bro ved Big Sur, så kan I sikkert finde noget overnatning inde i landet langs U.S. 101 korridoren i nogle af byerne her med kort varsel. Og så vil jeg i øvrigt tilslutte mig Henrik Bottos anbefalinger i hans kommentar. God tur!

 5. Vi lander i Los Angeles (LAX) midt i juli ved 19.30 tiden. Næste morgen kører vi til San Fransisco ad Interstate 5, for at komme hurtigst mulig derop (Highway 1 tager vi senere på ferien, da vi vil køre den fra nord til syd). Kan du eventuelt give os et tip til, hvilken vej vi nemmest/ hurtigst kommer ud ad L.A. næste morgen, så vi rammer Interstate 5? Udfra dette vil vi booke overnatning, så vi undgår for meget morgentrafik. Hilsen Charlotte Eriksen

  • Der er to gode nyheder i forhold til morgentrafik og myldretid i Los Angeles: Om morgenen går den tætteste trafik ind mod downtown fra Nord, øst og syd, men det om eftermiddagen er lige modsat: Har går trafikken den modsatte vej ud ad byen ud mod forstæderne i syd, øst og nord. Men da I skal ud af byen om morgenen/ formiddagen, så burde I altså slippe rimelig nemt, da I kører i den modsatte retning af de fleste andre på det tidspunkt af dagen. Interstate 405 er jo nok det mest oplagte valg som forbindelse op til Interstate 5. Hvis I vil gå med livrem og seler, så vælg noget overnatning oppe i San Fernando Valley nord for Beverly Hills. Men I bør uden problemer kunne vælge et lufthavnshotel ved LAX, og så bare tage Interstate 405 nordpå næste morgen. Det burde ikke tage meget mere end 30 – 45 minutter at komme op til Interstate 5 i almindelig morgentrafik. Rigtig godt tur!

 6. Hej, er der nogen, der kender to gode steder at overnatte på Highway 1, inden vi kører videre til Las Vegas? V.h. Jan

  • Hvis jeg skulle køre den strækning, så ville jeg overnatte på Holiday Inn Express, Wave Street i Monterey og på Holiday Inn Express i Atascadero eller i Paso Robles. Eller muligvis på et af de mange moteller i Morro Bay. Hvis I ikke skal ind til LA, kan I med fordel køre fra Morro Bay ind i landet via Atascadero, Bakersfield og Barstow videre til Las Vegas.

 7. Vi planlægger her til sommer at køre fra San Francisco til L.A. ad Highway 1. Vi planlægger en til to overnatninger på denne strækning. Vi vil derefter køre til Grand Canyon og vil høre, om der er nogen, som kender et godt sted at overnatte på halvvejen dertil? Vh Jan

  • Hej Jan, Pioneer Hotel and Gambling Hall, South Casino Drive, Laughlin. Der har vi overnattet mange gange. Det er ikke det mest moderne, men det er pænt rent og billigt. Restauranten (Bumbelberry Flags) serverer rigtig god mad. Der er en hyggelig stemning på casinoet. Ligger lige ned til Colorado River.

 8. Hej Henrik. Vi planlægger en tur til Californien i august/ september måned og vil selvfølgelig køre den berømte tur ad Highway 1. Vi har dog ikke tænkt os at bruge flere dage på turen, da vi bare vil opleve den flotte tur, uden stop (udover frokost og fotos). Kan vi forvente at klare turen på en dag? 🙂

