Med cirka 270.000 indbyggere er Anchorage ubetinget den største by i Alaska. Grundlagt i 1916 som havn i forbindelse med anlæggelsen af Alaska Railroad og delvist ødelagt af et jordskælv i 1964 er det ikke historien, der gør Anchorage interessant. Men byen har et par interessante seværdigheder. Ellers handler Anchorage mest om at have et sted at sted at sove den første nat i Alaska, inden man fortsætter ud i vildmarken og Alaskas smukke natur næste morgen.

Anchorage Museum – Alaska’s nationalmuseum
Den ubetinget største seværdig i Anchorage er Anchorage Museum. Her oprulles Alaskas historie – lige fra tiden som russisk provins, indtil amerikanerne købte Alaska af russerne i 1867, tiden med guldfeber og koloniseringen af vildmarken i form af åbningen af Alaska Railroad i 1923 frem til Alaska blev den 49. stat i USA i 1959.

Og videre til det ødelæggende jordskælv i 1964, der lagde store dele af Anchorage og havnebyen Seward i ruiner frem til anlæggelsen af olierørledningen Alaska Pipeline fra 1974 til 1977 og frem til oliekatastrofen i 1979, da tankskibet Exxon Valdez gik på grund i Prins William Sound og ødelagde store dele af dyrelivet langs Alaskas vestkyst. Alt sammen begivenheder, der har været med til at forme det moderne Alaska.

Anchorage Museum samarbejder med Smithsonian Instituttet i Washington D.C., og det samarbejde er garant for udstillinger af meget høj kvalitet. Så læg lige vejen forbi Anchorage Museum, hvor jeg også så en fremragende udstilling om flyvningens historie. Ingen andre steder i USA har fly og flyvning en så vital og vigtig betydning for infrastrukturen som i Alaska.

Desuden har man en stor udstilling om de oprindelige arktiske folkeslag i Alaska og deres kultur, kunsthåndværk, klædedragter med mere. Er man interesseret i den vinkel på Alaska, har man også lidt uden for Anchorage, Alaska Native Herritage Center, hvor man kan møde nogle af de oprindelige folkeslag og blive klogere på den side af Alaska.

Andre oplevelser i Anchorage
Ellers er det småt med oplagte seværdigheder i Anchorage. Vil du rundt og se byen, kan du hoppe på den lille sporvogns lignende bus, Anchorage City Trolley, der på en times tid kører rundt til en række fixpunkter i Downtown. Ude ved lufthavnen ligger Alaska Aviation Museum, der også fortæller om flyvningen historie i Alaska.

Har du tid til overs, kan jeg anbefale en cykeltur i Anchorage. Man har anlagt en asfalteret cykelsti langs bredden af Cook Inlet, og her kan du cykle langs bredden af bugten gennem en skov og nyde udsigten ind over Anchorage ved en række udsigtspunkter. Er vejret klart, kan du skimte Mount McKinley i horisonten. Der er også mulighed for at se elge i skoven, hvis du har heldet med dig. Det lever cirka 1.200 såkaldte ”city moose”/ ”byelge” i og omkring Anchorage, og det hænder, at elgene forvilder sig helt ind i bymidten.

Shopping og dining i Anchorage
Ud over ovennævnte seværdigheder er det nok en overdrivelse at kalde Anchorage interessant – dertil er bymidten spredt for meget ud og hovedparten af butikkerne i Downtown er ligegyldige souvenirbutikker til ære for krydstogtsturisterne.

Men går du ind i butikscentret mellem 5th og 6th Street, Anchorage 5th Avenue Mall, kan du dyrke lidt shopping. Med en state tax på et stort rundt 0 er det oplagt at shoppe lidt i Anchorage, da der ikke bliver lagt 6 til 9 procent moms på priserne i butikkerne, som i langt de fleste andre amerikanske stater. Prisen på prisskiltet, er prisen du betaler ved kassen. Så her kan der godt være penge at spare.

I forhold restauranter og barer ligger der flere gode seafood restauranter i Anchorage. Jeg var en tur forbi Simon and Seafort’s: Saloon & Grill med udsigt til Cook Inlet, og både udsigten og maden var fremragende – men heller ikke billig.

Anchorage har også en stor tradition for microbryggerier, og der ligger flere af disse barer/ restauranter med eget bryghus i Downtown. Jeg besøgte Glacier Brewhouse, og det var en god oplevelse.

Vil du have en dansk oplevelse, så prøv Jens’ Restaurant, der er grundlagt af danskeren Jens Hansen, som flyttede til Anchorage i 1968 og desværre døde i 2012. Men hans enke Annelise Hansen driver restauranten videre, og der er stadig dansk smørrebrød og lune danske retter på menukortet – ud over amerikanske klassikere.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com