At en roadmovie ikke nødvendigvis behøver at have en klassisk asfaltvej som katalysator for historien, er Wild fra 2014 et smukt eksempel på. Her er landevejen skiftet ud med Pacific Crest Trail, vandrestien der går nord-syd gennem Californien, Oregon og Washington State fra Mexico til Canada – via Mojave ørkenen og op gennem Sierra Nevada bjergene og op til Canada. Filmen er en filmatisering af forfatteren Sheryl Strayed’s selvbiografiske bestseller Wild fra 2012, der også er fremragende læsning.

Se den officielle trailer for Wild:

Pilgrimsvandring på Pacific Crest Trail
Reese Witherspoon har hovedrollen som historiens fortæller Sheryl Strayed, der efter sin mors død, har slået op med sin kæreste Paul. Hun har i det hele taget brug for at finde sig selv igen, efter at have været ude i et begyndende heroinmisbrug, en abort og et omflakkende liv uden retning med masser af flygtige mandlige bekendtskaber.

Derfor beslutter hun sig for at tage en timeout – og valget falder ved en tilfældighed for Pacific Crest Trail, der bliver Sheryl Strayd’s pilgrimsvandring i forsøget på at vaske tavlen ren og starte på en frisk.

Vandrestiernes svar på Californiens Highway 1
Det er Californiens og Oregons smukke landskaber – startende med Mojave ørkenen i Californien, og siden den smukke, men også krævende Sierra Nevada bjergkæde – der er omdrejningspunktet for historien, som Pacific Crest Trail – eller bare PCT som den kaldes i filmen – snor sig igennem på sin vej fra Mexico til Canada – et af de mange offentlige friluftsprojekter, der blev startet op i 30’erne og 40’erne, selvom det først var i slutningen af 80erne, at stien var helt færdiglavet.

Pacific Crest Trail er vandrestiernes svar Californiens Highway 1 og U.S. 101 langs Stillehavskysten, og derfor ligger sammenligningen med en roadmovie også ligefor. I Wild er det bare smalle grusstier, tætte skovstier og snævre klippepassager med gigantiske bjerge i baggrunden – tilsat dyb sne og masser af dyreliv, der er omdrejningspunktet for historien.

Og til trods for, at filmen ikke på nogen måde romantiserer vandrelivet, men tvært imod tydeligt beskriver, hvor krævende ruten er, og hvor meget udholdenhed det kræver, at fuldføre en vandring på PCT – er Wild en fantastisk reklame for Pacific Northwest, som USA’s nordøstlige hjørne med Oregon og Washington også kaldes. At der er lige så smukt og ”Wild” inde i landet, som ude langs Stillehavskysten.

Troen på det bedste i fremmede mennesker
Det tog forfatteren Sheryl Strayed tre måneder – 94 dage for at være præcis – at tilbagelægge turen fra Californiens Mojave ørken og hele vejen op gennem Sierra Nevada tilbage i 1995, da hun tog turen helt på egen hånd. Netop det at tage turen på egen hånd – ikke mindst som ung kvinde i slutningen af 20’erne – er en del af pointen med historien.

Ud over et par ganske få ubehagelige møder, mødte Sheryl Strayed kun positive og hjælpsomme medmennesker på sin vandring. Dermed er Wild er et smukt eksempel på, at man godt kan stole på andre mennesker, og at man ikke behøver frygte det værste. Faktisk er hendes egen frygt for det ukendte ofte den største ”fare” i historien.

Oscar til Reese Witherspoon for Wild
Filmatiseringen af Wild er en sjældent vellykket transformation fra bog til film. Hvis man har læst bogen, vil man bemærke, at det er lykkedes at få hovedparten af bogens vigtigste scener med i filmen – uden at historien i filmen på nogen måde føles overlæsset.

Reese Witherspoon er et perfekt valg som fortælleren Sheryl Strayed, som hun også fysisk ligner, og Reese Witherspoon vandt fortjent en Oscar for sin præstation ved Oscar uddelingen i 2015.

Det eneste andet kendte ansigt i filmen er Laura Dern, hendes mor, som dør af kræft – den begivenhed, der i sidste ende er årsagen til, at Sheryl Strayed begiver sig ud på Pacific Crest Trail.

Og så er soundtracket til Wild i særklasse med adskillige herlige numre lige fra Simon & Garfunkel over Bruce Springsteen til Portishead. Og den måde musikken bruges på i filmen – med ganske små brudstykker her og der sat ind som fx sanglinjer, som Sheryl Strayed nynner undervejs, er ganske enkelt genialt.

Wild er noget nær den perfekt roadmovie – eller rette en trailmovie – når biler og asfalt skiftes ud med grusstier og slidte vandresko omgivet af fantastisk smuk natur.

Læs også min introduktion til artikelserien om roadmovies

Bemærk: Det er op til folk selv, at finde frem til de roadmovies, jeg anmelder i min søndagsserie. Nogle kan købes på dvd, nogle kan streames/ lejes online, og nogle kan sikkert lånes på biblioteket – eller ses på tv. Filmene er udvalgt personligt af undertegnede ud fra “roadmovie” kriterier, men altså ikke ud fra om de kommer i tv eller lignende.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com