Envejsleje gebyrer på billeje i USA og Canada udløses i mange tilfælde, når du vælger at afhente en udlejningsbil i en stat for så at returnere bilen i en anden stat.
Denne manøvre udløser i mange tilfælde det såkaldte envejsleje gebyr, der skal dække udgiften for at få bilen retur til udgangspunktet. Her kan du læse meget mere om envejsleje gebyrer på billeje i det “nedre” USA, Canada og Alaska.
Hvornår udløses envejsleje gebyret på billeje?
Envejsleje gebyret udløses typisk, når du afhenter en udlejningsbil i en stat og returnerer den i en anden stat. Det er dog meget forskelligt fra udlejningsfirma til udlejningsfirma, hvordan de håndterer envejslejegebyret. Som udgangspunkt er der ikke envejsleje gebyr på din billeje, hvis du afleverer din udlejningsbil på en anden udlejningsstation – men i samme stat – som du afhentede bilen.
Du bliver altså ikke pålagt et envejsleje gebyr ved at afhente en udlejningsbil i San Francisco, for så at returnere bilen i Los Angeles. Det samme gælder i øvrigt også i Las Vegas: Hvis du returnerer en udlejningsbil i Las Vegas, som du har hentet i Californien, skal du ikke betale envejsleje gebyr. Det skyldes ganske enkelt, at der er så stor cirkulation af biler mellem Californien og Nevada, at det ikke er noget problem at for udlejningsselskaberne at styre antallet af udlejningsbiler mellem disse lokaliteter. Derfor er der ikke noget envejsleje gebyr mellem Californien og Nevada.
Nogle biludlejningsfirmaer er endda så large, at de betragter hele den amerikanske vestkyst som én zone: Det vil sige staterne Californien, Oregon, Washington og Nevada. Det er dog ikke alle, så tjek lige en ekstra gang, hvis du fx vil køre fra Seattle til Los Angeles. Rocky Mountains stater som Colorado og Utah samt Arizona og New Mexico hører dog normalt ikke med til samme zone. Planlægger du at flyve til Denver og flyve hjem fra Californien, skal du forvente, at der løber et envejsleje gebyr på din billeje.
På Østkysten og i Sydstaterne inkl. Florida er der heller ikke tradition for at være gavmild med envejslejen. Skal du fx køre fra New Orleans til Florida, så forvent at skulle betale en envejsleje gebyr. Men så længe du holder dig inden for Floridas grænser, er der ikke envejsleje gebyr på billejen – hvis du fx kører fra Orlando til Miami.
Betaler man sit envejsleje gebyr, når man booker bilen?
Envejsleje gebyret er IKKE inkluderet i prisen, når du søger efter billeje hos de biludlejningsfirmaer, vi omtaler på vores liste over formidlere og udlejere af udlejningsbiler i USA. Envejsleje gebyret afregnes normalt først i USA, når du afhenter din lejebil efter ankomst til USA.
Da gebyrets størrelse afhænger af, hvilket udlejningsselskab du vælger, og den afstand der er mellem din start- og slutdestination i USA, kan du heller ikke være sikker på, at du kan få oplyst prisen på gebyret, når du booker bilen. Men typisk skal du regne med et beløb i størrelsesordenen 250, 500 eller 750 dollars alt efter, hvor stor afstand, der er mellem din start- og slutdestination. Det er altså ikke helt billigt, at leje en bil i en stat og returnere bilen i en anden stat.
Vælger du at benytte Auto Europe eller RentalCars.com som formidler af billeje i USA, får du oplyst størrelsen på envejsleje gebyret, inden du gennemfører din booking. Både Auto Europe og RentalCars.com tilbyder, at du gebyrfrit kan annullere din booking i op til 48 timer.
Envejsleje af specielle biler
Har du kastet din kærlighed på en fuldblods muskelbil som fx en Dodge Challenger, Chevy Camaro, Ford Mustang GT eller en anden specialbil, kan du som udgangspunkt godt regne med, der ikke tilbydes envejsleje på disse modeller.
