Boganmeldelse af rejsebogen Nationalparkernes Land:
Tilbage i 2021 udgav forfatter og foredragsholder Michael Bo Christensen rejsebogen Det vilde USA, som var en guide til naturoplevelser og nationalparker i Arizona og Utah med afstikkere til Colorado og New Mexico.
Nu er han så klar med en opfølger – Nationalparkernes Land – hvor han især retter blikket mod Rocky Mountains regionen (Colorado, South Dakota, Wyoming, Utah og New Mexico), Pacific Northwest regionen (Washington State og Oregon) samt naturoplevelser i Californien og Nevada.
5 rejseruter med hver sit tema
Nationalparkernes Land er ligesom sin forgænger opdelt i forskellige rejseruter, der overordnet har hvert sit tema – og som fokuserer på hver sin region. Den mest interessante og eksotiske rute i bogen, er i min optik den første rejserute i bogen, som Michael Bo Christensen har givet overskriften ”Den spanske forbindelse”. Denne tur går fra Denver i Colorado og ned gennem New Mexico til El Paso i Texas ved den mexicanske grænse.
Her bliver læserne forkælet med rejsetips til en del af USA, som er ukendt for de fleste danske turister, men som byder på masser af både naturoplevelser og kulturoplevelser med referencer til både indianske bosættelser og enklaver samt den spanske kolonitid, inden denne del af landet blev en del af det nuværende USA.
Michael Bo Christensen kommer med forslag til naturoplevelser, som også i nogle tilfælde er ukendte for mig som relativt erfaren rejsende i det sydvestlige USA. Her får du fuld valuta for din investering i Nationalparkernes Land.
Rocky Mountains inkl. Yellowstone
Rute nr. to i bogen tager læserne med op gennem Rocky Mountains, hvilket bl.a. inkluderer Black Hills i South Dakota og naturligvis Yellowstone National Park. Den rute er forholdsvis velkendt blandt mange USA-turister – og i øvrigt også beskrevet i min egen guide til Rocky Mountains – så her der ikke så meget nyt under solen, hvis man tidligere har været i denne del af USA.
Der skal dog lyde ros til Michael Bo Christensen for, at han husker de indianske lokaliteter undervejs på ruten som lokaliteten for Wounded Knee massakren og slaget ved Little Big Horn.
Bjerge og vulkaner i Washington og Oregon
Rute nr. tre i Nationalparkers Land tager læserne med på en tur fra Seattle i Washington State og ned gennem Oregon og det nordlige Californien – ikke ude langs kysten, men hovedsageligt inde i landet. Det bliver til en spændende og eksplosiv tur ned langs nogle af USA’s mere uberegnelige vulkaner og tilhørende nationalparker som Mount Rainer, Mount St. Helens, Crater Lake og Lassen Volcanic Park.
Rute nr. fire i guiden tager læseren med ned langs Highway 1 i Californien. Det kapitel er både det korteste, men også det svageste i bogen, og det kunne fint have været udeladt.
Dels er Highway 1 i Californien velkendt blandt de fleste USA turister, og dels bidrager forfatteren ikke med væsentlige nye informationer og inspiration til oplevelsen af turen fra San Francisco og Los Angeles – i forhold til hvad man kan finde i alle mulige andre guidebøger.
Store træer, bjerge, ørken og sletter
Heldigvis er der flere vitaminer i bogens sidste kapitel, der beskriver oplevelser i Sierra Nevada bjergene i det sydlige Californien, og op igennem ørken korridoren i Nevada forbi Las Vegas.
Som rejserute og kørselsrute er den foreslåede rute nr. fem i bogen nok lidt konstrueret. De færreste turister vil næppe vælge at tage turen fra Los Angeles via Las Vegas og helt op til Salt Lake City – med så mange og omfattende afstikkere, som det er beskrevet i ruteforslaget.
Men ideerne til naturoplevelser i det sydlige Californien og i Nevada fejler ikke noget. De kan så tjene som inspiration, når man alligevel er i nabolaget – fx på den klassiske 3 ugers tur rundt i Californien og det sydvestlige USA. Også selvom flere af Michael Bo Christensens forslag til naturoplevelser er målrettet de mere erfarne rejsende, der har besøgt området tidligere.
Anekdoter og respekt for den indianske kultur
Et af Michael Bo Christensens styrker er hans formidling af den indianske kultur i USA. Også i Nationalparkernes Land slår respekten for de mange forskellige indianerstammer igennem.
Michael Bo Christensen giver i bogen også flere eksempler på, hvordan tankeløse turister har fået indianerstammer til at begrænse eller helt spærre adgangen til visse naturseværdigheder på indiansk land, fordi tåbelige turister fx ikke kunne finde ud af tage deres affald med hjem, har kørt rundt firehjulstrækkere på indiansk land eller har skrevet graffiti rundt om i landskabet.
Som forfatteren gentager flere gange i bogen: Husk kun at efterlade fodspor, når du tager på opdagelse i de amerikanske nationalparker, statsparker eller ude på indiansk land, så andre også i fremtiden kan få glæde af de mange fantastiske naturoplevelser, der venter i Nationalparkernes Land.
Indtil 1. juni 2024 kan du få 25 % rabat på Nationalparkernes Land ved at indtaste rabatkoden USA25, når du bestiller et eksemplar af rejseguiden hos Turbine Forlaget
Michael Bo Christensen:
Nationalparkernes Land – Fra Yellowstone til Death Valley
Turbine Forlaget 2024, 310 sider, 279,95 kr.
Af Henrik Lange
Highways-USA.com + Highways-Academy.com
Journalist, rejserådgiver og USA ekspert
Denne artikel er senest opdateret den 29. april 2024
Kommer der ikke en slags karakter ? Mangler lidt dette i forhold til det er en anmeldelse uden dette ,? Er bogen pengene værd eller hvordan ? Feks stjerner fra 1-5 eller hvad du finder passende.