Francis Ford Coppolas mesterværk er langtfra at være en traditionel roadmovie. Alligevel har filmen så mange elementer til fælles med den klassiske roadmovie, at den skal med i denne serie af roadmovies. Nung floden gennem Vietnam og Cambodia er hovedvejen i filmen, så i stedet for asfalt er der vand under kølen på ”køretøjet” i denne fantastiske ”boatmovie”, hvor den fysiske rejse i handlingen suppleres af en rejse dybt ind i afkrogene af det menneskelige sind – med Vietnamkrigen som den dramatiske baggrund for handlingen.

Se den originale trailer til Apocalypse Now:

Roadmovie på Nung floden
Oberst Walter E. Kurtz er en frafalden højtstående amerikansk militærmand, der har vendt USA og Vietnamkrigen ryggen, og har etableret sin helt egen hærstyrke og regime dybt inden i Cambodias jungle. Men da Kurtz i kraft af sin rang kender utallige militære hemmeligheder, er der for farligt at have Kurtz gående frit omkring – også selvom han huserer dybt inde i Cambodia, der ikke officielt er en del af Vietnamkrigen.

Kaptajn Benjamin Williard får derfor udstukket en dybt hemmelig specialmission, der går ud på at sejle hele vejen op ad Nung-floden ind i Cambodia, som ligger dybt inde i kommunistisk fjendeland, og tilintetgøre Kurtz – med alle tænkelige midler. Men da missionen er hemmelig, kan han ikke delagtiggøre de øvrige medlemmer af besætningen ombord på patruljebåden om, hvad hans mission reelt går ud på.

Det bliver en sindsyg nervepirrende tur, der er en bedre roadmovie værdig – med adskillige stops undervejs med Vietnamkrigens vanvid som det konstante bagtæppe – deraf titlen Apocalypse Now.

apocalypse_now2

Forbigået ved Oscar uddelingen i 1980
Listen over skuespillere i Apocalypse Now er en sand perlerække af nogle af 70’erne og 80’ernes og 90’erne største skuespillere: Martin Sheen, Robert Duvall, Harrison Ford, Dennis Hopper og naturligvis selveste Marlon Brando som den rablende gale Kurtz. Hertil kommer en birolle til en ung Larry Fishburne, men flere andre biroller lyser også op – bl.a. Frederic Forrest som kokken ombord på båden og Scott Glenn som en af Kurtz ledere i lejren i Cambodia.

Apocalypse Now fik en noget blandet modtagelse ved premieren i USA i 1979, og den blev ”kun” belønnet med to Oscars ved Oscar-uddelingen i april 1980: Apocalypse Now vandt en Oscar for bedste lyd og bedste fotografering. Men den var nomineret i en lang række andre kategorier, bl.a. bedste instruktion og bedste film. Det var dog en af 1979’s andre store film, der løb med disse priser: Kramer mod Kramer.

Uden at forklejne det velspillede skilsmissedrama med Dustin Hoffman og Maryl Streep, er der i historiens og bagklogskabens klare lys nok ingen tvivl om, at det burde have været Apocalypse Now, der skulle have vundet Oscar priserne for både bedste instruktion og bedste film i 1980. Men i 1980 lå Vietnam krigen kun fem år tilbage i tiden, og mange amerikanere havde stadig ikke forliget sig med krigen – og ikke mindst den måde, den sluttede på: Den endte reelt med et nederlag til USA. Samtidig var Apocalypse Now en af de første film, der tog Vietnam krigen op, og det var altså lidt af et tabu-område at bevæge sig ind i, i 1980. Bl.a. derfor blev det ”kun” til to Oscars i april 1980. Desuden vandt en anden fantastisk Vietnam film – The Deer Hunter – en Oscar for årets bedste film året inden i foråret 1979.

Som et plaster på såret fik instruktøren Francis Ford Coppola en Golden Globe af de amerikanske filmjournalister for bedste instruktion – plus et par tekniske priser. På Cannes Film Festivallen – langt væk fra USA – var der til gengæld fuld gevinst for Francis Ford Coppola: Her vandt Apocalypse Now helt fortjent De Gyldne Palmer som bedste film.

En af de største amerikanske film gennem tiderne
I dag betragtes Apocalypse Now som en af de vigtigste amerikanske film fra det 20. århundrede – og som en af de bedste amerikanske Vietnam film på linje med The Deer Hunter, Platoon og Full Metal Jacket. Apocalypse Now har siden vundet et utal af retrospektive priser.

Mens den oprindelige udgave af Apocalypse Now havde en spilletid på 153 minutter, kom der i 2001 en nyklippet udgave med titlen Apocalypse Now – Redux. Her var der tilføjet yderligere 49 minutter, hvilket bl.a. inkluderede to helt nye scener, samt et restaureret lydspor, ny farvetoning og flere andre finesser.

Tilblivelsen af Apocalypse Now – der på dansk fik titlen Dommedag Nu – var også noget af en apokalyptisk rejse for instruktøren Francis Ford Coppola: Filmen blev optaget på Filippinerne, og det var det filippinske militær, der leverede helikoptere og andet militært isenkram til optagelserne.

Men det filippinske militært havde også gang i en ”rigtig” krig med nogle oprørere, så på mange af de planlagte optagedage var de lovede helikoptere optaget til anden side. Desuden blev et af de centrale sets i filmen (sættet med scenen med den bombede bro) blæst væk af en tyfon, og hovedrolle indehaveren Martin Sheen fik et hjerteanfald under optagelserne. Alle disse udfordringer gjorde, at prisen for tilblivelsen blev astronomisk høje, og flere gange var projektet ved at køre helt af sporet. Men Francis Ford Coppola’s vedholdende energi blev filmens redning.

Apocalypse Now er – for at vende tilbage til udgangspunktet – dybest set en roadmovie i forklædning som ”boatmovie” med Nung floden som hovedfærdselsåren, dybt ind i den cambodianske jungle – og menneskets mørke afkroge biveje langs hovedvejen. Roadmovies kan have mange forklædninger, og Apocalypse Now er en af de mest imponerende og tankevækkende roadmovies, der er lavet i filmhistorien.

Læs også min introduktion til artikelserien om roadmovies

Bemærk: Det er op til folk selv, at finde frem til de roadmovies, jeg anmelder i min søndagsserie. Nogle kan købes på dvd, nogle kan streames/ lejes online, og nogle kan sikkert lånes på biblioteket – eller ses på tv. Filmene er udvalgt personligt af undertegnede ud fra “roadmovie” kriterier, men altså ikke ud fra om de kommer i tv eller lignende.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com