  • I kan ikke med rimelighed køre turen ned ad Highway 1 på en dag. Svaret afhænger naturligvis lidt af, hvilken strækning af Highway 1, I har tænkt jer at køre, men hvis vi fx tager afsæt i strækningen fra Monterey (et par times kørsel syd for San Francisco), og ned til Los Angeles, skal I alene på den strækning regne med at bruge godt 7 timer non-stop ad Highway 1. Highway 1 snor sig som bekendt langs kysten, så det tager noget ekstra tid at køre turen. Og som du selv skriver, så tager man en del stop undervejs, fordi man naturligvis skal ud at tage nogle fotos af den smukke natur. Så gør jer selv (og Highway 1) en tjeneste, og tag mindst en overnatning undervejs. Som udgangspunkt anbefaler jeg altid to overnatninger, så man har rimelig tid til at nyde Highway 1 og nogle af de mange hyggelige byer og seværdigheder undervejs. Men I kan klare jer med en overnatning, hvis I springer ting som Monterey Bay Aqurium, Hearst Castle og Solvang over. Men I bør tage mindst en overnatning, hvis planen er at køre fra San Francisco til Los Angeles. God tur!

 9. Kan I hjælpe mig? Jeg skal køre fra San Francisco til Los Angeles på Highway 1. Jeg har to overnatninger. Hvordan skal jeg køre turen? Jeg skal ikke bo dyrt. Men sikkert. Jeg vil gerne “knække” turen, så der næsten er lige langt at køre hver dag. Med venlig hilsen Daniel fra Falster

  • Første dag ned til San Simeon eller Cambria, efter det mest spektakulære stykke på Highway 1, og dag nr. to resten af vejen til Los Angeles – er min anbefaling.

  • Jeg læser dit spørgsmål således, at du har tid til to overnatninger undervejs på Highway 1 – og dermed har tre dage til at tage turen fra San Francisco til Los Angeles, hvilket er det, jeg normalt anbefaler til Highway 1 fra San Francisco til L.A. I så fald ville jeg vælge en overnatning omkring Monterey og en omkring Pismo Beach eller San Luis Obispo. Her er det til at finde noget overnatning, som er til at betale. Angående det at bo “sikkert”, så er der ikke nogen udfordringer omkring sikkerheden, man behøver at bekymre sig om langs Highway 1. Det skulle da lige være at holde blikket på kørebanen i stedet for at nyde udsigten. Rigtig god tur!

  • En overnatning omkring Monterey – her er det min erfaring at Marina og/ eller Seaside er billigere end selve Monterey. Næste overnatning kunne være i Morro Bay, der har et stor udbud af billige moteller eller Atascadero lidt inde i landet ligesom San Luis Obispo, hvor overnatningerne ofte er billigere end fx Pismo Beach. God tur.

 10. FERIEFORVENTNING: Når min søn bliver kandidat fra Københavns Universitet, er hans gave fra mig en rejse til San Francisco og en tur i en stor four-wheeler ned ad Highway 1. Det har han ønsket sig siden, han var helt lille og så San Francisco i en pixi-bog, og nu skal det være. Hvis pengene rækker, skal vi også en tur til Grand Canyon. Et andet af hans store ønsker, og meget gerne i helikopter.

 11. FERIEFORVENTNING: Hermed mit indlæg om, hvad jeg glæder mig mest til på min kærestes og min tur til USA: Vi skal køre på Highway 1 fra San Fransisco til San Diego. Fra San Diego til Las Vegas. Fra Las Vegas via Death Valley til Yosemite fra 21/7-3/8 2015. Og her kunne jeg så stoppe. For hvor stort kan det egentligt blive ud over den rute? Meget stort håber jeg. Det er min første tur til USA. Det er min første store ferie med min kæreste Rikke, som jeg har været kæreste med i otte måneder. Og det bliver forhåbentligt første gang, jeg skal køre i en Ford Mustang 🙂 Og det er første gang, jeg skal besøge den udvekslingsstudent, Meaghan, jeg havde boende for seks år siden (hun bor i San Diego og er den direkte årsag til, at vi valgte USA og Highway 1). Og jeg savner hende helt vildt meget. Jeg glæder mig ubeskriveligt meget til at se, hvor voksen hun er blevet. Og ja, vi betyder stadig rigtig meget for hinanden. Jeg glæder mig selvfølgelig til diverse naturparker og naturen generelt. Men også mødet med almindelige amerikanere. Er de nu så tossede, som man af og til får indtryk af på TV? Eller så gæstfrie som jeg har hørt? Og er alting nu så meget større? Tanken om at køre i en ørken, når mørket har sænket sig og se byen Las Vegas vokse i horisonten. Svært at forestille sig, men jeg er sikker på, at det er et billede, der vil printe sig fast for evigt. Grand Canyon!!! Diverse shows i Vegas. Og måske en tur i en rigtig Nascar bil med 600 HK. Turen gennem Death Valley. Verdens varmeste sted. Vildt! Og slutte i Yosemite i enestående natur. For slet ikke at tale om de dage, vi skal have i San Fransisco, hvor Alcatraz er bestilt. Og de tre dage i San Diego med Meaghan. Så der er rigtig mange ting, jeg glæder mig til. Og jeg glæder mig til voksentid. Og hende jeg elsker til at dele det hele med …

