Clint Eastwood instruerede i 1993 filmen A Perfect World, hvor han selv spiller en Texas Ranger, der får hænderne fulde, da han pludselig står med en kidnapning af en otteårig dreng, som er blevet kidnappet af et par undslupne indsatte fra et fængsel i Texas. Historien handler dog ikke kun om jagten på de to fanger, men i lige så høj grad om det venskab, der opstår mellem den undslupne fange Robert “Butch” Haynes og hans gidsel, den otteårige Philip – et umage venskab, der desværre er dømt til undergang.
Se den officielle trailer for A Perfect World:
To forskellige mænd med meget til fælles
Historien tager for alvor fart, da to undslupne fanger skal begå et simplet biltyveri, der ender med at gå gruelig galt, og i stedet ender med et røveriforsøg og kidnapningen af den otteårige Philip. Philips mor er et stærk troende Jehovas vidne, der sætter strenge regler op for, hvad hendes børn må – og især ikke må – i dagligdagen. Det inkluderer bl.a., at man ikke fejrer Halloween, og derfor ikke må gå fra dør til dør, og sige ”trick or treat”, som de fleste andre amerikanske børn på Philips alder gør det.
Da Robert Haynes – i skikkelse af Kevin Costner – bortfører Philip, får Philip pludselig en mand og en faderfigur at se op til. Og da Haynes medfange, den skruppelløse Tom, bliver dræbt, er scenen sat for et særdeles umage venskab mellem to på alle måder meget forskellige personer – der alligevel har en del til fælles. Robert “Butch” Haynes bliver for en kort bemærkning den far og faderfigur, som ellers for længst er forsvundet ud ad den otteårige Philips liv. Og Haynes giver Philip en introduktion til nogle af de ”forbudte” ting i verden, hans stærkt troende mor ikke vil lade ham komme i nærheden af.
Indre dramatik frem for ydre spænding
A Perfect World skruer tiden tilbage til 1963, hvor Kennedy stadig var præsident, og mange af bilerne stadig havde halefinner. Roadmovie temaet ligger således konstant som en underliggende tone i filmen, når hovedpersonerne begiver sig ud på de lange landeveje i Texas. Det er landskabet i det centrale Texas omkring hovedstaden Austin, der udgør bagtæppet for historien – i skikkelse af det kuperede og ganske smukke Texas Hill Country.
Clint Eastwood har som instruktør (og skuespiller) valgt at skruet en del ned for den ydre dramatik i handlingen, da det er forholdet mellem Haynes og den otteårige Philip, der interesserer Clint Eastwood, mere end den ydre dramatik. Det er da også med til at skabe rigeligt med indre dynamik i historien.
Men i kraft af politiets konstante jagt på den undslupne Haynes, er der dog alligevel en vis mængde dramatik inkluderet – bl.a. en biljagt på Haynes, hvor politiet eftersætter ham og hans otteårige gidsel. Men i deres iver for at fange Haynes, glemmer de at tage højde for, at der er grænser for, hvor hurtigt man kan køre med en stor Airstream campingtrailer – politiet nye kommandocentral – der er hægtet på en Ford pick-up, som trækker det store køretøj. Resultatet er, at campingvognen med kommandocentralen tager en retning, mens den pick-up truck, som trækker traileren, vælger en anden. Det er en ret morsom scene.
Fremragende skuespil over hele linjen
A Perfect World byder på flere særdeles stærke præstationer. Først og fremmest er Kevin Costner i topform som den undslupne Robert “Butch” Haynes, der dels får lejlighed til spille fanden i voldsk som den rebelske fange Haynes, mens han samtidig også kan udtrykke nogle dybere følelser i forhold til venskabet med den unge Philip. Også den unge knægt Philip er lidt af et scoop – hvilket især må tilskrives Clint Eastwoods instruktion.
Clint Eastwood selv er som altid i topform – især nær han selv både optræder foran og bagved kameraet. I dette tilfælde som den retskafne og skarptskårne Texas Ranger, der forsøger at styre slagets gang i jagten på de undslupne fanger. Endelig er Laura Dern på plads som den relativt nyuddannede og uerfarne kriminolog, der er sat på opgaven som konsulent udnævnt Texas’ guvernør. Det er mildt sagt ikke helt nemt for hende at begå sig i den mandsdominerede politistyrke, der udgør langt hovedparten af hendes ”kollegaer”.
Endelig er A Perfect World en smuk roadmovie med masser af kilometer på Texas’ tosporede landeveje – nogle med fast underlag, og nogle uden – og dermed med grus. Plus adskillige referencer til bilmodeller og campingvogne fra starten af 60’erne, hvor filmen udspiller sig. Det hele optaget i det frodige og kuperede landskab i Texas Hill Country. Med andre ord en både velspillet, smuk og nostalgisk tur tilbage til 1960’erne tilsat både indre og ydre dramatik.
Læs også min introduktion til artikelserien om roadmovies
Læs også mit portræt af regionen, hvor filmen er optaget, Texas Hill Country
Bemærk: Det er op til folk selv, at finde frem til de roadmovies, jeg anmelder i min søndagsserie. Nogle kan købes på dvd, nogle kan streames/ lejes online, og nogle kan sikkert lånes på biblioteket – eller ses på tv. Filmene er udvalgt personligt af undertegnede ud fra “roadmovie” kriterier, men altså ikke ud fra om de kommer i tv eller lignende.
Af Henrik Lange, Highways-USA.com
Læg en kommentar