Udlejningsselskaberne har i sagens natur kun et forholdsvis begrænset antal biler af denne type i deres bilpark, og de skal næsten altid returneres på samme udlejningsstation, som de bliver afhentet. Det samme gælder specialbiler som firehjulstrækker, visse minibusser og lignende bilmodeller.
Envejsleje tilbydes altså kun i standard kategorierne.
Envejsleje mellem USA, Canada og Alaska
Har du en drøm om at køre fra Canada og til USA, kan du godt skyde en hvid pil efter at afhente udlejningsbilen i Canada og returnere den i USA. Selv store udlejningsselskaber som fx Avis, der har kontorer i begge lande, kan ikke tilbyde at man henter bilen i USA og returnerer den i Canada. Uden at kende grunden vil jeg gætte på, at der ligger en lovgivnings-eller skattemæssig årsag bag.
Men man kan i øvrigt uden problemer hos de fleste udlejningsfirmaer køre ind i Canada fra USA i sin udlejningsbil – blot man kører tilbage igen på et tidspunkt. Enkelte udlejningsfirmaer kræver dog, at man ved afhentningen oplyser, at man vil køre ind i Canada, hvis man har planer om det.
Har du planer om at tage Alaska Highway hele vejen fra Anchorage via Canada og til fx Seattle, skal du tage turen begge veje. Du må nemlig ikke aflevere en udlejningsbil fra Alaska i en af de 48 nedre stater, selvom du officielt holder dig inden for USA. Ellers kan man ikke styre antallet af udlejningsbiler i Alaska, så vil du ud at køre Alaska Highway, må du altså tage turen begge veje.
Billeje i praksis – kørsel, brændstof, GPS
Overblik over forsikringer på billeje i USA
Billeje i USA til unge under 21 år
Billeje i USA til unge mellem 21 og 25 år
Udlevering af lejebiler i USA – tips ved afhentning
OBS: Jeg optjener provision fra de forskellige udlejningsfirmaer, hvis I vælger at reservere billeje via Highways-USA.com. Bemærk dog, at prisen for jer som kunder er nøjagtigt den samme, uanset om I vælger at booke jeres billeje via Highways-USA.com eller andre kanaler. Men booker I via Highways-USA.com, optjener jeg lidt provision på jeres bookingen. Mine indtægter på Highways-USA.com bliver bl.a. brugt til nye reportagerejser, men også til investeringer i at videreudvikle Highways-USA.com. Mange tak for jeres opbakning.
Af Henrik Lange, Highways-USA.com
“Vælger du at benytte Auto Europe eller RentalCars.com som formidler af billeje i USA, får du ikke oplyst størrelsen på envejsleje gebyret. Størrelsen på envejslejen kan først oplyses, når du har gennemført din booking.” Sådan er det ikke længere, det får man at vide, inden man booker.
Tak for din rettelse til min artikel. Og du har helt ret: Nu oplyses størrelsen på envejsgebyret også hos AutoEurope. Jeg har ikke lige tjekket det hos RentalCars.com, men jeg går ud fra, at det samme er tilfældet bos dem. Så jeg har opdateret artiklen, Tak for din kommentar!
Jeg har i flere år ønsket at leje bil i fx Seattle og derfra køre til Alaska og tilbage til Seattle igen i en personbil (2 personer). Jeg har flere gange været i USA og har lejet bil, så det er ikke der, jeg har problemer. Mit problem er derimod, hvordan man finder rimelige billige overnatnings steder, og hvor mange miles man kan forvente at kunne køre hver dag, når man også skal have tid til at nyde naturen lidt?