 12. FERIEFORVENTNING: Vi er en familie på fem personer, bestående af to voksne og tre børn på 10, 13, 15 år samt et hold bedsteforældre, som tager på en længe ventet tur til USA til sommer. Vi skal afsted i 20 dage. Lander i L.A. og kører derefter turen til Grand Canyon, Las Vegas, Yosemite, San Francisco og L.A. Vi skal selvfølgelig opleve alt, hvad vi kan nå på vejen – lige fra Universal Studios til Alcatraz, Solvang og Hackberry General Store. Vi glæder os alle helt afsindigt meget. Allermest glæder jeg mig til at være sammen med min familie, og dele denne kæmpe oplevelse med dem. At kunne være sammen om at nyde store naturoplevelser samt storbyens lyshav alle tre generationer, det bliver stort.

 13. “FERIEFORVENTNING” er vel ordet, som bedst kan beskrive vores familie de sidste par måneder. Sidste års rejse blev forstyrret af alvorlig sygdom. Og da vi ikke vil huske tilbage på USA på denne måde – ja så MÅTTE vi simpelthen afsted igen. Denne gang tager vi Californien med Highway 1 som det bærende element og vil til sidst lande i Las Vegas. To voksne og tre børn i alderen 12, 13 & 18 år – hvor alt og alle skal tilgodeses, gør at vi har fået lavet et spændende og varieret program med start i San Fransisco.
  Søren om glæder sig til MAD – og turen langs Highway 1
  Pernille som glæder sig til Yosemite og Las Vegas
  Anne som glæder sig til Alcatraz og Los Angeles
  Niels som glæder sig til Carmel og Grand Canyon
  Anders som glæder sig til Universal Studios og Monterey Aquarium
  Det har været spændende at planlægge turen – booke hoteller/ billetter – og har brugt hjemmesiden her rigtigt meget + været til foredrag hos dig, for netop at gøre vores tur så mindeværdigt som overhovedet muligt. For vi er alle fast besluttet på, at sidste års oplevelse en gang for alle skal manes i jorden, så vi fremover vil huske USA for noget godt 🙂

 14. FERIEFORVENTNING: Vi står overfor vores første kør-selv-ferie i USA her til sommer. Vi har i flere år kørt til Sydeuropa, men syntes at der skulle ske noget usædvanligt i år. Specielt efter vi sidste år stiftede bekendtskab med den amerikanske kultur på vores påsketur til New York. Vi skal bruge 23 dage i The US of A på at køre rundt i vesten og skal bl.a. besøge Los Angeles, Lake Havasu, Grand Canyon, Page, Bryce Canyon, Las Vegas, Death Valley, Mammoth Lakes, Yosemite, SF, Monterey og Ventura. Som første gangs besøgende syntes jeg, det er svært at pege én ting ud på sådan en oplevelsestur, men jeg får en lille drøm opfyldt da vi bytter SUV´en ud med en Mustang i San Francisco og skal cruise ned langs Highway 1 i en åben Mustang. Her skal vi nyde saltvandsvinden i håret og ellers bare cruise stille og roligt afsted ned mod Los Angeles. Det har længe været en drøm at køre en Mustang – godt nok af ældre dato. Men en Mustang er en Mustang, og jeg håber den kan leve op til mine forventninger. Men som skrevet tidligere – det er umådelig svært at pege én ting ud når man glæder sig til det hele.

