Der er sagt og skrevet meget om de 2.448 miles fra Chicago til Los Angeles. Nedenfor skærer jeg ind til benet og giver dig de vigtigste rejsetips, når du skal planlægge jeres tur ud på Route 66. Hvor mange dage skal I afsætte, hvilken sæson er bedst, hvad skal I opleve undervejs, hvad med overnatning, og hvilke rejseguider skal I læse? Kort sagt, alt hvad I vil vide om Route 66.

NY e-bog på dansk til Route 66 – 4.000 kilometer – 8 stater – 3 tidszoner. KLIK HER!

Hoteller og overnatning i Chicago
Hoteller ved Chicago O’Hare International Airport

Hoteller i St. Louis på Route 66
Hoteller og overnatning i Oklahoma City på Route 66
Hoteller og overnatning i Amarillo, Texas på Route 66

Hoteller i Albuquerque på Route 66, New Mexico
Hoteller på Route 66 i Flagstaff, Arizona
Hoteller og overnatning i Williams, Arizona

Moteller og overnatning i Kingman, Arizona

Hoteller og overnatning i Los Angeles
Hoteller ved Los Angeles International Airport

Hvor lang tid skal vi bruge på at køre Route 66?
Vil I køre hele turen fra Adams Avenue i Chicago til Santa Monica i Los Angeles – 2.448 miles eller 3.939 kilometer – bør I afsætte mindst 14 dage, hvis I vil yde Route 66 retfærdighed, og ikke bare drøne til Californien på motorvejen. Men man kan naturligvis sagtens bruge længere tid. 14 dage på Route 66 giver en gennemsnit på 281 kilometer om dagen. Hvis I vil tage afstikkere til Grand Canyon eller Las Vegas undervejs, så husk at afsætte ekstra dage til disse seværdigheder.

Vil I nøjes nøjes med en smagsprøve på Route 66, er strækningen fra Seligman i det vestlige Arizona til Kingman og eventuelt videre over Oatman ud til grænsen til Californien en af de mest populære strækninger på Route 66.

Fra øst til vest eller modsat?
Den historisk rigtige retning at køre Route 66 i, er fra øst mod vest. Start i Chicaco, og kør så vestpå gennem de otte stater og tre tidszoner til Californien. Route 66 var i 1930’erne i praksis den eneste vej, som forbandt det østlige USA med Vesten, og derfor var Route 66 hovedfærdselsåren for alle de amerikanere, der prøvede lykken ude vestpå under depressionen i 30’ernes USA – bl.a. beskrevet i Vredens druer af John Steinbeck.

Forår, sommer eller efterår?
Route 66 kan i princippet køres hele året, men sommerhalvåret fra maj til oktober er at foretrække. Jeg er selv blevet overrasket af en snestorm i bjergene på Route 66 i New Mexico i november. Så selvom hovedparten af Route 66 ikke er bjergkørsel, kommer I altså op i højderne nogle steder.

Motorcykel, motorhome eller udlejningsbil?
Route 66 er perfekt på motorcykel, enten på egen hånd eller sammen i en gruppe via et rejsebureau. Der findes flere danske motorcykel rejsebureauer, der arrangerer motorcykelture ud på Route 66. En udlejningsbil – fx en Ford Mustang – er også oplagt. Slå taget ned og kør afsted i solnedgangen. Mere amerikansk kan det ikke blive.

Til gengæld vil jeg betragte det som blasfemi at køre Route 66 i et motorhome. Route 66 blev skabt før der var noget, der hed motorhomes, og i øvrigt er vejen mange steder slidt og forholdsvis smal. Så Route 66 er ikke oplagt til motorhomes. Ihvertfald ikke, hvis hovedtemaet for jeres rejse handler om at opleve Route 66 med moteller, dinere, m.v.

Hvad med overnatning undervejs?
Motellerne langs Route 66 skal naturligvis være en integreret del af jeres Route 66-rejse. Så når I planlægger jeres tur, så lad være med at booke en masse hoteller hjemmefra. I kan næsten altid finde et ledigt motelværelse på Route 66. Tro mig!

