Både Las Vegas, Los Angeles, Highway 1 og San Francisco er med i denne danskproducerede roadmovie, hvor handlingen er henlagt til den amerikanske vestkyst. Historien har dog en dansk ramme, da både Trine Dyrholm og Ulrich Thomsen optræder på rollelisten. Trine Dyrholm er den gennemgående figur i historien, som pludselig konfronteres med det rigtige USA i al sin barske virkelighed – langt fra den verden, hun læser om i Jack Keroauc’s 50’er klassiker, ”On the Road”, hun har med i rygsækken som hyggelæsning.

Dansk turist ankommet med 4-toget til USA
Camilla og Henrik er et ungt kærestepar, der har besluttet sig for at blive gift i Vegas. Men under selve ceremonien – i øvrigt i det faktisk meget hyggelige bryllupskapel ”Little Chapel of Flowers” på The Strip – bliver de to uenige om nogle bagateller, som fører til at Camilla dropper brylluppet og kæresten Henrik og stikker af, for at få et lift med en biker, der kører hende til Los Angeles.

Rock som bikeren kalder sig selv – spillet af den amerikanske skuespiller Gareth Williams – sætter Kamilla af i Venice Beach. Inspireret af historien og lokaliteterne i On The Road, får hun et nyt lift, denne gang op til Big Sur på Highway 1 mellem Los Angeles og San Francisco – uden præcis at vide, hvad hun vil deroppe.

Undervejs støder hun igen på Rock, der atter samler hende op, og redder hende fra en depressiv og småkriminel type klædt ud som cirkusklovn, som hun er løbet ind i. Rock tager Kamilla med til San Francisco. Og langsomt nærmer de to vidt forskellige personer sig hinanden, og udvikler et umage venskab.

Rock har dog sin helt egen og hemmelige agenda, som den naive og uskyldige danske turist Kamilla slet ikke er klar over – indtil hun sidder til afhøring hos politiet i Seattle – en afhøring, der er filmens rammefortælling.

Smukke billeder og unikke locations
P.O.V. Point of View er en meget smuk, men også en noget tænkt og omstændelig roadmovie, der et langt stykke hen ad vejen er mere stil og smukke billeder end en egentlig medrivende historie. Dertil er handlingen i filmen for urealistisk og konstrueret til for alvor at gribe tilskueren.

Men i kraft af de locations, der benyttes undervejs – som også inkluderer det klassiske hotel Madonna Inn i San Lois Obispo – og som nævnt altså også Big Sur, Venice Beach, Santa Monica og længere nordpå redwood skovene oppe mod grænsen til Oregon, foruden altså Las Vegas i starten, er der så mange referencer til klassiske vestkyst lokaliteter, at Point of View skal med i samlingen over roadmovies.

Det er unægtelig ikke hver dag, vi ser Trine Dyrholm og Ulrich Thomsen i en roadmovie fra USA. Dyrholm leverer en fantastisk præstation som den naive tøs fra Danmark, der møder bagsiden af det amerikanske samfund med fuld styrke – uden at det for alvor går op for hende, hvor tæt på hun er på at komme galt afsted i det store land, før det er for sent.

Interessant uden at være vellykket
P.O.V. Point of View er altså et stykke hen ad vejen – undskyld metaforen – en film, der ser på USA og det amerikansk samfund med kritiske briller. Eller i hvert fald forsøger på det, på sin egen kunstneriske måde, takket være instruktøren Tómas Gislason, der også har skrevet manuskriptet foruden at stå for flere af filmens flotte billeder.

Helt vellykket bliver denne dansk amerikanske roadmovie dog aldrig, da handlingen er langsommelig og lettere tåget. Og det skyldes ikke tågen på Highway 1 og i San Francisco. Men fotograferingen, skuespillet og valg af locations er til gengæld yderst vellykket. Derfor bør man give P.O.V. en chance, hvis man er i det kunstneriske hjørne og er klar på en dansk amerikansk kunstfilm med roadmovie tema.

Læs også min introduktion til artikelserien om roadmovies

Bemærk: Det er op til folk selv, at finde frem til de roadmovies, jeg anmelder i min søndagsserie. Nogle kan købes på dvd, nogle kan streames/ lejes online, og nogle kan sikkert lånes på biblioteket – eller ses på tv. Filmene er udvalgt personligt af undertegnede ud fra “roadmovie” kriterier, men altså ikke ud fra om de kommer i tv eller lignende.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com