 15. Kan man køre på Highway 1 med bus (Vi er ikke så glade for at køre med bil) ??? VH Bente

  • Hvis I vil køre Highway 1 i bus, og generelt ikke er så glade for at køre i bile, skal I nok overveje, om I ikke skal vælge en pakkerejse med et dansk rejsebureau med dansk guide, hvor I så oplever bl.a. Highway 1 plus en hel række andre oplevelser i området mellem San Francisco og Los Angeles plus Grand Canyon. Skal det “kun” være bustur på Highway 1, så faldt jeg lige over Star Line Tours tur ned langs Californiens stillehavskyst, hvor man kombinerer bus med tog. Prøv at se om det er noget, ellers må I selv lige prøve at researche videre – http://www.starlinetours.com/san-francisco-to-los-angeles-4.asp

 16. Tak for mange gode tips og gode input, det var med til at gøre vores tur sidste år endnu mere fantastisk. Vi kørte bl.a. også fra San Francisco til Los Angeles. Vi var så heldig, at vores tur var planlagt, så vi også kunne komme til rodeo i Salinas. Det var en sjov oplevelse uden en masse turister omkring én. Der er rigtig meget forskelligt show/ underholdning udover rodeo. Der er også underholdning for børn. Vores datter syntes, at rodeoet var den bedste oplevelse på hele ferien… Vi var heldige at købe billetter, så vi fik nogle super gode pladser. Vi købte dem online hjemmefra den dag de åbnede op for billetsalget, og kunne hente billetterne ved billetlugen. De var klar i en kuvert til os, da vi ankom. Husk blot lige at have varmt tøj på og et tæppe med, da det er stålbænke man sidder på. Man skal ikke komme i “sommertøj”. Man skal komme i rigtig god tid, da der ikke er mange parkeringspladser i nærheden. Bestil hotel så snart man har planlagt turen, de er rimelig hurtigt væk på rodeo-dagene. http://www.carodeo.com/

  • Hej Bente, rigtig god feedback på en alternativ oplevelse langs Highway 1. Det er nemlig langtfra kun inde på “prærien”, at man kan opleve rodeo shows. Selv har jeg oplevet et par stykke i Florida for mange år siden. Og godt tip med tøjet og tæpperne, for de amerikanske stålbænke kan være en kold fornøjelse 😉

 17. Hej Henrik. Tak for dit fantastiske website, som har været en uvurderlig hjælp på vores rejse igennem Californien, Arizona og Nevada. På vores tur ned af Highway 1 fra Monteray fik vi en fantastisk oplevelse på Piedras Blancas nogle få miles nord Hearst Castle, hvor der ligger hundredevis af søelefanter (Elephant Seals) om efteråret. Det var en kæmpe oplevelse for ungerne, og bestemt et kort stop på 20 min værd, da man kan komme helt tæt på dyrene.

  • Hej Nicolaj, tak for din ros af Highways-USA – og din gode feedback på jeres oplevelse på Highway 1. Det med lige at finde det rette sted at opleve dyreliv langs Highway 1 er ikke altid helt nemt, men nu har I ihvertfald gjort det lidt nemmere 😉