Jeg kan godt følge din drøm om at køre op til Alaska fra Seattle og retur igen. Den tur kunne jeg også godt tænke mig at køre selv, selvom afstandene er ret store. Som du selv skriver, så er der ingen problemer i det formelle i forhold til udlejningsbilen, der jo afhentes og returneres samme sted. I forhold til det med overnatninger, så er der jo ikke meget andet for, end at researche på sagen. Når vi taler forholdsvis små byer langs Alaska Highway i Canada, så er der nogle steder ikke det helt store at vælge mellem. Så jeg vil umiddelbart vurdere, at en del af overnatningerne på denne strækning ville skulle foregå ved, at du simpelthen “bare” finder noget overnatning undervejs. Det må der trods alt være noget af langs med landevejen. Jeg tvivler på, at du kan finde ret mange hoteller på fx Hotels.com i denne del af Canada. Så det handler nok bare om at tage tingene som de kommer og finde noget overnatning undervejs. I forhold til afstande, ville jeg parsonligt ikke køre meget længere end 350-450 kilometer om dag – meget afhængig af, hvordan vejen er at køre på, og hvilket terræn man kører igennem – bjergkørsel eller fladt terræn. Jeg håber, at du kan bruge mit svar. Rigtig god rejseplanlægning!
Kære Henrik, vi har lige lejet bil via Alamo.dk direkte via din side her. Nu sidder jeg og læser denne artikel og dine svar her og bliver en anelse forvirret. Kommer der et envejsgebyr på bilen, når vi afhenter i LAX og afleverer i Las Vegas? På forhånd mange tak. Christina & Co
Jeg kan ikke give dig noget 100% klart svar lige på stående fod. For det afhænger også af den valgte biltype: Nogle biltyper, fx åbne biler, er der altid envejsleje gebyr på, hvis man henter dem i en by, og returnerer dem i en anden by. Det “nye” i 2016 hos Alamo var så, at man er begyndt at opkræve envejsgebyr mellem San Francisco og Las Vegas eller mellem San Francisco og Los Angeles. Det har man ikke gjort tidligere. Mig bekendt er der stadig ikke noget envejsgebyr mellem Los Angeles og Las Vegas på “almindelige” udlejningsbiler. Men det er desværre lidt af en jungle at finde rundt i reglerne for envejsgebyrer, der også bliver ændret med kort varsel. Så jeg kan desværre ikke udstede nogen garantier, da det med biltyperne også spiller ind. Jeg håber, at I kan bruge mit svar.
Det er super fint. Mange tak for dit svar Henrik…
Hej Henrik, tak for denne oplysende hjemmeside??. Jeg skal på road trip med mine to døtre om tre ugers tid. De er henholdsvis 22 og 24 år. Vi har på nuværende tidspunkt lejet en bil fra Salt Lake City til Las Vegas via RentalCars. Udlejningsfirmaet er Alamo. Vi har booket en bil med “ung fører pakke”, således at døtrene også kan køre uden daglig ekstra gebyr. Men nu kommer mit spørgsmål. På strækningen Salt Lake City til Las Vegas skal vi betale 100 $ i envejsgebyr (mellem to stater). For den samme bil hos samme udbyder og samme “ung fører pakke” – men på strækningen San Fransisco til Los Angeles – koster envejsgebyret 300 $???? Jeg synes at have læst både på din side her og andre steder, at der ikke er envejsgebyr inden for samme stat såsom Californien. Dette er i så fald ikke gældende længere. Har du noget råd eller input i forhold til dette?