Men ingen regel uden undtagelse: Den første nat i fx Chicago eller Los Angeles, bør I reservere hjemmefra. Vil I overnatte inde i Grand Canyon National Park eller i den nærliggende by Tusayan, bør I også reservere det hjemmefra. Juli måned er højsæson, så her kan der være trængsel på moteller og hoteller. Desuden kan det være en fordel at reservere overnatning i storbyer som fx St. Louis, Oklahoma City og Albuquerque.

Lad i øvrigt være med at begå den fejl, kun at bruge de store hotelkæder. Prøv nogle af de små, uafhængige moteller undervejs. Niveauet kan ganske vist være svingende, men det er en del af charmen. Og priserne plejer at være meget rimelige. Spørg eventuelt, om I må få lov til at se et værelse, inden I beslutter jer for at tjekke ind.

Hoteller og overnatning i Chicago
Hoteller ved Chicago O’Hare International Airport

Hoteller i St. Louis på Route 66
Hoteller og overnatning i Oklahoma City på Route 66
Hoteller og overnatning i Amarillo, Texas på Route 66

Hoteller i Albuquerque på Route 66, New Mexico
Hoteller på Route 66 i Flagstaff, Arizona
Hoteller og overnatning i Williams, Arizona

Moteller og overnatning i Kingman, Arizona

Hoteller og overnatning i Los Angeles
Hoteller ved Los Angeles International Airport

Rejselitteratur og guider om Route 66
Der er udgivet bunker af guider til Route 66 gennem årene, men sjovt nok ingen på dansk – med undtagelse af min egen Route 66 guide her på Highways-USA – samt et kapitel i Politikens guidebog USA on the Road.

Jeg tager ud på Route 66 igen i efteråret 2015 og vil efterfølgende skrive en ny e-bog til Route 66 på dansk – lige som jeg har skrevet e-bøger om Highway 1 i Californien og U.S. 1 på Florida Keys.

Hvilke stater er de mest interessante?
Route 66 går igennem otte forskellige stater, men det er desværre ikke alle stater, hvor Route 66 er lige velbevaret. Illinois er en af de “gode” Route 66-stater, hvor I kan køre på den gamle landevej gennem de mange småbyer, uden at skulle op på motorvejen.

Missouri er ikke specielt interessant – her er den gamle landevej erstattet af motorvej – dog med undtagelse af et stykke i det vestligste Missouri ind til Kansas. Kansas har 14 dejlige Route 66 miles, inden I kører ind i Oklahoma.

Oklahoma er også en rigtig god Route 66-stat, hvor I næsten hele vejen til Oklahoma City kan følge den oprindelige Route 66 uden at skulle køre på motorvej. Også et stykke vest for Oklahoma City kan I køre på Route 66, men så må I igen op på motorvejen, for at komme til Texas.

Texas er desværre en skuffelse for Route 66-fans. Med undtagelse af Amarillo er der stort set ikke noget tilbage af den oprindelige landevej. New Mexico er heller ikke det store sus. Dog ligger der enkelte stumper af Route 66 gennem de mindre byer – samt i Tucumcari og Albuquerque. Fra Gallup kan I følge Route 66 til grænsen til Arizona.

Den østlige del af Arizona byder på flere spændende naturoplevelser, men desværre ikke meget af den oprindelige Route 66. Til gengæld er der fuld valuta for pengene i den centrale del af Arizona og den vestlige del af Arizona, hvor Route 66 forlader motorvejen lidt før Seligman og tager en skøn sløjfe nordover på cirka 100 miles gennem det øde Arizona-landskab. Også i det østlige Californien er Route 66 gennem Mojave ørkenen helt uberørt af motorvejen inden I når frem til Los Angeles’ forstæder for så at slutte jeres tur på Route 66 ved Stillehavet i Santa Monica.

Læs mine artikler om Route 66 i:
Nordlige Illinois
Sydlige Illinois
Missouri
Kansas
Østlige Oklahoma
Vestlige Oklahoma
Texas
Østlige New Mexico
Vestlige New Mexico
Østlige Arizona
Centrale Arizona
Vestlige Arizona
Østlige Californien
Vestlige Californien

Af Henrik Lange, Highways-USA.com