 18. Et must på turen ad Highway 1 er Cannery Row, læs John Steinbecks bøger herom, En dejlig torsdag og ikke mindst Dagdriverbanden, gaden og omegnen emmer af Steinbeck. I Cannery Row ligger også Monterey Bay Aquarium i en af “Steinbecks gamle sardinfabrikker”. Netop Monterey Bay Aquarium har været fødselshjælper til Den Blå Planet i Danmark, jeg har i dag besøgt Den Blå Planet for tredje gang, den åbnede marts 2013, men Den Blå Planet når ikke Monterey Bay Aquarium til sokkeholderne, selvom det er nybygget og arkitektonisk perfekt. Den gamle sardinfabrik er bedre, har besøgt den 2 gange. Det er i øvrigt en fantastisk hjemmeside jeg netop skriver på. Er ved at planlægge en tur til The West, da jeg googlede fandt jeg den.
  De bedste hilsener Steen Olsen, Dragør, Danmark

  • Hej Steen, tak for din ros af Highways-USA. Jeg er meget glad for, at du kan bruge min inspiration. Jeg er helt enig med dig i, at Steinbecks forfatterskab er en meget fin introduktion til Monterey – og at Monterey Bay Aquarium er et fremragende akvarium. Jeg har endnu til gode at besøge Den Blå Planet, så jeg kan ikke sammenligne de to akvarier. Til gengæld har jeg besøgt John Steinbeck museet i Salinas i Californien, og det kan jeg varmt anbefale, hvis du kommer på de kanter på din tur til det vestlige USA. Du kan læse mere om Monterey i min artikel om byen her http://www.highways-usa.com/highway1-monterey/

 19. Jeg skal til San Francisco til jul med familien. Vores plan er at køre fra San Francisco til L.A. via Highway 1. Har du nogle ting som du vil anbefale at vi skal se på turen? Det er en knægt på 15 år og mig på 20 år og så gamle far, som tager afsted. Og er der eventuelt nogle steder, som har vinterlukket? MVH Marie Louise Kronborg

  • Highway 1 byder på masser af dejlig oplevelser hele året rundt, men det er klart at vejret kan være ustadigt i december med risiko for tåge og regn. Så I skal være forberedt på, at det kan blive en diset eller tåget affære, at køre ned langs kysten, ligesom I må forvente, at det kan give en lille rask efterårsstorm på de kanter. Blot så I lige er forberedt på, at vejret kan være ustadigt, selvom det ikke bliver koldt. Tjek også lige for god ordens skyld, at Highway 1 er åben på det tidspunkt. Som udgangspunkt er vejen åben hele året rundt, men nogle gange er man plaget af jordskred på Highway 1, fordi vejen er anlagt direkte på de stejle skråninger ud mod Stillehavet, så tjek lige den aktuelle status på Highway 1, et par dage inden I skal der over. Det kan I gøre fra min introduktionsartikel om Highway 1, hvor der er et link til den aktuelle trafikstatus på Highway 1 i Californien. Men ellers kan I glæde jer til en fantastisk tur ned langs kysten. Et af det steder, som jeg klart vil anbefale jer at se, er Hearst Castle, som ikke er vinterlukket. Her er der åbent hver dag fra kl. 9.00 i vintermånederne. Afsæt mindst tre timer til besøget. Desuden ville jeg også lægge et besøg på Monterey Bay Aquarium ind på jeres “to do” liste. Det samme gælder køreturen ad 17 Mile Drive mellem Monterey og Carmel. Og så ville jeg naturligvis også lægge et besøg i Solvang ind på listen – det er trods alt meget sjovt at besøge den gamle “danskerby” i Californien. Men tjek min liste over mulige seværdigheder ned langs Highway 1 i min artikelserie til Highway 1 i Californien. Og husk at afsætte mindst tre dage/ to overnatninger til turen, hvis I vil kunne nyde turen uden at stresse. Min guide til Highway 1 finder du her – http://www.highways-usa.com/highway1/

 20. Netop hjemkommet fra 23 skønne roadtrip-dage fortrinsvis i Californien med smut til Nevada og Arizona, er der et rejsetip til Highway 1, jeg godt vil videregive:
  Gør jer selv en tjeneste og gør et stop i Moss Landing og oplev masser af havoddere, søløve-unger, sæler, fiskende pelikaner mv. på meget, meget tæt hold.