Envejsgebyrerne er en kilde til mange spørgsmål, og det er et ekstremt komplekst område, da reglerne er forskellige fra udlejningsfirma til udlejningsfirma, som samtidig opererer med forskellige geografiske regioner. Desuden er reglerne forskellige fra biltype til biltype. Så det er meget svært at opstille præcise regler for, hvornår man løber ind i envejsgebyrer, og hvornår man kan slippe. Jeg vil dog tilføje, at det er min oplevelse, at der sniger sig flere og flere envejsgebyrer ind rundt omkring, og det er bl.a. det, I er blevet fanget af. Jeg talte tilfældigvis med netop Alamo om envejsgebyrer på den netop overståede rejsemesse i USA. Her var svaret, at man har indført et envejsgebyr mellem San Francisco og Los Angeles/ Las Vegas, da trafikken af udlejningsbiler, der køres fra nord mod syd er langt større, end antallet af biler, der køres i den modsatte retning. Derfor er der nu envejslejegebyr på alle udlejningsbiler hos fx Alamo, der køres fra San Francisco til Los Angeles eller Las Vegas. Sådan har det ikke været tidligere, men sådan er reglerne nu. Da jeg først lige har hørt om disse nye regler for 14 dage siden, har jeg ikke nået at ændre teksten i artiklen endnu. Så det er forklaringen på jeres oplevelse. God tur under alle omstændigheder.
Faldt lige over din side, som indeholder mange gode informationer. Tak for det! Manden og jeg planlægger en tur til USA til sommer. Vi skal køre fra Washington D.C. til Seattle. Vi regner derfor med et envejsbeløb på minimum 500 $. Det jeg gerne vil spørge om, er dog i forhold til skatter og moms. Vi har tidligere kørt fra Chicago til Los Angeles og lejede der en bil i lufthavnen. Da vi ankom, skulle vi så betale de 500 $ i envejsleje, men oven i det kom lufthavnsskat og andre lokale skatter. Som jeg husker det, var det ikke noget lille beløb, der røg oven i. Jeg vil derfor høre, om man på nogen måde kan se, hvad man samlet kommer til at betale for ens billeje inklusiv alle skatter og afgifter, og om det på den baggrund kan være en idé i at leje bilen fra et kontor i centrum og så aflevere i lufthavnen? På forhånd tak.
Envejslejegebyret er desværre et gebyr, man i de fleste tilfælde betaler lokalt ved afhentning af bilen. Derfor optræder det ikke som en del af lejeudgiften, når man bestiller sin udlejningsbil inden sin afrejse fra Danmark. Til gengæld bør alle skatter og afgifter være inkluderet i prisen, når man lejer bilen på forhånd. Det er altid en dårlig ide, at vente med at leje bilen til man ankommer til USA. Udlejningspriserne er simpelthen blligere, når man lejer sin bil på forhånd – helst inden man rejser fra Danmark. Hvilket jeres oplevelse også bekræfter. Jeg tror ikke, at der er noget sparet ved, at leje bilen på et citykontor – når man indregner de udgifter, I så har til transport fra lufthavnen til city. Hvis I lejer bilen hjemmefra – mens I stadig er i Danmark – bør der ikke komme ekstraudgifter på regningen i form af lufthavnsgebyrer eller andre skatter. De bør være indregnet i udlejningsprisen på forhånd. Men envejslejen kommer oven i – og her lyder 500 dollars (eller mere) som meget sandsynligt envejsgebyr på den strækning, I forventer at køre. Jeg håber, det hjalp jer videre.
Mange tak for dit svar, Henrik!
Hej Henrik, først og fremmest tak for en fantastisk hjemmeside. Vi er igang med at planlægge en tur til USA til sommer, hvor vi kører fra Chicago til New York. Har du nogen erfaring med envejsleje på denne strækning? På forhånd tak, Helena.
Tak for din ros af Highways-USA.com, Helena 🙂 Angående envejsleje fra Chicago til New York, så er der desværre ikke en strækning, jeg har nogen erfaring med. Men I skal klart forvente, at der kommer et envejslejegebyr på. Men i hvilken størrelse, det er desværre meget svært for mig at svare på. Men det kan sagtens være 300 dollars eller mere. Problemet er, at hvert enkelt udlejningsfirma har individuelle regler for, hvordan de udregner størrelsen af envejslejen. Desuden opererer udlejningsfirmaerne med forskellige “regioner”: Altså kan billeje fra fx Los Angeles til Las Vegas være gratis hos nogle selskaber, mens andre opkræver et gebyr. Her spillet valget af bilklasse også ind. Fx er det dyrere at lave envejsleje på visse biltyper, og på mere specielle bilmodeller kan det slet ikke lade sig gøre. Så der er så mange parametre i spil, at det nærmest er umuligt at gennemskue. Jeg håber, I kan bruge mit svar, og vil ønske jer en rigtig god tur 🙂
Tak for en strålende side! Vi skal til USA igen igen, i september 2015, og denne gang starter vi ud i Los Angeles for at køre til Minneapolis over Vegas, Yellowstone, Mount Rushmore. Vi har 4 uger og er ikke bekymret over længden, det har vi prøvet tit. Vi vil egentligt gerne slutte af i Fort Lauderdale, men har bekymringer om envejsafgiften. Men så tænker jeg, om du har nogen viden om, hvorvidt man der er en lignende ordning, som den du beskriver mellem Californien og Nevada, gældende for andre stater? Således forstået at vi kører til Vegas, afleverer bilen der, få en ny, aflevere i næste stat og så fremdeles. Så kunne man jo måske spare de penge, selvom det giver lidt bøvl. Men det kan selvfølgeligt også være at det ædes op af “startgebyrer” nogle udlejningssteder? Alternativt, kender du til et sted, hvor man kan udveksle ønsker om at dele en bil? F.eks. hvis nogen vil den anden vej, og man så kan dele bilen, og faktisk måske få en bedre deal? Ellers kunne det være det var en idé for dig at lave en fane på din side til sådan udveksling! 🙂
Det kunne være smart, hvis man kunne lave tricket med at skifte bil stat for stat hele vejen tværs over USA. Men jeg må nok desværre skuffe jer: Den ide er desværre ikke gangbar, da det mig bekendt kun er mellem nogle ganske få stater, at der ikke opkræves et envejsgebyr. Da der er et naturligt flow af udlejningsbiler mellem Californien og Las Vegas i begge retninger, kan udlejningsselskaberne her undgå at skulle køre udlejningsbilerne retur til deres udgangspunkt. Men det flow findes ikke i nær samme omfang, når man kommer længere mod øst, så derfor tvivler jeg meget på, at I kan slippe uden om gebyret. Og da det er ret bøvlet at skulle skifte bil hele tiden, ville jeg nok bare bide i det sure æble, og afsætte ihvertfald 500 dollars på feriebudgettet til envejsgebyret. Jeg vil overveje jeres forslag om en side med udveksling af biler, selvom jeg desværre tror, at der er nogle juridiske problemer i forhold til forsikringerne på bilerne, hvis man “bare” overtager nogle andres udlejningsbil 😉 Jeg vil dog nævne, at der faktisk findes mulighed for at køre tværs over USA uden at skulle betale envejsgebyr, hvis man vælger en såkaldt DriveAway. Flere firmaer i USA har specialiseret sig i at køre biler fra den ene ende af landet til den anden for firmaer eller privatpersoner, som flytter fra fx østkysten til vestkysten. Websitet GoNomad har skrevet en artikel om denne mulighed for at køre tværs over USA – og hvilke krav der stilles til chauffører, som kunne tænke sig at prøve kræfter med den mulighed. Men det er noget, der kræver ret god tid og en vis portion held – og nok heller ikke lige en løsning, der fungerer i jeres tilfælde – http://bit.ly/1svk9tn
Vedr. billeje: Jeg har lige betalt $300 i envejsgebyr hos AVIS. Turen gik fra Charlotte i North Carolina til Miami i Florida (10 dage). Besøgte kontoret ved lufthavnen, da vi ankom, og fik et “super” tilbud med firmarabat osv. $1200 for en full size bil… Jeg syntes godt nok, det var dyrt, men takkede for det skriftlige tilbud. Tilbage i shuttlebussen gik jeg på Momondo via tlf app. og fik samme bil til $920 inklusiv alle forsikringer og gebyrer. Vh. Martin
Som en lille sidebemærkning til denne artikel kan jeg oplyse, at hos National Car Rental koster envejs leje altid max 399 dollars. Nogle af de andre udlejningsfirmaer tager mellem 500 og 750 dollars for en tur fra Californien til f.eks Miami. Så derfor er det værd at undersøge markedet, inden man bare bestiller, da man ofte kan spare nogle penge, som man så kan bruge til noget fornuftig i stedet 🙂
Interessant detalje med Nationals envejsgebyr. Jeg vil lige tilføje, at envejslejegebyret nogle gange kun er 250 dollars, hvis vi fx taler om envejsleje mellem nærliggende nabostater, og man fx lejer bil via AutoEurope og en af deres samarbejdspartnere, og så er 399 dollars selvsagt for dyrt. Men skal man køre tværs over USA, kan man overveje ovenstående. Jeg skal lige nævne, at jeg ikke kan bekræfte det med 399 dollars i envejsgebyr, da jeg ikke har hørt om reglen før.
Vi har tænke hos at leje en bil i Las Vegas og aflevere den i San Francisco. Er der envejsleje mellem de to stater? Eller omvendt, da vi ikke har planlagt vores tur helt færdig endnu? Hilsen Britta
Som udgangspunkt er der ikke envejslejegebyr på billeje mellem Californien og Nevada. Ihvertfald ikke hos de fleste selskaber – uanset rejseretning. Der er dog undtagelser: Hvis I lejer åbne biler/ cabriolet, minibusser eller andre special modeller, kan der meget vel komme et envejslejegebyr på alligevel. Det har jeg set flere eksempler på. Men hvis vi taler “almindelige” personbiler, er der normalt ikke noget gebyr mellem Californien og Nevada/ Las Vegas.
Hej! Først tak for en meget hjælpsom hjemmeside. Er ved at planlægge en tur, så den bliver nærlæst. Jeg har et spørgsmål angående billeje. Jeg overvejer at leje en cabriolet fra San Francisco til L.A., og skal altså ikke aflevere bilen samme sted, som jeg henter den. Jeg kan forstå at dette ikke er ligetil. Jeg har søgt efter en bil via carrental8 og der dukker en Mustang, som jeg er interesseret i at leje. Ved du om der kommer et ekstra gebyr på, når der er tale om en envejstur? På forhånd tak Rasmus
Hej Rasmus, tak for din ros af Highways-USA. Jeg kender ikke noget til det udlejningsfirma, du nævner, men jeg kan se, at der er tale om en formidler af billeje – og altså ikke et udlejningsfirma med egen bilpark. Derfor vil det være betingelserne hos det “rigtige” udlejningsfirma, der står for den praktiske udlevering af bilen, som er gældende i forhold til et eventuelt gebyr på envejslejen. Normalen er dog, at så længe du holder dig inden for den samme stat – i dit tilfælde Californien – kommer der ikke noget envejslejegebyr på. Så den del tror jeg ikke, du behøver været bekymret for. Noget helt andet, du skal være opmærksom på, er det faktum, at du ikke kan være 100 % sikker på at få en Ford Mustang. Ford Mustangen hos Carrental8 er nok bare et eksempel på den type bil, som du kan være heldig at få – men ikke har nogen garanti for at få. Du skal altså sagtens ende op med en anden cabriolet i samme klasse, fx en Mitsubishi Spyder eller lignende, men ikke nødvendigvis en Ford Mustang. Det eneste udlejningsfirma jeg kender, der giver garanti for, at man rent faktisk får en Ford Mustang, er Hertz – og så er prisen en helt anden, end hvis man parat til at “tage chancen” og sikre sig en cabriolet – men ikke nødvendigvis en Ford Mustang. Men jeg kender som sagt ikke noget Carrental8. Personligt anbefaler jeg de udlejningsfirmaer, som du finder på denne side – https://www.highways-usa.com/billeje-usa/